|
Co to za owad????? foto |
| Autor |
Wiadomość |
Tomasz_29
|
Wysłany: 2006-07-27, 23:09 Co to za owad????? foto
|
|
|
Witam wszystkich
dzisiaj wieczorkiem spotkałem u siebie na podwórku dziwnego owada, który swoim bardzo długim "dziubkiem" (w kształcie trąbki jak koliber) wypijał nektar z kwiatów...... i teraz jestem ciekawy co to jest za owad???? może ktoś będzie wiedział...............
Zdjęcia są w załączniku , nie najlepszej j akości ale tylko takie udało mi sie zrobić
Pozdrawiam i czekam na Wasze typy...........
Foty:
http://www.hot.jpg.pl/ind...c37c1fbd63d&m=1
http://www.hot.jpg.pl/ind...5707eaca8f968e7
http://www.hot.jpg.pl/ind...db5f6a423f921eb |
| Ostatnio zmieniony przez Tomasz_29 2006-07-27, 23:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
|
|
|
 |
pieczara
Adam, bądź Wirus :]

|
Wysłany: 2006-07-27, 23:18
|
|
|
Pewnie, ze zawisak, ludzie często mysla, że to kolibry...tylko brakuje zdjęć |
|
|
|
 |
Tomasz_29
|
Wysłany: 2006-07-27, 23:20
|
|
|
już są w załączniku jakoś nie wyszło ;/ ale na hotfoto owszem |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-28, 07:55
|
|
|
| To zawisak borowiec Sphinx pinastri L.- jeden z naujliczniejszych w tej grupie. Polecam zajrzeć tutaj |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Tomasz_29
|
Wysłany: 2006-07-28, 09:18
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | To zawisak borowiec Sphinx pinastri L.- jeden z naujliczniejszych w tej grupie. Polecam zajrzeć tutaj |
Niby wszystko się zgadza ale ten owad co ja go widziałem miał pojedynczą "trąbkę - dziubek " z przodu a nie dwa "wąsy" jak zawisak borowiec.......... |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2006-07-28, 09:39
|
|
|
| Tomasz_29 napisał/a: | | ale ten owad co ja go widziałem miał pojedynczą "trąbkę - dziubek " z przodu a nie dwa "wąsy" jak zawisak borowiec |
Twój owad poza "trąbką - dziubkiem" - czyli elementem narządu pobierającego pokarm miał też napewno dwa "wasy" - czyli czółki - przyjrzyj się uważnie swoim zdjęciom
"trąbka - dziubek" jest rozwijana tylko w momencie pobierania pokarmu! |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2006-07-28, 09:42
|
|
|
| Tutaj na drugej fotce widac " rozwinięty narząd ssący! |
|
|
|
 |
Tomasz_29
|
Wysłany: 2006-07-28, 10:35
|
|
|
Dzięki bardzo za odpowiedź i wyjaśnienie |
|
|
|
 |
magdarynka

|
Wysłany: 2006-08-03, 22:08
|
|
|
To napewno zawisak. Jeden taki "gość" jest często pojawia się u mnie na balkonie Przez długi czas nie wiedziałam co to takiego, aż raz w gazecie napisali o pewnym facecie... Był pewien, że na jego ogród przylatuje prawdziwy koliber, ale nikt nie chciał mu wierzyć. Wkońcu ten zaczaił się pewnego razu, złapał owada i zaniósł do weterynarza.... Dopiero wtedy dowiedział się, że to zawisak - bardzo rzadki motyl Swoją drogą śliczne są jak latają |
_________________ "life is short and before you know, you're feeling old" |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-03, 22:49
|
|
|
| magdarynka napisał/a: | | zawisak - bardzo rzadki motyl |
W Polsce stwierdzono około 20 gatunków - nie wszystkie są rzadkie! Ten na zdjęciu jest jednym z liczniejszych! |
 |
|
|
|
 |
misiek2o
|
Wysłany: 2006-08-13, 23:00
|
|
|
| pieczara napisał/a: | Pewnie, ze zawisak, ludzie często mysla, że to kolibry...tylko brakuje zdjęć |
No to prosze:) Dziś wieczorem zrobione. Tez myslaem ze koliber. Ale dzieki kochanemu Google i temu forum wiem już ze nie
Na zdjęciach widać skrzydła:) Ale jak machał to wyglądało jakby były przezroczyste:D
I ten Owadzik nie boi sie ludzi. kilka razy sie o mnie obił jak podchodziłem z aparatem i sie nie wystraszył:D |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-13, 23:23
|
|
|
Wygląda na trochę zlatanego zmrocznika przytuliaka Hyles gallii. Choć na pierwszy rzut oka bardziej mi pasował na zmrocznika wilczomleczka Hyles uephorbiae. Tylko, że widoczny jest na 3 fotce!
Mozna o nich poczytać tutaj i tutaj |
 |
| Ostatnio zmieniony przez Mirek 2006-08-13, 23:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-08-13, 23:26
|
|
|
no to chyba jest zmrocznik przytuliak