|
budowa i funkcja nazadów motyla |
| Autor |
Wiadomość |
Ala
|
Wysłany: 2006-08-14, 14:06 budowa i funkcja nazadów motyla
|
|
|
Witajcie
Chodzi mi o budowe ze zdjeciami i rysunkami motyla
Chyba jest to mozliwe w dzisiejszych czasach ?
np:
Czułki poza funkcją węchowa posiaraja równiez funkcje narzadu słuchu - na ich II segmencie znajduje się tak zwany narząd Johnstona. Jest to narząd słuchowy wychwytujący drgania powietrza czyli fale dzwiekowe i odbieraja tez drgania podłoza.
- jaka jest dokladna ich budowa ?
- na jakie zapachy reaguja - tylko na feromony ?
- z jakiej oleglosci wyczuwaja zapachy ?
Narząd Johnstona - to odpowiednikiem naszego błędnika, odpowiada za utrzymywanie równowagi przez owada i kontroluje położenie ciała.
- jak dokładnie działa ?
- gdzie jest dokladnie umiejscowiony ?
- prosze o schemat budowy
Narzadami wechu sa u motyla czułki - wrazliwosc na zapachy mozna z grupsza ocenic po ich wielkosci i kształcie czyli im wieksza maja powieszchnie, tym wiecej znajduje sie na nich komurek wechowych czyli receptorow
- Czy czułki posiadja jakies jeszcze inne funkcje ?
itd. jakie by mozna zadac pytania na temat samych czułek
Poprosze o jeszcze dokladniejsze informacje na temat pozostalych czesci ciala z wyjatkami typu np. uwsteczniona trabka czy łuski mocno zredukowane jak u Przezierniki, Ithomiinae ORAZ opisy poszczegulnych stadjów rozwoju
Nie jestem poczatkujaca az do tego stopnia co sadzicie
posiadam ksiazki :
"Atlas motyli" Panstwowego wydawnictaw Rpoliniczegi i lesniczego z1979 r.
przewodnik kieszakowy " motyle dzienne i nocne " Gerstmeier/Zepf
" obserwujemy motyle Jak-gdzie-kiedy " Josef Reichholf
praktyczny leksykon przyrodniczy " Motyle Rozpoznawac - Podziwiac - Chronic " Dr H. Hofman T. Marktanner w przekladzie Dr M. Zarzyński , KDC Klub Dla Ciebie
oraz 2 po niemiecku
" Die Tagfalter Europas und Nordwestfrikas " , T. Tolman , R. Lewington , Kosmos Naturfuhrer
" Shmetterlinge Erkennen & Bestimmen " H. Bellmann , Stinbachs naturfuhrer
Zadałam to pytanie , bo chciała bym bardzo aby było takie 1 miejsce w internecie czyli w miejscu powszechnie dostepnym gdzie by były te wszystkie niformacje zebrane w 1 miejscu .
Zajmuje sie motylami od kilku lat i tak naprawde nigdy nie zastanawialam sie nad tym ale wkoncu doszłam do wniosku ze powinnam wiedziec takie zeczy i jak zaczełam szukac i czytac zdalam sobie sprawe ze sama mam powzny problem by odpowiedziec sobie samej na wiekszosc pytan bo w ksiazkach , ktore posiadam sa bardzo ogółowe i niedostateczne informacje tak samo jak w internecie . W szkole tez niewiele sie o nich dowiedziałam.
Chyba nie zaprzeczycie mi ze prawdziwy ( prywatny czy fachowiec z dyplomem) entomolog ba! lepidopterolog powinien umiec odpowiedziec na takie pytania bez wiekszych problemów ?
Tak wiec nie dawajcie mi kolejnych nazw ksiazek , bo i tak wszystkiego tam raczej nie bedzie , tylko piszcie to co wiecie TU bo raczej niebedzie sie wam chciało wysylac tych informacj na moj email a pozatym nie tylko mi sie te informacje przydadza nieprawdaz
- a jak ktos chciał by wiedziec to nie pisze zadnej pracy magisterskiej , tylko chce poszezyc swoja wiedze
Ps. ja niechce sie wam przepisywac , a jest tego pare stron a macie aparat cyfrowy to pstryknijcie w miare czytelne i wyraznie foto to ja juz sie tym zajme
Z góry dziekuje za pomoc i przepraszam najmocniej za błedy w pisowni :oops: ( dysleksja i dysortografia - staram sie jak moge z tym walczyc , a znakow miekich typu ąęść... staram sie na forach nie uzywac ) |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-14, 14:37
|
|
|
Witaj Alu,
będziesz musiała chyba kilka dni poczekać, aż zajrzą tutaj entomolodzy (jest kilku fachowców z branży), może odpowiedzą na nurtujące Ciebie pytania lub ew. wskażą, gdzie należy takich informacji poszukać. Sam interesuję się trochę motylami, ale nie aż tak szczegółowo i nie umiem udzielić Ci, póki co, żadnej rady. Więc cierpliwości... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-08-14, 16:09
|
|
|
Rany, Alu chcesz wszystko wiedzieć zaraz!. Przyznam, że też entomologiem sie czuję ale raczej chrząszczowym. Czy byłaś z tymi pytaniami na stronie Jacka Kurzawy czyli "entomo-bai"? Polecam, tam same entomology wchodzą i pewnie chętnie odpowiedzą.
Pozdrawiam
PG |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-08-14, 16:15
|
|
|
| Ala napisał/a: | | - Czy czułki posiadja jakies jeszcze inne funkcje ? |
No pewnie! Sama nazwa sugeruje jakies czułości... I słusznie! Czułki to także narząd dotyku. Czy widziałaś co robią motylki 2 płci gdy się wreszcie spotkają? Dotykają się czułkami. To jak nasze podanie ręki i gadka w stylu "cześć, jak masz na imię? I co robisz dziś wieczorem?" |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Ala
|
Wysłany: 2006-08-14, 20:01
|
|
|
juz na 3 forach siedze
- na moim ulubionym Motyle.pl narazie te pytania pozostawiam 9 letniej Eli to ona spowodowała ten 'łańcuszek' pytań
- a na tym zadałam osobiscie pytanie tego samego typu
http://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?t=2920
| Paweł Górski napisał/a: | | Czy widziałaś co robią motylki 2 płci gdy się wreszcie spotkają? Dotykają się czułkami. To jak nasze podanie ręki i gadka w stylu "cześć, jak masz na imię? I co robisz dziś wieczorem?" |
tego nie wiedziałam |
|
|
|
 |
Ala
|
Wysłany: 2006-08-14, 20:03
|
|
|
| Paweł Górski napisał/a: | | Rany, Alu chcesz wszystko wiedzieć zaraz!. |
zdaje sobie sprawe ze poczekam na odpowiedzi dosc długo , ale ja mam czas no i sie nie pali |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-08-16, 09:16
|
|
|
coż... Alu Alu - mysle że nik nie ma czasu aby siedzieć robić fotki, przepisywać.
Jak to mówią najłatwiej usiąść za stołem i czekać aż podadzą gotowe. Skoro dotarłaś to tego forum znaczy sie u miesz sie posługiwać netem - wiec zapewniam Cie że odopwiedzi na wszystkie Twoje pytania tam znajdziesz - nie zajmując innym czasu.
Skoro piszesz że od kilku lat zajmujsze sie motylami - to super że wreszcie doszłaś do wniosku że należy je lepiej pozanć - też bomba.
Ale dla Twojej zdrowotności - lepiej bedzie jak sama znajdziesz odpowiedzi na te pytania niżbędziesz sie chwalić że zadałaś je na 3 różnych forum i czekasz na gotową papkę. |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-08-16, 17:51
|
|
|
| GrzegorzBP napisał/a: | | Ale dla Twojej zdrowotności - lepiej bedzie jak sama znajdziesz odpowiedzi na te pytania niżbędziesz sie chwalić że zadałaś je na 3 różnych forum i czekasz na gotową papkę. |
A nie pomyslales o tym ze akurat wszystkiego moze nie byc w internecie |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-08-17, 08:15
|
|
|
| Batman napisał/a: | | A nie pomyslales o tym ze akurat wszystkiego moze nie byc w internecie |
nie pomyślałem bo jest w necie - pomijajac strony anglojęzyczne - chociażby tutaj :
http://www.robale.pl/index/2/40 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-08-17, 17:01
|
|
|
zatem jesli czegos nie ma w necie, to nie istnieje |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2006-08-18, 08:42
|
|
|
| Batman napisał/a: | | zatem jesli czegos nie ma w necie, to nie istnieje |
nie za bardzo rozumiem? |
|
|
|
 |
modliszqa
|
Wysłany: 2006-08-18, 16:00
|
|
|
hm Grzes czemu zniechęcasz ? Pytania są ok, może ktoś udzieli odpowiedzi ?;-) |
|
|
|
 |
DarekŁ [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-08-19, 09:10
|
|
|
Nie rozumiem zupełnie o co Ci chodzi - pomądrzyć się możesz przecież od razu pisząc sama co wiesz na temat dokładnej budowy i funkcji narządów motyla. Motyl jest zbudowany: skrzydła, nogi, tułów, odwłok, czułka - wystarczy? Resztę masz w: http://www.entomo.pl/foru...er=asc&start=15
http://www.motyle.pl/forum/viewtopic.php?t=261
To są Twoje posty - sama zadajesz pytanie i odpowiadasz na nie. No dobra - jesteś mądrzejsza od innych - wystarczy ? |
|
|
|
 |
Ala
|
Wysłany: 2006-08-21, 10:33
|
|
|
| DarekŁ napisał/a: | | Nie rozumiem zupełnie o co Ci chodzi - pomądrzyć się możesz przecież od razu pisząc sama co wiesz na temat dokładnej budowy i funkcji narządów motyla. |
| DarekŁ napisał/a: | | To są Twoje posty - sama zadajesz pytanie i odpowiadasz na nie. No dobra - jesteś mądrzejsza od innych - wystarczy ? |
poprostu niemoge znalesc wszystkich informacji w 1 miejscu w internecie
to co jusz znalazlam to jeszcze chcioała bym skorygowac o wiedze innych
zapewne wszystkich informacj nie pdałam wiec rowniez chciałam aby zostały one mi podane |
|
|
|
 |
P. Pawlikiewicz

|
Wysłany: 2006-09-06, 11:48
|
|
|
| Cytat: | | budowa i funkcja nazadów motyla |
A co to są nazady ? Coś co ma motyl do zadu przyczepione ? Kolejną dyslektyczke pewno mamy he he |
|
|
|
 |
|
|