Zamknięty przez: Accipiter 2007-01-17, 20:51 |
Obserwacje ssaków 2006 |
Autor |
Wiadomość |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2006-03-28, 08:20 Obserwacje ssaków 2006
|
|
|
wczoraj 5 saren pod lasem w Łapczycy kolo Bochni, w lesie pomiedzy Bochnia a Wisniczem kilka dzików |
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-03-28, 10:14
|
|
|
W tym roku tylko raz widziałem dzika. Było to dokładnie 13 lutego podczas pełni o 20.10. Wczoraj 27.03. widziałem 3 rudle saren złożone z 10-28 sztuk. Widziałem także kilka pojedyńczych osobników w głębi lasu. |
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
pieczara
Adam, bądź Wirus :]

|
Wysłany: 2006-03-28, 15:24
|
|
|
Ja widziałem cztery sarny przy drodze do Warszawy. Oprócz tego widziałem w tym roku wydrę, ryjówkę aksamitną, zające i lisa. |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
|
|
|
 |
arkona1

|
Wysłany: 2006-03-30, 23:10
|
|
|
rz. bzura na wysokosci stawów oczyszczalni miejskiej w Łowiczu
bóbr - 4
żerujące w krzakach na podtopionych łąkach. Nie jestem pewien, ale dwa były raczej ciemniejsze i chyba większe - czy to oznacza, że to dorosłe osobniki, a te które wydawały mi się jaśniejsze to młode?
Było ciemno, dlatego mogłem coś z tymi kolorami pokręcić. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-31, 18:25
|
|
|
arkona1 napisał/a: | Było ciemno, dlatego mogłem coś z tymi kolorami pokręcić. |
Z tego co pamiętam, to u bobrów występują różne odmiany barwne. Ale może są jakieś prawidłowości w ubarwieniu młodych i starych... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
piterek
|
Wysłany: 2006-04-01, 12:12
|
|
|
czym zywią sie bobry i czy mają jakies ulubione gatunki drzew które podgryzają |
_________________ piterek |
|
|
|
 |
arkona1

|
Wysłany: 2006-04-02, 11:07
|
|
|
Na stronie Wigierskiego Parku Narodowego znalazłem na ten temat:
W diecie bobra dominują rośliny gatunków przybrzeżnych i wodnych. Żywi się nimi regularnie przez cały rok, zimą natomiast podstawę jego pożywienia stanowią zmagazynowane w pobliżu żeremia gałązki drzew i krzewów. Latem posiłki są zdecydowanie bardziej urozmaicone. Bóbr będąc roślinożercą do swego codziennego jadłospisu włącza rozmaite gatunki roślinności zielnej i wodnej, jak grążele, grzybienie, rdestnice i rzęsy. Od późnej jesieni do wczesnej wiosny w pokarmie bobrów dominują kora, miazga, pędy oraz liście drzew i krzewów, wśród których najchętniej zgryzane są: wierzba, osika, brzoza oraz leszczyna. Jeden osobnik potrafi powalić osikę o średnicy 30 cm w przeciągu 15 minut. |
|
|
|
 |
kubelec
|
Wysłany: 2006-04-03, 20:47
|
|
|
spotkalem wczoraj pare lisow, najwyrazniej w rui. Siedzialy w kepie chwastow na rowie melioracyjnym, gdy bylem w odleglosci 5 m, wyskoczyl samiec, duzy i z masywna kita, odbiegl 30 m wzdluz rowu i zwolnil, zaczalem go obserwowac przez lotnetke, gdy sie poruszylem, z tego samego miejsca wyskoczyla samica - mniejsza i smuklejsza, uciekla do innej kepy chwastow niz samiec, sadzac na przelaj przez pole. Wycofalem sie stamtad, nie chcac ich przeplaszac do konca.. |
_________________ Paweł T
========= |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-04-04, 12:13
|
|
|
No to fajnie...
...ja tylko raz narazie widziałem lisy podczas rui.
A narazie widuję tylko sarny.
A może niedługo poobserwuję borsuki:) |
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-04-08, 18:45
|
|
|
Dzisiaj na wyprawie do lasu
3 sarny
1 lis
1 jeleń |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-04-08, 19:24
|
|
|
A ja dzisiaj o godz. 17.00, przez okno widziałem 23 sarny, w tym 6 kozłów(piękny widok). |
|
|
|
 |
zu
|
Wysłany: 2006-04-09, 17:38
|
|
|
A czy można wpisywać ślady (kupki itp.)?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-04-09, 19:06
|
|
|
Dzisiaj na spacerze:
2 zające
2 wiewiorki
jakiś nietoperz ,brązowy, latał nisko nad wodą gdy było jeszcze jasno. Czy ktoś wie co to moglo być? |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-04-09, 19:19 "Łowcy bobrów" :-)
|
|
|
W sobote po szkoleniu w Janówku ekipa w składzie : Szybszy, Lulek, Dominik, Tomek Grabowski i ja udała sie na łąki nadnarwiańskie na wysokości Góry k/Nowego Dworu. Z żywych ssaków: bóbr odpłynął spod swieżo wykopanej nory w wale przeciwpowodziowym (chwała mu za to ), 2 norki amerykańskie tez pływały przy samym wale, jedna z nich wylazła na pochyłą wierzbe, ale nie mieliśmy dubeltówki. Przy jednym z zjazdów z wału, kilka metrów od drogi znaleźlismy martwego bobra, przyczyna zejścia nieustalona.
Pozatym na łakach kilka saren i troche ptactwa.
łowcy bobrów.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 459 raz(y) 75,07 KB |
denat.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 459 raz(y) 86,82 KB |
ząbki.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 454 raz(y) 76,29 KB |