Kuluary - Klucze kręgowców.
georgetuchola86 - 2010-02-20, 16:21 Temat postu: Klucze kręgowców. Witam.Czy ktoś zna jakieś dobre klucze do oznaczania gatunków po kościach?-ssaki,ptaki,gady,płazy (jak w serialu Bones ).Chodzi o analizę wypluwek
Marfu - 2010-02-21, 08:54
Ssaki - Klucz do oznaczania ssaków Olski Pucka z początku lat osiemdziesiatych - nic lepszego nie znajdziesz.
Ptaki - nie ma nic, zbierasz kolekcje porownawcza i porownujesz. Jedyne dostepne klucze o jakich wiem, to francuski i hiszpański - ale tam ptaki są inne niż u nas. Nie chodzi nawet o gatunki, ale o populacje, są po prostu większe, a sporo cech kluczowych to wymiary, i wowczas wszystko trafia szlag.
Gady i plazy - z biura przesle szczegolowe dane, ale jest niemiecka książeczka, nienajgorsza.
vermilion - 2010-02-21, 10:59
| Marfu napisał/a: | | Gady i plazy - z biura przesle szczegolowe dane, ale jest niemiecka książeczka, nienajgorsza. |
Też poproszę
Czy klucz Pucka nadaje się do oznaczania czaszek nietoperzy?? Słyszałem negatywne opinie na jego temat w tej kwestii. Sam doświadczeń z oznaczaniem nietoperzy po zębach na razie nie mam, ale kto wie, ładną stertę wypluwek płomykówki już uzbierałem
Marfu - 2010-02-21, 12:31
Oczywiście, że się nadaje. Jest parę błędów, nie ma nowych gatunków, ale generalnie jest OK. Jakbym zapomnial - przypominajcie się o konkretne namiary literaturowe...
Marfu - 2010-02-22, 13:00
Generalnie o wszystkim jest w książce:
Marz (a z dwiema kropeczkami) R. 1987. Gewoll- und Rupfungskunde. Ajademie-Verlag Berlin.
Z tego można dużo informacji o płazach, gadach (łuski), rybach, a także ptakach i ssakach wyciagniac.
Ptaki francuskie to:
Cuisin J. 1989 L'identification des cranes de passereaux (Passeriformes: Aves). Universite de Bourgogne, Faculte des Sciences de la Vie et de l'environnement.
Obie książki są w bibliotece Towarzystwa, ino ze w warszawskiej...
vermilion - 2010-02-24, 17:49
Wypreparowałem czaszki i żuchwy z dwóch wypluwek płomykówki .... jak dla mnie kosmos ....ryjówkowatych pełno (gołym okiem można zauważyć że są Sorexy i pewnie Crocidura), gryzoni trochę mniej (nornikowate i myszowate). Czekam aż trafią się nietoperki..... Ofiar w jednej wypluwce więcej jak trzy... w porównaniu do zrzutek uszatki i myszołowa ... po prostu wypas i kisiel w majtach Idę grzebać dalej.....
Ps. Mirku jutro w biurze pooglądamy sobie co nieco
Marfu - 2010-02-24, 19:19
czasami ntrafiaja sie nietoperze?? U mnie jak byly, to od razu wielkie swieto... Wal z wypreparowanymi do Warszawy, siadziemy z binokularem i sie nauczysz.
vermilion - 2010-02-24, 19:27
Narazie nietoperzy brak, same gryzonie i ryjówkowate jeden ptak i chyba jeden płaz
|
|
|