|
Rzadkie modraszki |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-23, 19:21 Rzadkie modraszki
|
|
|
Zlokalizowałem stanowisko fajnego motyla, rzekłbym, że to osobliwość entomologiczna - zwłaszcza, jesli chodzi o Mazowsze. Wiem chyba na 100% co to jest, ale poproszę jeszcze speców o potwierdzenie!
IMG_5878.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 187 raz(y) 32,61 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2006-07-24, 01:07 motyl
|
|
|
| Modraszek Telejus samica Do pelnego rozwoju potrzebuje rosliny o nazwie krwisciag lekarski oraz mrowek z rodzaju wcieklic |
_________________ I.Krasicki ; Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.; |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-26, 09:57
|
|
|
| Wygląda na to, że namierzyliśmy kolejne stanowisko telejusa (ja + Marcin). Ale na łące latał tylko 1 os. |
 |
|
|
|
 |
M. Rakociński
WNoZ UŚ

|
Wysłany: 2006-07-26, 10:39
|
|
|
| pytanie od laika - po co są im potrzebne te mrówki ? jakaś symbioza ?! |
_________________ God Is An Astronaut |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2006-07-26, 10:52
|
|
|
Raczej drapieżnictwo! Gąsienniczki telejusa po jakimś czasie od wyjścia z jaja spadają z kwiatków na ziemię, upodabniają się do larw mrówek, a te zanoszą je w głąb mrowiska. Tam larwy telejusa mają doskonałą bazę pokarmową - będą pożerać mrówcze potomstwo!
Sprytna metoda |
|
|
|
 |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2006-07-26, 12:47
|
|
|
| Maria02 napisał/a: | | Modraszek Telejus samica Do pelnego rozwoju potrzebuje rosliny o nazwie krwisciag lekarski oraz mrowek z rodzaju wcieklic |
dokladnie - jesli chcecie zeby u was sie zadomowil poszukajcie tych roslinek.
u mnie jest kilka miejsc gdzie wystepuje ten gatunek - ale krwisciagow jest tu cala masa. Ponizej wrzuce zdjecia tej rosliny
am-s299ais.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 14595 raz(y) 6,8 KB |
am-s299.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 184 raz(y) 50,66 KB |
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-07-26, 13:04
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | że to osobliwość entomologiczna - zwłaszcza, jesli chodzi o Mazowsze |
bez przesady z tą osobliwością - jest "odkrywany" na coraz to nowych stanowiskach
| Marcin napisał/a: | | Raczej drapieżnictwo! Gąsienniczki telejusa po jakimś czasie od wyjścia z jaja spadają z kwiatków na ziemię, upodabniają się do larw mrówek, a te zanoszą je w głąb mrowiska. |
wiecej tu:
http://www.przyrodapolska...d01/telejus.htm |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-26, 13:24
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | bez przesady z tą osobliwością - jest "odkrywany" na coraz to nowych stanowiskach |
Grzesiu, zajrzałem do atlasu motyli dziennych Buszki z 1997 r. a tam są ze 3 kropki. A we wschodniej części Mazowsza ani jednej, a przecież chłopaki z Łosic nieźle przebadali okolice. To tak jak ze wszystkim - jak dobrze poszukasz, to i cos znajdziesz. Toć wystarczy nie być na łące, gdzie latają te motylki tylko ze 2 tygodnie i się ich nie stwierdzi!
A tak z ciekawości zapytam; Ile to tych stanowisk może być aktualnie w granicach woj. mazowieckiego? Poza oczywiście tymi co ostatnio znalazłem Lokalizacja oczywiście mnie nie interesuje! |
 |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-07-26, 14:41
|
|
|
| W granicach adminstracyjnych warszawy - 4 stanowiska w okolicach wawy okolo 10 na mazowszu 15 wciąż dochodzą nowe - problemem jest areał ich zasięgu i bardzo mała dyspersja - możesz łazic po łące i całe lata jak nie trafisz na roślinę - kwiściąga i nie wstrzelisz sie w termin do kiszka. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-26, 14:58
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | na mazowszu 15 |
to nie za wiele, czyli z moimi to 17
| GrzegorzBP napisał/a: | | i nie wstrzelisz sie w termin do kiszka. |
No to zalecam szukanie teraz, bo w ciagu ostatnich dni widziałem swieżo wylęgnięte motylki, więc pewnie klują się jeszcze, a te wyklute parę dni polatają |
 |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-07-27, 08:26
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | No to zalecam szukanie teraz, bo w ciagu ostatnich dni widziałem swieżo wylęgnięte motylki, więc pewnie klują się jeszcze, a te wyklute parę dni polatają |
tylko ten rok jest niemiarodajny - w taki upał mało co lata zostają godziny 9-11 i 17-19 czyli w ciągu dnia 3-4 miejsca do sprawdzenia czy weryfikacji. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-27, 08:32
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | w taki upał mało co lata zostają godziny 9-11 i 17-19 czyli w ciągu dnia 3-4 miejsca do sprawdzenia czy weryfikacji. |
A co? motylki nie latają w godzinach okołopołudniowych? Czy entomolodzy wymiękają
A tak na poważnie. Grzesiu, a jak ogólnie z motylami dziennymi wg Ciebie w tym roku?! |
 |
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2006-07-27, 12:23
|
|
|
Platy lak z masa krwisciagu i nieoznaczonych modraszkow sa na polnoc od Gory i Janowka kolo Nowego Dworu Maz. Chodzi o pd brzeg Narwi, polnocna czesci pasa lak, za walem, z licznymi zaglebieniami i pozostalosciami legow.
Na ptaki bagienne jest troche za sucho (to naprzeciw Modlina, ale obwalowane) ale dla zbiorowisk ekstensywnych lak, legow, roslin i owadow lakowych to ideal. Ciekawe, czy ktos to zbadal pod tym katem?
I fajne miejsce na piknik albo rower pod Wawa. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-07-27, 12:37
|
|
|
| Mirek napisał/a: | motylki nie latają w godzinach okołopołudniowych? Czy entomolodzy wymiękają
A tak na poważnie. Grzesiu, a jak ogólnie z motylami dziennymi wg Ciebie w tym roku?! |
i jedno i drugie - w taki upał i jednym i drugim latac sie nie chce
co do sezonu - zły nie jest ale susza daje sie we znaki.. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-28, 21:47
|
|
|
| Dzisiaj (ja i Marcin) namierzyliśmy kolejne stanowisko telejusa - tym razem widziałem 2 osobniki! Jakiś wysyp czy co? |
 |
|
|
|
 |
|
|