Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klucze kręgowców.
Autor Wiadomość
georgetuchola86 

Wysłany: 2010-02-20, 16:21   Klucze kręgowców.

Witam.Czy ktoś zna jakieś dobre klucze do oznaczania gatunków po kościach?-ssaki,ptaki,gady,płazy (jak w serialu Bones :-) ).Chodzi o analizę wypluwek :smile:

Marfu 

Wysłany: 2010-02-21, 08:54   

Ssaki - Klucz do oznaczania ssaków Olski Pucka z początku lat osiemdziesiatych - nic lepszego nie znajdziesz.

Ptaki - nie ma nic, zbierasz kolekcje porownawcza i porownujesz. Jedyne dostepne klucze o jakich wiem, to francuski i hiszpański - ale tam ptaki są inne niż u nas. Nie chodzi nawet o gatunki, ale o populacje, są po prostu większe, a sporo cech kluczowych to wymiary, i wowczas wszystko trafia szlag.

Gady i plazy - z biura przesle szczegolowe dane, ale jest niemiecka książeczka, nienajgorsza.

vermilion 

Wysłany: 2010-02-21, 10:59   

Marfu napisał/a:
Gady i plazy - z biura przesle szczegolowe dane, ale jest niemiecka książeczka, nienajgorsza.

Też poproszę ;)

Czy klucz Pucka nadaje się do oznaczania czaszek nietoperzy?? Słyszałem negatywne opinie na jego temat w tej kwestii. Sam doświadczeń z oznaczaniem nietoperzy po zębach na razie nie mam, ale kto wie, ładną stertę wypluwek płomykówki już uzbierałem :green:

Marfu 

Wysłany: 2010-02-21, 12:31   

Oczywiście, że się nadaje. Jest parę błędów, nie ma nowych gatunków, ale generalnie jest OK. Jakbym zapomnial - przypominajcie się o konkretne namiary literaturowe...

Marfu 

Wysłany: 2010-02-22, 13:00   

Generalnie o wszystkim jest w książce:

Marz (a z dwiema kropeczkami) R. 1987. Gewoll- und Rupfungskunde. Ajademie-Verlag Berlin.

Z tego można dużo informacji o płazach, gadach (łuski), rybach, a także ptakach i ssakach wyciagniac.

Ptaki francuskie to:

Cuisin J. 1989 L'identification des cranes de passereaux (Passeriformes: Aves). Universite de Bourgogne, Faculte des Sciences de la Vie et de l'environnement.

Obie książki są w bibliotece Towarzystwa, ino ze w warszawskiej...

vermilion 

Wysłany: 2010-02-24, 17:49   

Wypreparowałem czaszki i żuchwy z dwóch wypluwek płomykówki .... jak dla mnie kosmos ....ryjówkowatych pełno (gołym okiem można zauważyć że są Sorexy i pewnie Crocidura), gryzoni trochę mniej (nornikowate i myszowate). Czekam aż trafią się nietoperki..... Ofiar w jednej wypluwce więcej jak trzy... w porównaniu do zrzutek uszatki i myszołowa ... po prostu wypas i kisiel w majtach :green: Idę grzebać dalej..... :twisted:

Ps. Mirku jutro w biurze pooglądamy sobie co nieco :wink:

Marfu 

Wysłany: 2010-02-24, 19:19   

czasami ntrafiaja sie nietoperze?? U mnie jak byly, to od razu wielkie swieto... Wal z wypreparowanymi do Warszawy, siadziemy z binokularem i sie nauczysz.

vermilion 

Wysłany: 2010-02-24, 19:27   

Narazie nietoperzy brak, same gryzonie i ryjówkowate jeden ptak i chyba jeden płaz :wink:

Odpowiedz do tematu