|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
Wpływ hałasu na życie ptaków |
| Autor |
Wiadomość |
Anton
|
Wysłany: 2014-01-17, 11:41 Wpływ hałasu na życie ptaków
|
|
|
Korzystając z ciepłych dni, poczyniłem trochę niezbędnych cięć w moim sadzie przydomowym przy pomocy piły łańcuchowej.
Wolałem to zrobić teraz, a nie na przedwiośniu, kiedy ptaki będą juz zajmować rewiry.
Panika jaką wywołałem wśród ptaków była wielka. Wiały sikory i trznadle, wróble schowały się tam gdzie czują się najpewniej, czyli w żywopłocie.
Po zaprzestaniu hałasowania z mojej strony ptaki powróciły po jakimś czasie w pbliże domu, gzie są dokarmiane.
Problem jest jednak szerszy. Podam choćby jeden przykład.
Kiedyś większosć prac w lesie mieszkańcy wioski, właściciele prywatnych lasów, odbywali w zimie, a szerzej od póżnej jesieni do przedwiośnia wtedy kiedy nie było prac w polu. Poza tym , prace nie były zmechanizowane, używano głównie pił ręcznych i koni.
Obecnie są inne priorytety: "żeby było ciepło" [dla pracujących w lesie ludzi] , " żeby było sucho" [by zdołał przejechać ciągnik] i"żeby drzewo wyschło do zimy" [drewno opałowe].
To wszystko powoduje że najintensywniej wycinka przebiega w maju, ale również w kwietniu, czrwcu i lipcu. Wszystko to w porze lęgowej ptaków.
Poza tym drewno budowlane wycina się cały rok, wtedy kiedy jest dobry kupiec, [ kiedyś było nie do pomyślenia, by budowlankę wycinać w okresie wegetacyjnym drzew, kiedy jest ono dużo słabsze].
Także długie dni w czerwcu i lipcu, a co za tym idzie możliwość kradzieży w lasach już o bardzo wczesnych godzinach rannych, kiedy wszyscy jeszcze śpią i istnieje dużo czasu by odpowiednio rozdysponować, albo od razu przeciąć w tartaku ukradzione dopiero co drewno, powoduje że miesiące wiosenne są również ulubione dla wszelkiej maści złodziei leśnych.
W związku z tym wszystkim, a szczególnie w soboty majowe, w lesie jest bardzo gwarno i hałaśliwie w wyniku prowadzonych tam wtedy prac wycinkowych i nie tylko takich, także wszelkich innych związanych z tzw. uprawą i produkcją leśną.
Od lat przygladam się jak to wszystko wpływa na gniazdujące ptaki.
Oczywiście w miejscu prac z piłą łańcuchową ptaki są natychmiast wypłaszane, znajduję porzucone lęgi, kiedyś znalazłem porzucone gniazdo jarząbką pod krzewem leszczyny, który został wycięty w maju przez człowieka, osobnik ten chyba nawet nie zauważył lęgu , gdyż część jaj prawdop. rozdeptał butem.
Obserwowałem w jakiej odległości od pracujacych piłami ludzi ptaki nie płoszą sie trwale, ale po chwilowej ucieczce wracają i dalej odbywają lęgi.
W przypadku takich ptaków jak kapturka i piecuszek było to kilkanaście metrów, w takiej odległości samce tych ptaków spokojnie śpiewały mimo pracujących ludzi.
Wysiadujące w budkach bogatki i modraszki , także kilkanaście metrów od miejsca hałasu, stwierdzałem póżniej że nie porzucały, lecz nadal odbywały lęgi. W przypadku takich ptaków jak kosy i śpiewaki stwierdziłem że dopiero 50 i więcej metrów to odległość, która gwarantowała ciągłość odbywania lęgów.
W przypadku hałasu spowodowanego przez jeżdżace drogami leśnymi ciągniki, bogatki wysiadują w budkach znajdujących sie klka metrów od takich dróg.
Są jeszcze inne czynniki, np. stale rosnący w lesie ruch różnej maści i odmiany 'sportowców - motorowców', ale o tym nie zamierzam pisać, bo krew we mnie się za bardzo burzy na samo wspomnienie.
Tyle moich spostrzeżeń na ten temat , być może subiektywnych, nie pretenduje do autorstwa szerszych uogólnień, ciekaw jednak jestem ewntualnych uwag. |
|
|
|
 |
Hanna Żelichows
Lubię to moje motto
|
Wysłany: 2014-01-17, 20:16
|
|
|
Plus dla Ciebie za ten tekst, pokazujący wrażliwość, zmysł obserwacyjny i dobre serce ...
Hałas ma na pewno negatywny wpływ na życie codzienne ptaków, a także odbija się niekorzystnie na ich możliwościach rozrodczych i innych cechach osobniczych .... Kiedyś sporo na ten temat czytałam.
Tak, tak - jestem tu nowa, więc wymądrzać się nie będę. Zwłaszcza, że nie jestem też ornitologiem ...
Ot, taki dłuższy komentarz do Twojego tekstu.
Pozdrawiam )
PS. Ciekawa jestem, co się tu wyświetli o mnie ... |
_________________ Cieszą mnie wolne ptaki |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2014-01-17, 20:24
|
|
|
| Anton napisał/a: | | To wszystko powoduje że najintensywniej wycinka przebiega w maju, ale również w kwietniu, czrwcu i lipcu. Wszystko to w porze lęgowej ptaków. |
I będzie jeszcze przebiegać intensywniej w kontekście tego, że Lasy Państwowe będą musiały oddawać daninę do budżetu państwa. Muszą znaleźć dodatkowe źródło dochodu... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2014-01-18, 11:51
|
|
|
| Cytat: | | I będzie jeszcze przebiegać intensywniej w kontekście tego, że Lasy Państwowe będą musiały oddawać daninę do budżetu państwa. Muszą znaleźć dodatkowe źródło dochodu.. |
W latach 90- tych pracowałem trochę jako robotnik dorywczy w Lasach Państwowych. Wycinka drewna odbywała się wtedy w zimie , natomiast od marca niemal do końca maja, tak pracownicy dorywczy, jak i stali [czyli ścinający drzewa pilarze] byli zatrudnieni przy odnowie lasu, czyli przygotowanie terenu i sadzenie drzew. Dopiero kiedy się z tym uporano, pilarzy wysyłano do wycinania "opałówki", tzw. metrów, a dorywczych do pielęgnacji kilkuletnich nasadzeń. Wszystko to powodowało, że kilka wiosennych miesięcy , było w lesie wolne od hałasu pił. Teraz pilarze tną całą wiosnę, młode drzewka sądzą już tylko " niewykwalifikowani" |
|
|
|
 |
Hanna Żelichows
Lubię to moje motto
|
Wysłany: 2014-01-19, 19:18
|
|
|
Wstawiam link o hałasie w życiu bogatek ....
http://mojeptaki.info/archives/2390
i drugi - o stresie u kruków (to trochę niezupełnie na temat, ale też ciekawe)http://mojeptaki.info/archives/2392
Oba teksty pokazują jak bardzo bogate jest życie emocjonalne ptaków i jak trudno czasami jednoznacznie ustalić, co ptakom szkodzi w ich rozwoju i dlaczego liczebność gatunku się zmniejsza (również - odwrotnie - dzięki czemu ptaków w gatunku przybywa). |
_________________ Cieszą mnie wolne ptaki |
|
|
|
 |
Hanna Żelichows
Lubię to moje motto
|
|
|
|
 |
harrier
|
Wysłany: 2014-01-20, 17:36
|
|
|
| Anton napisał/a: | | Teraz pilarze tną całą wiosnę, młode drzewka sądzą już tylko " niewykwalifikowani" |
17 lat jako pilarz ale z 9 lat temu - najgorsza była przecinka/tzw.czyszczenie w młodnikach na wiosnę...dla gniazdujących ptaków.Ale robotę zleconą trzeba było wykonać nie dało się wszystkich gniazd z młodymi uchronić...Zręby starych drzew w leśnictwie ok.160 letnich dębów i buków odbywały się np...w okresie kiedy boćki czarne z 4 młodymi nie wiedziały rodzice gdzie uciekać..ale tamtego roku późno dokarmiły..Zgłosiłem i strefę ochronną tam utworzyli- boćki dość regularnie odbywają lęgi.Leśny po tym zgłoszeniu powiedział żebym więcej takich gniazd nie szukał bo nie będzie pracy-kupę kasy straciło nadleśnictwo-planowali rębnie w niedługim czasie a tam najdroższe grube drzewo m.in. dąb i buk. |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2014-01-21, 11:11
|
|
|
| harrier napisał/a: | | najgorsza była przecinka/tzw.czyszczenie w młodnikach na wiosnę...dla gniazdujących ptaków.Ale robotę zleconą trzeba było wykonać nie dało się wszystkich gniazd z młodymi uchronić.. |
Ja pamiętam sytuację kiedy pilarzy wysyłano pod koniec maja na tzw. czyszczenie lasu. Polegało to na tym że przeszli oni w ciągu dnia pracy kilka hektarów lasu wycinając krzewy i ścinając martwe stojące drzewa, np. kawałki pni jodłowych, w których często były dziuple z młodymi ptakami.
Spotykam się z sikorami zajmującymi budki i inne miejsca na gniazdo tuż przy ruchliwych drogach. Tylko właśnie pytanie, czy miały wybór?, może są do tego przymuszone.
W przypadku szpaków zauważam w mojej wiosce, że budki przy drodze nie są w ostatnim czasie zajmowane. Ruch samochodowy na drodze bardzo się wzmógł.
| harrier napisał/a: | | Zgłosiłem i strefę ochronną tam utworzyli- boćki dość regularnie odbywają lęgi.Leśny po tym zgłoszeniu powiedział żebym więcej takich gniazd nie szukał bo nie będzie pracy-kupę kasy straciło nadleśnictwo-planowali rębnie w niedługim czasie a tam najdroższe grube drzewo m.in. dąb i buk. |
Właśnie... "kasa" , brak pracy, bezrobocie i wynikająca z tego presja na lasy. Na moim terenie zlikwidowano PGR w którym pracowała niemal cała wioska. Wioska położona wśród lasów z dala od dróg, ogólnie - żadnych perspektyw. Naturalnie głównym zajęciem ludności stała sie kradzież w lesie, także kłusownictwo. Ja tych ludzi rozumiem, nie żebym usprawiedliwiał, ale skoro Państwo Polskie zostawiło ich samych sobie, więc radzili sobie jak umieli aby przeżyć. Legły więc pokotem piękne 200 i więcej letnie buki, pojechały do Niemiec na parkiety. Był to początek lat 90-tych, kiedy to znacznie poluzowano przepisy dotyczące pozyskiwania drewna, a praktycznie zapanowała w tym temacie wolna amerykanka. |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2014-01-21, 12:12
|
|
|
A teraz jak sobie radzą ptaki.
Dwa przykłady. Lęg urala w miejscu intensywnej wycinki.
W 1996 roku słyszałem o "gnieździe sowy w lesie".
Istotnie zobaczyłem że w kępie jodeł pozostałej w lesie, w gnieździe jakiegoś drapola są młode puszczyki uralskie, a rodzice przebywają w innej wyższej i gęściejszej kępie drzew. Wokół stale przebywali ludzie, cała zimę odbywała się wycinka sędziwych buków, później maszyny ściągały drzewa, w marcu i kwietniu teren wokół zasnuł się dymami palonych gałęzi, w maju sadzono młode drzewka potem palikowano. Mimo stałej obecności ludzi i tym wszelkim niedogodnościom sowy wychowywały młode [chociaż nie wiem czy do końca szczęśliwie].
I drugi przykład, uszatki odbyły szczęśliwie lęg i wyprowadziły młode w gnieździe sroki, w kępie wyższych iglaków, w bardzo ruchliwym miejscu, nie dość że przy szosie , to jeszcze przy wiejskim sklepie. Z 3 młodych co najmniej jeden odchował się szczęśliwie, słyszałem później jego głos. Niestety co najmnie jeden padł ofiara kota, mimo że stare sowy broniły swe młode i koty przepędzały. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|