|
Zimowe liczenia nietoperzy 2006-2007 |
| Autor |
Wiadomość |
mender

|
Wysłany: 2006-12-03, 14:08 Zimowe liczenia nietoperzy 2006-2007
|
|
|
No to zaczynamy!
Dziś kontrolowany był zamek w Działdowie oraz ziemianki w 3 wioskach: Klęczkowo, Burkat, Pierławka. Naliczyliśmy 98 nietoperzy z 4 gatunków:
- nocek rudy (Myotis daubentoni)
- nocek Natterera (Myotis Nattereri)
- gacek brunatny (Plecotus auricus)
oraz..... NOCEK DUŻY (Myotis myotis)!!!
Jest to pierwsze dla Mazowsza stwierdzenie nocka dużego zimującego w ziemiance, więc radość ogromna. Mamy podejrzenia, że przymierza się do zimowania w cegle dziurawce, którą zamontowaliśmy z jednej z ziemianek
Na zdjęcia poczekajmy aż Marfu wróci do domu. |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-12-07, 18:07
|
|
|
No to wrocilem - ale dwa wieczory pisalem raport dla EUROBATS
Wiec o nocku duzym: byl w sporej piwnicy (zdjecie ponizej) w nieduzym kominku. Dla nas jest to rzeczywiscie pierwsza obserwacja tego gatunku w przydomowej ziemiance, byly podawane sporadycznie z zachodniej Polski, ale tam przydomowe piwnice sa chyba wieksze
piwnica.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 474 raz(y) 29,7 KB |
komin.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 419 raz(y) 44,39 KB |
|
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-12-07, 18:18
|
|
|
I jeszcze pozniejszy wyjazd... Wraz z GacOlka bylismy w schronach bojowych kolo Siemiatycz. Zwyczajowo po 250-350 nietoperzy bywalo, a tym razem - PUSTKI... tylko kolo 50, glownie jak zawsze mopki, ale proporcjonalnie ich duzo mniej (bywaly na 300 nietoperzy 2-3 niemopki). Ze zdjec tylko osiagniecie GacOlki (co to ja z tymi dziewczynami wyprawiam...). Wyniki sumaryczne:
40 mopkow, 2 nocki Natterera, 2 nocek rudy, 1 gacek brunatny i jeden nieoznaczony. Skontrolowalismy15 obiektow, nietoperze byly w 5...
GacOlka-w-studni.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 456 raz(y) 34,42 KB |
|
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-12-07, 22:15
|
|
|
Nono, GacOlka na linie Się wprawia dziewczyna! |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-12-11, 12:28
|
|
|
No, ja tylko skromnie dodam ze w ten weekend bylismy w fortyfikacjach poznannskich za nietoperzami i w piatek na Forcie I mielismy calkowitego albinosa mopka
Poza tym troche (malo karlikow jest juz pod kaponiera kolejowa. Na Cytadeli ich brak zupelny.
Podziekowania naleza sie Kokorowi za pomoc i checi
Wiecej szczegolow podam wkrotce.
Pozdrowienia dla Was, Bocianowcy!!!! |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-12-12, 19:13
|
|
|
| A jakby ktos mial ochote, to w niedziele pojade do Twierdzy Modlin i do Cybulic. mam miejsce w samochodzie! |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2006-12-13, 11:37
|
|
|
szkoda, ze w tym czasie muszę być gdzie indziej ( niestety mieć ochotę to za mało), juz żałuję |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-12-13, 14:19
|
|
|
A ja wlasnie skonczylem liczenia pod Łomza - dzien pierwszy (druga grupa zaraz nadjedzie). Na razie nietoperzy - na oko - duzo, juz sa dwa nocki lydkowlose i jeden mroczek pozny - wszystko w przydomowych piwnicach |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-12-13, 16:03
|
|
|
Podsumowanie dnia dzisiajszego:
Skontrolowalismy z GacOlka 48 przydomowych piwnic plus fort w Piatnicy. Mielismy w piwnicach 170 nietoperzy! W tym 66 gackow brunatnych, 55 nockow rudych, 42 nocki Natterera, 3 nocki lydkowlose (!!!) i jeden mroczek pozny. Pozostale trzy byly nieoznaczone. Fort w Piatnicy - 4 nietoperze, oznaczylismy tylko po jednym nocku rudym i nocku Natterera. |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-12-13, 16:49
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | A jakby ktos mial ochote, to w niedziele pojade do Twierdzy Modlin i do Cybulic. mam miejsce w samochodzie! |
Ja mam czas i ochotę! Poza tym mieszkam na Tarchominie więc rzut beretem (moherowym) do Jabłonnej. Gdzie i o której mam być? |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
lord haos
Zbychu

|
Wysłany: 2006-12-13, 18:41
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | A jakby ktos mial ochote, to w niedziele pojade do Twierdzy Modlin i do Cybulic. mam miejsce w samochodzie! | My z Motylem byśmy chcieli, ale ubiegł nas Paweł G. i już pewnie miejsc nie ma? Poza tym to pewnie muszą jechać osoby perfecto znające się na nietoperzach, a my jesteśmy kompletnymi laikami. Ale jak byśmy mogli się do czegoś przydać (np. do noszenia ekwipunku itp.) to jesteśmy gotowi dojechać na własną rękę. |
_________________ Nic nie przeraża weterynarza! |
|
|
|
 |
GacOlka
|
Wysłany: 2006-12-13, 21:53
|
|
|
| Ja też się chętnie wybiorę. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-12-13, 21:59
|
|
|
Huhu - ilu chetnych... Cztery osoby - na razie da sie cos zrobic, ale jeszcze wczesniej Kania ruda tez sie pisala... Jak bedzie wiecej chetnych - to zrobimy na dwa samochody.
| Cytat: | | Ja też się chętnie wybiorę. |
Dobrze, ze bede mial wsparcie drugiego fachowca |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-12-13, 23:11
|
|
|
| Jedźmy, jedźmy! Tylko koniecznie musimy wiedzieć gdzie i o której być w tę niedzielę... |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
|
|