Obserwacje płazów 2007 |
Autor |
Wiadomość |
P@tryk
|
Wysłany: 2007-05-03, 19:25
|
|
|
Tzn. chwilowo nie mam ale niedługo dam na forum to wtedy mi pomożecie je zidentyfikować |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2007-05-03, 19:52
|
|
|
P@tryk napisał/a: | I w zwiąsku z tym chce sie was zapytać czy to jest "zwykła żaba" czy jakiś żadszy gatunek? |
Ehhh... ta dzisiejsza młodzież od razu chce wyczesać jakieś raryty pod samym nosem
Żaby te to zapewne pospolite żaby zielone. A tak przy okqazji dziś na stawach zatorskich 2 tegoroczne rzekotki drzewne i 7 małych kumaków nizinnych |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-05-03, 21:49
|
|
|
A co to jest "zwykła żaba" ? |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
camelmk

|
Wysłany: 2007-05-06, 19:10
|
|
|
a w Krynicy na Górze Parkowej traszek w górnym stawie od groma - tyle to jeszcze nie widziałem - grzebieniaste, karpackie,zwyczajne chyba też. |
|
|
|
 |
Kalina

|
Wysłany: 2007-05-07, 20:46
|
|
|
30.04.2007 Beskid Żywiecki kumak górski
07.05.2007 Kalwaria Zebrzydowska salamandra plamista 7 , w tym jedna młoda |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-05-07, 21:29
|
|
|
camelmk napisał/a: | w Krynicy na Górze Parkowej traszek w górnym stawie od groma - tyle to jeszcze nie widziałem - grzebieniaste, karpackie,zwyczajne chyba też. |
O! Byłem tam w 2000 i były karpackie i górskie. W sumie to w górach chyba zwyczajna jest najrzadziej spotykana... Poproszę o jakieś wieści z tego stawu na tej górze. Ja mam do traszek wielką słabość... |
|
|
|
 |
camelmk

|
Wysłany: 2007-05-09, 12:02
|
|
|
moze będę jeszcze w tym miesiącu u rodziców to coś sfocę |
|
|
|
 |
GacOlka
|
Wysłany: 2007-05-09, 20:18
|
|
|
06.05.07r. W drodze na szczyt góry o wdzięcznej nazwie - Gruszka (Bieszczady, okolice Zagórza) kumaki górskie w kałużach, utworzonych w koleinach drogi. |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-05-11, 23:48
|
|
|
GacOlka napisał/a: | kumaki górskie w kałużach |
Ten gatunek tak własnie mieszka - wiele razy widziałem przeobrażajace się już kijanki w koleinach właśnie, w kałużach i w korytkach dla owiecków.
A poza tym wieści z "naturowej" inwentaryzacji: Po kolejnych 3 dniach w terenie i kolejnych trzech (2 i pół tak naprawdę) nadleśnictwach doszedłem do całkiem niezłej liczby ponad 30 stanowisk traszki grzebieniastej i 9 kumaka nizinnego. Z tym, że to tylko te na terenach Lasów Państwowych. Traszki zwyczajne są praktycznie wszędzie jako i żaby wodne/jeziorkowe (nie wnikam w ich różnicowanie bo czasu nie ma). Podobnie żaby trawne (moczarowych zdecydowanie mniej) Bardzo dużo spotykam też rzekotek (skrzek też juz widziałem zniesiony), sporo ropuchy szarej, okazyjnie grzebiuszki i ropuchy zielone. Generalnie są miejsca, gdzie płazów nie brakuje. I bardzo dobrze. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-13, 22:52
|
|
|
Dzisiaj jak zajechałem na stawy do Woźnik koło Łosic, to zaraz po zachodzie słońca kumaki chórem kumkały - dziesiątki osobników. Trochę później dołączyły rzekotki. Jak już się zrobiło całkiem ciemno, to właściwie zagłuszały wszystko. Nie skłamię, jak słyszałem ich setki ze wszystkich stron - no i dobrze. Nawet po powrocie pod chałupę coś mi "rzekotkowało" w uchu, a to okazało się, że odzywały się prawdziwe rzekotki z jakiegoś stawu przy sąsiedniej ulicy - muszę to miejsce zlokalizować.
Na stawach ponadto zlokalizowałem 3-4 samczyki ropuchy zielonej oraz 1 głos ropuchy szarej.
To tyle z zakresu herpetopolgii na dzisiejszy wieczór! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
booshmenik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-14, 06:10
|
|
|
żaby zielone na zb. pogoriach (2,3 i 4)... ponadto na 2 sporo kijanek |
|
|
|
 |
P@tryk
|
Wysłany: 2007-05-15, 07:07
|
|
|
A ja jak zawsze (prawie ) mam koło stawku kilkanaście żąb wodnych i pare rechotek.Kiedy zapada zmierzch tak kumkają , że jest straszny hałas. |
|
|
|
 |
kania ruda

|
Wysłany: 2007-05-15, 07:36
|
|
|
P@tryk napisał/a: | rechotek |
Patryku! Co to sa rechotki? |
|
|
|
 |
bagatha

|
Wysłany: 2007-05-17, 12:15
|
|
|
wreszcie wywowalam film
zaba3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10561 raz(y) 26,37 KB |
zaba2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10561 raz(y) 24,02 KB |
zaba1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10561 raz(y) 25,8 KB |
|
_________________ If You Wanna Make The
World A Better Place
Take A Look At Yourself And
Then Make A Change
........................................
www.bionotatki.com |
|
|
|
 |
P@tryk
|
Wysłany: 2007-05-17, 19:41
|
|
|
kania ruda napisał/a: | P@tryk napisał/a: | rechotek |