Tereny pierwotne w Polsce. |
Autor |
Wiadomość |
Rosen
|
Wysłany: 2010-12-12, 20:56 Tereny pierwotne w Polsce.
|
|
|
Witajcie!
Szukam listy, na której znalazłbym miejsca pierwotne nie zmienione ręką człowieka, znajdujące się na terenie Polski.
Listę naturalnie otwiera fragment Puszczy Białowieskiej. Jeszcze ktoś ma resztę miejsc, to proszę o wpisywanie. |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2010-12-12, 21:18
|
|
|
Lista jest bardzo krótka, chyba nawet Białowieska Puszcza sie nie kwalifikuje.
Co innego bowiem "pierwotny" a co innego "naturalny"
Z tego co pamietam z ławki szkolnej, sugerowano że niektóre fragmenty w Bieszczadach, chyba zarośla kosej olchy zachowały sie w pierwotnym stanie... |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
aka
|
Wysłany: 2010-12-12, 21:20
|
|
|
Moze wierzcholki Tatr a na pewno fragmenty dna Baltyku. Najwyzej. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2010-12-12, 21:46
|
|
|
aka napisał/a: | Moze wierzcholki Tatr a na pewno fragmenty dna Baltyku. Najwyzej. |
jaskinie, dna koryt rzek - na pewnych odcinkach, dna jezior.
Rosen napisał/a: | Listę naturalnie otwiera fragment Puszczy Białowieskiej |
ciekawe który???? |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2010-12-12, 21:49
|
|
|
mhhh, czy aby nie tworząc takiej listy, nie przyczyniamy się do "niszczenia" takich miejsc? Zaczyna się od kilku osób, a konczy...(no może trochę wyolbrzymiam)
No to na pewno fragmenty puszczy boreckiej! |
|
|
|
 |
PrzemekS
|
Wysłany: 2010-12-12, 21:57
|
|
|
Jest taki rezerwat pod Klembowem (między Wołominem i Tłuszczem, czyli NE od Warszawy) Dębina I, powołany w latach 50-tych, znany też jako "Królewski Las". Sądząc po ilości i grubości starych dębów (i po lokalnej nazwie), las ten nie był wycinany od drugiej połowy XVIIIw i wygląda lepiej, niż duże przestrzenie Puszczy Białowieskiej. Niestety, to tylko ok 50 ha, w większym kompleksie, ale graniczy z osiedlem. |
_________________ Przemek |
|
|
|
 |
Traken
|
Wysłany: 2010-12-12, 22:04
|
|
|
Basior napisał/a: | Lista jest bardzo krótka, chyba nawet Białowieska Puszcza sie nie kwalifikuje.
Co innego bowiem "pierwotny" a co innego "naturalny" |
Święta racja. Dzisiejsze puszcze z całą pewnością nie są to lasy pierwotne. Lasy pierwotne są teraz gdzieś mniej więcej w pokładach węgla. Słusznie Basior zauważył różnicę pomiędzy pierwotne a naturalne i tego JA się trzymam. Choć z tą naturalnością też bym nie przesadzał. |
_________________ "Bóg śpi na Mazurach" - H. Kirst |
|
|
|
 |
Traken
|
Wysłany: 2010-12-12, 22:06
|
|
|
TB napisał/a: | No to na pewno fragmenty puszczy boreckiej! |
A który? |
_________________ "Bóg śpi na Mazurach" - H. Kirst |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2010-12-13, 00:24
|
|
|
TB napisał/a: | No to na pewno fragmenty puszczy boreckiej! | na pewno są terenami pierwotnymi?
chyba odrobinke Ci sie pomyliło TB, albo ja źle zrozumiałem
Grzegorzu - jaskinie bym sie zgodził, ale dna jezior? szczerze wątpie
reasumując: Basior napisał/a: | Lista jest bardzo krótka | dokładnie i chyba nic nie zawiera |
|
 |
Rosen
|
Wysłany: 2010-12-13, 11:06
|
|
|
Mi właśnie chodzi o tereny pierwotne, gdyż las naturalny to mam u siebie na działce
Nie tak dawno znalazłem w internecie taką listę. Były tam właśnie fragmenty Puszczy Białowieskiej, wierzchołki Tatr i jeszcze kilka pozycji. Niestety nie mogę tego odszukać. |
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2010-12-13, 12:13
|
|
|
Rosen napisał/a: | Były tam właśnie fragmenty Puszczy Białowieskiej |
co do lasu na początek krótka definicja:
Cytat: | Las pierwotny – las, który nie został poddany bezpośrednim, ani też pośrednim modyfikacjom ze strony człowieka; pierwotny ekosystem leśny. |
Nie określisz takich miejsc mając 100% pewność że są pierwotne. Od biedy można dopisać: fragmenty Puszczy Białowieskiej (widły Hwoźnej i Narewki, obszary rzeki Leśnej). Poza PB - Czerwone Bagno w BPN. Nie będziesz mieć jednak pewności, że:
- nikt w historii tam nie wszedł i nie wyciął drzewa, trzciny wprowadzając tym samym zmiany w środowisku,
- nie zostało przywleczone tam ziarenko "obcej rośliny",
- poprzez prace melioracyjne, regulacje rzek w okolicach nie zmienił się poziom wód gruntowych,
- zakład przemysłowy lub osiedle ludzkie nie wpływało w znaczący sposób na dany teren poprzez zanieczyszczenia.
Jak pisze Basior wszystko rozbija się o pojęcie "pierwotny", a "naturalny". Za pierwotne tereny można uznać te pozbawione życia biologicznego jak: skały, piaszczyste dna, niektóre wydmy, ale przy nich też jest duże ALE... |
|
|
|
 |
Maciej

|
Wysłany: 2010-12-13, 15:07
|
|
|
Czy kompleks obszarów wydmowych na terenie Słowińskiego Parku Narodowego nie posiada charakteru pierwotnego? Wydaje mi się, że tak... |
_________________ http://maciejcmoch.wordpress.com/
 |
|
|
|
 |
aka
|
Wysłany: 2010-12-13, 15:16
|
|
|
Maciej napisał/a: | Czy kompleks obszarów wydmowych na terenie Słowińskiego Parku Narodowego nie posiada charakteru pierwotnego? Wydaje mi się, że tak... |
Niewykluczone. Tak jak Pustynia Bledowska. |
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2010-12-13, 15:33
|
|
|
aka napisał/a: | Tak jak Pustynia Bledowska. |
raczej nie |
|
|
|
 |
PrzemekS
|
Wysłany: 2010-12-13, 17:35
|
|
|
Jeżeli las pierwotny, to taki, w którym mieszkał człowiek pierwotny, to chyba nic nie zostało (od tamtych czasów wszystko się zmieniło). Być może podobne do "lasu pierwotnego" są lasy na skałkach - np. Rez Przełom Białki pod Krempachami. |
_________________ Przemek |
|
|
|
 |
|