Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOCY!!!!!
Autor Wiadomość
Małgosia B. 

Wysłany: 2006-11-19, 19:32   POMOCY!!!!!

RATUJCIE!!!! Od kilku tygodni mam akwarium a dzisiaj jedna rybka urodziła małe no i kompletnie nie wiem co robić :cry: narazie włożyłam ta małą rybkę do szklanki i położyłam ja na kominie zamku... ale nie wiem czy to jest dobre. NIe wiem czym ja karmić :sad: pomóżcie błagam WAS!!!

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2006-11-19, 19:40   

Małgosia B. napisał/a:
narazie włożyłam ta małą rybkę do szklanki i położyłam ja na kominie zamku...

Hm... No nie bardzo wiem co to jest komin zamku, prawdę mówiąc :???:

Jeśli rybka się urodziła a nie wykluła z jajka to znaczy, że pewnie jest to mieczyk, molinezja, gupik, drobniczka albo ktoś spokrewniony. To są rybki dość wytrzymałe i w zasadzie nie trzeba sie gimnastykować w zdobywaniu mikro żywego pokarmu (węgorki, wrotki itp. towarzystwo trudne do zdobycia o tej porze roku). Proponuję dać maleństwu ździebełko bardzo drobno pokruszonych suszonych dafni czy jakiegos trakiego pokarmu i poczekać aż odezwą się na tym forum prawdziwi znawcy akwarystyki (bo ja to tak tylko z doświadczeń własnych sprzed wielu lat doradzam)

Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2006-11-19, 23:10   

szkoda że nic wiesz o zwierzętach które hodujesz......... :???:

Paweł już napisał to co i ja bym powiedział.
wypuść ją do innych.

a jakie masz gatunki w akwarium ????

Maria02 

Wysłany: 2006-11-20, 01:31   rybka

podejrzewam ze tych rybek jest wiecej trzeba uwaznie przyjrzec sie roslinkom i miejscom gdzie moga sie ukryc sie przed wiekszymi rybami najlepiej je wylowic do osobnego szklanego naczynia temperatura wody taka jak w akwarium na poczatek pokarm suchy ;np dafnia niezbyt duzo zeby nie zalegal i dobrze byloby napowietrzac wode moze uda sie podlaczyc rozgaleznik od akwarium odlowienie rybek jest konieczne jezeli w akwarium jest wiecej niz jeden gatunek ryb i dodatku wieksze powodzenia :grin:

DarekŁ
[Usunięty]

Wysłany: 2006-11-20, 20:59   

W tym przypadku powinnaś zrobiś sobie tzw. wykotnik i w nim trzymać świeżo wylęgnięte rybki. Znajdż jakiś plastikowy pojemnik, powycinaj w nim jak najwięcej otworów, obciągnij to pończochą i zawieś na boku akwarium i do niego przekładaj odłowiony narybek. W internecie na pewno znajdziesz jakieś zdjęcie jak to ma wyglądać. I zacznij koniecznie czytać coś na temat akwarystyki. Jeśli chcesz innych porad to musisz podać więcej danych na temat swojego akwarium - im więcej tym lepiej.

Zyga 

Wysłany: 2006-11-23, 13:36   

Dafni nie polecam bo to pokarm mało wartościowy.Kup pokarm mikro jest ze sztucznych
chyba najlepszy dla narybku.Oczywiście najlepsze by były np.nicienie mikro ale to juz
wyższy stopień zaawansowania.

ornitopter 
ornitopter

Wysłany: 2007-01-09, 16:38   pomocy !!!!

Jestem akwarystą wieloletnim, ale niedawno dopiero zająłem się hodowlą pospolitych molinezji. Stale czytam, że są to ryby bezproblemowe, a ja mam z nimi problemy. Są w osobnym akwarium, wprawdzie niedużym (40) ale ogrzane (grzałka z termostatem) i napowietrzane. Temperatura ok. 27. Częściowe podmiany wody robię co tydzień w/g ogólnie znanych zasad. Obecnie jest ich 8 sztuk. Od czasu do czasu jedna sztuka powoli chudnie, robi się trochę garbata, a raczej wygięta, po czym zdycha.Trwa to chorowanie kilka tygodni. W ten sposób zeszły 3 sztuki. Nie pasuje mi to do żadnych objawów opisywanych w poradnikach. Zresztą, gdyby to była jakaś straszna zaraza, to już bym wcale nie miał ryb, w innych akwariach pewnie też. Od ostatniego zdechnięcia minęły trzy tygodnie, ryby które zostały wyglądają zdrowo, ale może tylko do czasu. Czy ktoś miał już coś takiego? Tylko mi nie mówcie, że one mają za gęsto, bo widywałem już małe akwaria w których aż kotłowało się od zdrowych molinezji.

DarekŁ
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-10, 18:40   

Molinezje nie lubią takich temperatur - najlepsza dla nich temperatura to 24-25 stopni. Lubią też dodatek soli do wody. Jest wiele chorób których symptomem jest wychudzenie i przez internet nie znajdziesz przyczyny. Najlepszy lekarz dla nich to odpowiednie warunki hodowli tzn. czysta biologicznie woda i urozmaicone jedzenie. Oznaką choroby jest też biały lub przezroczysty kał w formie długich nitek. Mają taki ?

martynina 

Wysłany: 2007-01-10, 20:47   

a moim zdaniem przed zakupieniem sobie akwarium i rybek powinnaś kupić sobie jakąś książkę i poczytać trochę...

ornitopter 
ornitopter

Wysłany: 2007-01-11, 08:10   

Dzięki. Mają taki właśnie kał. Raczej miały bo na razie nic się nie dzieje. Będę próbował działać w/g wskazówek.

P@tryk 

Wysłany: 2007-02-28, 10:15   

Ja tak samo jak Martynia proponuje kupić książke dotyczącą roślinek i rybek.Mój tata tak zrobił i cały czas czyta.W ten sposób mozna sie dowiedzieć np.Co zrobić z młodymi :green: .Ponadto tata troche uzależnił się od internetu więc sprawdza (szczególnie na allegro) jak stoją akwaria i rybki.
pozdrawiam

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-02-28, 11:41   

P@tryk napisał/a:
tata troche uzależnił się od internetu

:wink: oj, niedobrze....

P@tryk 

Wysłany: 2007-02-28, 11:54   

Tak samo myśle.Ale są i dobre strony.Jak nie siedzi na necie to siedzi przed akwarium 2-4godzin.NapraWDE.tO SIę NAZYWA PASAJA :green:

Odpowiedz do tematu