|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
Kilka obserwacji z Bułgarii |
| Autor |
Wiadomość |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-07-10, 22:01 Kilka obserwacji z Bułgarii
|
|
|
No to jako sie rzekło:
Słabo w sumie na ptactwie sie znam, ale tak całkiem laikiem nie jestem. Byłem w ciepłym kraju 10.06 - 03.07 najpierw nad morzem w kilku miejscowosciach, potem w Dolinie Strumy w Melniku i Kresnej, a na koniec 2 dni w Sofii. No i tak: - ptactwa drobnego sporo różnego - rozpoznałem szczygły, wróble zwykłe (więcej niż w Warszawie ich jest w Sofii) i mazurki, jaskółkę daurycką (? jak to po polsku - Hirudo daurica), ale tylko kilka sztuk na samym południu. Liczne sa tam dzierlatki na róznych niedokończonych a może właśnie rozpoczetych budowach - dużo tam takich miejsc. Na pewno tez widziłem wilgę, którąś z łaciatych dzierzb (srokosz?), pluszcze w górach Pirin, kowaliki z zupełnie białym brzuszkiem i bardzo licznie (wszędzie ich pełno było) dzierzby gąsiorki. No i którys trznadel z czarną głową (pewnie czarnogłowy ).
Co do wiekszego towarzystwa : - sporo drapiezników w "typie" myszołowa i chyba też nieco większych. Koło Burgas i przy ujściu Ropotamo są rozlewiska i słone estuaria objete ochroną. Z szosy udało sie zaobserwować pelikany (nie wiem które), łabedzie nieme, krzyżówki, czaple białe (ze wzgledu na kolor - nie gatunek), lyski i wodne kurki, jakies perkozy, jakieś (białe spore z czarną czapeczka) rybitwy, szczudłaki i szablodzioby (no tych na pewno nie pomyliłem). Nad plażą w Kiten latał jakis żwirowiec (Glareola), a po wydmach smigały jakieś (?) sieweczki. No i oczywiście sporo bocianów tu i tam nawet w sporychmiastach (np. Kresna) na kominach i na słupach. Generalnie mało mew (dziwne, nad morzem...) kilka sztuk tylko z tych "dużych" (siodłata, srebrzysta czy inna żółtonoga).
I najciekawsze -- Na południe od Burgas jest spora kolonia kormoranów na słupach trakcji przesyłowej. Gniazda sa z trzcin bo do drzew tam daleko, a środkiem kolonii prowadzi szosa na południe z Burgas. Ta najgłówniejsza.
Aha, w Kiten jakas niewielka sowa (pódźka lub cos tej wielkości) latała sobie nocami. Dudka tym razem nie spotkałem ale jak zawsze słychac ich było wielu, natomiast ani widu żołny, która w zeszłym roku była dośc liczna (chyba z 15 sztuk spotkałem).
I tyle.
To co podaję oznaczone to na pewniaka - jak nie wiem to nie pisałem. Sorki za mało szczególowe sprawozdanie, ale ja tm pojechałem w celach entomologicznych ( i troche tez płaziogadzich), a na ptactwie ta słabo... |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-11, 04:55
|
|
|
| Paweł Górski napisał/a: | | Sorki za mało szczególowe sprawozdanie, ale ja tm pojechałem w celach entomologicznych |
Spoko Pawełku. Mnie najbardziej zainteresowała ta kolonia kormoranów. Możesz napisać cos więcej? Ile było mniej wiecej tych gniazd, na jakiej wysokości, etc.! |
_________________ TP Bocian
 |
| Ostatnio zmieniony przez Mirek 2006-07-11, 15:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-07-11, 08:32
|
|
|
| na dojeżdzie do Burgas wśród rozlewisk stoją nieużywane i używane slupy śroedniego napięcia - typu kratownica - gniazda sa zarówno w rozwidleniach głównej poprzeczki na której opierają sie druty jak i na długości całej kratownicy zaczynaja sie od wysokości około 3, 4 metrów do samej góry - ile gniazd drudno powiedziec niektóre słupy sa całe obklejone inne mniej. |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-07-11, 08:34
|
|
|
| to dosc znane miejsce - po wklepaniu w net słów burgas rezerwat kormorany - znajdziesz opisy po polsku, bułgarsku, angielsku - to jeziora i pas wybrza to rezerwat utowrzony wspołnie z szwajcarią która daje kase, sa wieze obserwacyjne, budynek "ornitologiczny" - czyli barak itp. kursuja busy z dworaca w burgas |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-11, 15:29
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | to dosc znane miejsce |
Dzięki, gdzies w tych oklolicach byłem ponad 20 lat temu, ale o kormoramach i rez. nie było wtedy mowy.
A byliście może na Atanasowskich jeziorach? jak nie to szkoda - istny ptasi raj! |
 |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-07-11, 18:53
|
|
|
| Na jeziorach nie bylismy, ale jeszcze o jednej obserwacji zapomniałem - w dolinie Strumy, w miejscowości Kresna latały sobie wsród skał i domów jerzyki skalne Apus melba.... |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-11, 20:06
|
|
|
| Paweł Górski napisał/a: | | latały sobie wsród skał i domów jerzyki skalne Apus melba.... |
fajny ptaszek - też kiedyś widziałem. Jest wyraźnie większy od naszego i z daleka wygląda jak sokół |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|