Przesunięty przez: Marfu 2006-09-18, 12:46 |
Zimowe liczenia nietoperzy 2005-2006 |
| Autor |
Wiadomość |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
Wysłany: 2006-02-14, 12:13
|
|
|
wespół z chłopakami z Brodnickiego Parku Krajobrazowego spenetrowaliśmy wczoraj piwnicę nieistniejącego już budynku gospodarczego dawnego XIX-wiecznego Dworku w miejscowości Łąkorek.
Hibernowały tam pospoliciaki... ale za to było ich sporo tzn.:
9 - gacków brunatnych
14 - nocków rudych
19 - nocków Natterera
1 - nietoperz nieoznaczony
i jednek kawałek nietoperzowej skórki ze skrzydłami
Piwnica jest dwupoziomowa, większość nietoperzy wybrało sobie (chyba ze względu na ostatnie mrozy) tę dolną część.
Odwiedziliśmy też grobowiec znajdujący się w środku lasu, jednak nietoperzy tam nie było
Wieczorem zaliczyłem jeszcze jedną ziemianke/hydrofornię w podbrodnickiej miejscowości Gorczenica było tam 6 gacków brunatnych
Tak więc z liczeń to został mi jeszcze tylko brodnicki zamek i kościół i to by było wsio
autorem fotek jest Patryk Defański z BPK
grobowiec.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 223 raz(y) 62,19 KB |
ucho.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 210 raz(y) 77,47 KB |
Md1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 213 raz(y) 80,1 KB |
schody.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 215 raz(y) 66,05 KB |
Lakorek_wej.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 217 raz(y) 102,05 KB |
|
Tęskno mi Panie[...]
C. K. Norwid |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-14, 12:46
|
|
|
Wyglada super! Masz tę skórkę? Ja też jedna mam, mozna by przeslac do ZBS - mowili, ze jest szansa oznaczenia drapieznika po takim szczatku!
No i dzisiejsze wyjscie w teren - ostatnie juz...
Fort Pietki w Twierdzy Modlin. 82 nietoperze, czyli duzo, ale bylo wiecej. Z gatunkow - nroczek pozny w srodku, a poza nim nocki: duze, Natterera, rude.
Forty w Cybulicach - miedzy 0 a 33 nietoperze. Bez rewelacji. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-14, 13:33
|
|
|
| Szkoda... To tak jak w moim. Ale na przyszlosc pamietaj - na jej podstawie da sie oznaczyc gatunek!! Wiec - zawsze trzeba zabierac!! |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-02-16, 17:19
|
|
|
| Carduelis napisał/a: | | Przykro mi, ale moich fotek nie bedzie, bo nie udaje mi się ich wysłac. To chyba wina mojego komputera. Jakby ktoś chciał zobaczyć, chętnie wyślę mailem Albo może ktoś z naszej grupy chciałby zamiescić któreś z nich tutaj ? |
Moze przeslioj mi je na e-mail, to cos z nimi zrobie, coby weszly.
Moj e-mail: grzegorzgo@yahoo.co.uk
Przy okazji w Poznaniu: Fort II rekord: 222 batsy, dominant natterer standartowo.
Poza tym slabiej izolowane obiekty sa mocno poprzemarzane, widac skutki dlugofalowych silnych mrozow, stad mniej nietoperzy w takich obiektach, a wiecej w lepiej izolowanych. Kluczozwe znaczenie ma tutaj grubosc maski ziemnej na stropie, tudziez stopien zaglebienia danego obiektu (piwnica/ziemianka, schron militarny) w terenie - im nizej tym lepsza izolacja i wieksza wilgotnosc. |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-02-16, 17:25
|
|
|
Jeden z gatunkow zimujacy w Poznaniu
toperz.jpg Co to? |
 |
| Plik ściągnięto 222 raz(y) 67,8 KB |
|
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-16, 17:42
|
|
|
| Ladny. Takiego nam przeslal Przemek Kunysz z Przemysla - siedzial ze 136 mopkami w forcie Siedliska. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-02-16, 17:54
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | siedzial ze 136 mopkami w forcie Siedliska. |
A ten na tej fotce powyżej to siedzi na płaskiej powierzchni, czy tez fota jest przekręcona! Bo ja myslałem, że wszystkie nietoperze zima wisza głową w dół! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-02-16, 17:58
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | ten na tej fotce powyżej to siedzi na płaskiej powierzchni, czy tez fota jest przekręcona! Bo ja myslałem, że wszystkie nietoperze zima wisza głową w dół! |
Wisi sobie klasycznie, a zdjecie jest zrobione z ukosa, coby pysk charakterystyczny dla tego gatunku był widoczny lepiej. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:21
|
|
|
| Batman napisał/a: | | Wisi sobie klasycznie, |
Czyżby moje domysły były właściwe? |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:29
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | Czyżby moje domysły były właściwe? |
Odnosnie gatunku nie wiem, a odnosnie pozycji w jakiej nietoperz wisi - tak, zdecydowanie. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:30
|
|
|
Batman - zarzuc zdjecie w oddzielnym temacie jako zagadke Niech sie ludzie mecza... |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-02-16, 18:37
|
|
|
| Dobrze, nie ma sprawy |
|
|
|
 |
GacOlka
|
Wysłany: 2006-03-07, 19:58
|
|
|
Mafru kazal mi sie pochwalic... hm... mam nadzieje ze nie odbieram paleczki Morisowi - w weekend dzieki jego uprzejmosci mialam okazje uczesniczyc w liczeniu nietoperzy w Szachownicy. Nietoperzy bylo w sumie 1646, w tym 5 nockow Bechsteina i 5 nockow lydkowlosych, oraz calkiem sporo Brandto/wasatkow.
Bardzo udany wyjazd, wielkie dzieki dla calej ekipy |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-03-13, 21:13
|
|
|
Wyniki z rekordowej poznańskiej kaponiery kolejowej:
42 Mn
9 Md
1 Pa
136 karlikow (w tym 1 P.pygmaeus, 6 P.pipistrellus s.str. i 2 P.pip. s.l.
co daje 188 nietoperzy z 4 gat (5).
+ 29 ind., co daje 13% nieoznaczonych - strasznie duzo, dawno tyle nie mialem, ale coz, nie ma sie co dziwic, skoro bylo widac klembowiska siersci i wystajacych przedramion w dodatku wszystko w lusterku.
Tak wiec razem 217 wszystkich nietoperzy, najwiecej w historii liczen tego stanowiska |
|
|
|
 |
|
|