Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzadkie modraszki
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2006-07-23, 19:21   Rzadkie modraszki

Zlokalizowałem stanowisko fajnego motyla, rzekłbym, że to osobliwość entomologiczna - zwłaszcza, jesli chodzi o Mazowsze. Wiem chyba na 100% co to jest, ale poproszę jeszcze speców o potwierdzenie!

IMG_5878.JPG
Plik ściągnięto 187 raz(y) 32,61 KB

Maria02 

Wysłany: 2006-07-24, 01:07   motyl

Modraszek Telejus samica Do pelnego rozwoju potrzebuje rosliny o nazwie krwisciag lekarski oraz mrowek z rodzaju wcieklic

Mirek 

Wysłany: 2006-07-26, 09:57   

Wygląda na to, że namierzyliśmy kolejne stanowisko telejusa (ja + Marcin). Ale na łące latał tylko 1 os.

M. Rakociński 
WNoZ UŚ

Wysłany: 2006-07-26, 10:39   

pytanie od laika - po co są im potrzebne te mrówki ? jakaś symbioza ?!

Marcin 

Wysłany: 2006-07-26, 10:52   

Raczej drapieżnictwo! Gąsienniczki telejusa po jakimś czasie od wyjścia z jaja spadają z kwiatków na ziemię, upodabniają się do larw mrówek, a te zanoszą je w głąb mrowiska. Tam larwy telejusa mają doskonałą bazę pokarmową - będą pożerać mrówcze potomstwo!
Sprytna metoda :!: :?: :!:

forestman 
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-07-26, 12:47   

Maria02 napisał/a:
Modraszek Telejus samica Do pelnego rozwoju potrzebuje rosliny o nazwie krwisciag lekarski oraz mrowek z rodzaju wcieklic

dokladnie - jesli chcecie zeby u was sie zadomowil poszukajcie tych roslinek.
u mnie jest kilka miejsc gdzie wystepuje ten gatunek - ale krwisciagow jest tu cala masa. Ponizej wrzuce zdjecia tej rosliny

am-s299ais.jpg
Plik ściągnięto 14595 raz(y) 6,8 KB

am-s299.jpg
Plik ściągnięto 184 raz(y) 50,66 KB

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-07-26, 13:04   

Mirek napisał/a:
że to osobliwość entomologiczna - zwłaszcza, jesli chodzi o Mazowsze

bez przesady z tą osobliwością - jest "odkrywany" na coraz to nowych stanowiskach :wink:
Marcin napisał/a:
Raczej drapieżnictwo! Gąsienniczki telejusa po jakimś czasie od wyjścia z jaja spadają z kwiatków na ziemię, upodabniają się do larw mrówek, a te zanoszą je w głąb mrowiska.

wiecej tu:
http://www.przyrodapolska...d01/telejus.htm

Mirek 

Wysłany: 2006-07-26, 13:24   

GrzegorzBP napisał/a:
bez przesady z tą osobliwością - jest "odkrywany" na coraz to nowych stanowiskach

Grzesiu, zajrzałem do atlasu motyli dziennych Buszki z 1997 r. a tam są ze 3 kropki. A we wschodniej części Mazowsza ani jednej, a przecież chłopaki z Łosic nieźle przebadali okolice. To tak jak ze wszystkim - jak dobrze poszukasz, to i cos znajdziesz. Toć wystarczy nie być na łące, gdzie latają te motylki tylko ze 2 tygodnie i się ich nie stwierdzi!
A tak z ciekawości zapytam; Ile to tych stanowisk może być aktualnie w granicach woj. mazowieckiego? Poza oczywiście tymi co ostatnio znalazłem :razz: Lokalizacja oczywiście mnie nie interesuje!

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-07-26, 14:41   

W granicach adminstracyjnych warszawy - 4 stanowiska w okolicach wawy okolo 10 na mazowszu 15 wciąż dochodzą nowe - problemem jest areał ich zasięgu i bardzo mała dyspersja - możesz łazic po łące i całe lata jak nie trafisz na roślinę - kwiściąga i nie wstrzelisz sie w termin do kiszka.

Mirek 

Wysłany: 2006-07-26, 14:58   

GrzegorzBP napisał/a:
na mazowszu 15

to nie za wiele, czyli z moimi to 17 :wink:
GrzegorzBP napisał/a:
i nie wstrzelisz sie w termin do kiszka.

No to zalecam szukanie teraz, bo w ciagu ostatnich dni widziałem swieżo wylęgnięte motylki, więc pewnie klują się jeszcze, a te wyklute parę dni polatają :grin:

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-07-27, 08:26   

Mirek napisał/a:
No to zalecam szukanie teraz, bo w ciagu ostatnich dni widziałem swieżo wylęgnięte motylki, więc pewnie klują się jeszcze, a te wyklute parę dni polatają

tylko ten rok jest niemiarodajny - w taki upał mało co lata zostają godziny 9-11 i 17-19 czyli w ciągu dnia 3-4 miejsca do sprawdzenia czy weryfikacji.

Mirek 

Wysłany: 2006-07-27, 08:32   

GrzegorzBP napisał/a:
w taki upał mało co lata zostają godziny 9-11 i 17-19 czyli w ciągu dnia 3-4 miejsca do sprawdzenia czy weryfikacji.

A co? motylki nie latają w godzinach okołopołudniowych? Czy entomolodzy wymiękają :wink:
A tak na poważnie. Grzesiu, a jak ogólnie z motylami dziennymi wg Ciebie w tym roku?!

Jurek7 

Wysłany: 2006-07-27, 12:23   

Platy lak z masa krwisciagu i nieoznaczonych modraszkow sa na polnoc od Gory i Janowka kolo Nowego Dworu Maz. Chodzi o pd brzeg Narwi, polnocna czesci pasa lak, za walem, z licznymi zaglebieniami i pozostalosciami legow.

Na ptaki bagienne jest troche za sucho (to naprzeciw Modlina, ale obwalowane) ale dla zbiorowisk ekstensywnych lak, legow, roslin i owadow lakowych to ideal. Ciekawe, czy ktos to zbadal pod tym katem?

I fajne miejsce na piknik albo rower pod Wawa. :!:

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-07-27, 12:37   

Mirek napisał/a:
motylki nie latają w godzinach okołopołudniowych? Czy entomolodzy wymiękają
A tak na poważnie. Grzesiu, a jak ogólnie z motylami dziennymi wg Ciebie w tym roku?!

i jedno i drugie - w taki upał i jednym i drugim latac sie nie chce :green:
co do sezonu - zły nie jest ale susza daje sie we znaki..

Mirek 

Wysłany: 2006-07-28, 21:47   

Dzisiaj (ja i Marcin) namierzyliśmy kolejne stanowisko telejusa - tym razem widziałem 2 osobniki! Jakiś wysyp czy co?

Odpowiedz do tematu