|
Co mieszka w nietoperzach? |
| Autor |
Wiadomość |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-01-09, 00:44 Co mieszka w nietoperzach?
|
|
|
No to wreszcie ( ) zajrzałem dziś za pomocą prostej metody flotacji do dostarczonej próbki gówienka nocków z fortu Modlin. Jest mnóstwo saprofitycznych nicieni (pewnie nowy gatunek Modlinomorphus marfensis ), oraz jajca z trzech gatunkówn różnych, których ustalić jak na razie się nie podejmuję. Postaram się zamieścić zdjęcia, ale co to takiego - nie wiem, jakieś nicienie |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
lord haos
Zbychu

|
Wysłany: 2007-01-10, 22:57
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | | pewnie nowy gatunek | Mam nadzieję, że nic mi się w skórę nie wwierciło. |
_________________ Nic nie przeraża weterynarza! |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-01-10, 23:12
|
|
|
| lord haos napisał/a: | | Mam nadzieję, że nic mi się w skórę nie wwierciło. |
Oglądałeś pewnie film o tych robalach co w Afryce ludziom w nogi się wkręcają, a feee... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-01-10, 23:25
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | w Afryce ludziom w nogi się wkręcają, a feee... |
A w Amazonce są takie rybki co sie w co innego wkręcają... Lepiej majtek nie zdejmować... |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
lord haos
Zbychu

|
Wysłany: 2007-01-10, 23:25
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | o tych robalach | O tych robalach to mi dr Grórski (Wujek Kryzys) na zajęciach opowiadał Co prawda to były przywry, ale kto wie co takiemu nicieniowi po głowie (jeśli tylko ją ma) chodzi? |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-01-10, 23:39
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | o tych robalach co w Afryce ludziom w nogi się wkręcają |
| lord haos napisał/a: | | Co prawda to były przywry, ale kto wie co takiemu nicieniowi po głowie (jeśli tylko ją ma) chodzi? |
Dyskretnie przypomnę, że i w Polsce można (jak sie ma sporo szczęścia) stac sie ofiarą wkręcających sie larw węgorków (Strongyloides) i tęgoryjców (najprędzej to Uncinaria stenocephala - pasozyt psi i lisi, ale czasem.... ) Widziałem palec z larwami Uncinarii w środku - czasem były w opuszce, czasem pod paznokciem, i tak przez kilka tygodni. Potem zdechły |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-01-10, 23:42
|
|
|
| A w ogóle to nadal nie wiem co mieszka w nietoperzach - teraz myślę, że może nie wszystkie jajeczka pochodzą od pasożytów? Może wcale nie wszystkie sa nicieniowe? Coraz więcej wątpliwości z upływem czasu we mnie. No nie wiem - jeszcze się poanoglądam |
|
|
|
 |
lord haos
Zbychu

|
Wysłany: 2007-01-12, 01:25
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | | Dyskretnie przypomnę, że i w Polsce można (jak sie ma sporo szczęścia) stac sie ofiarą wkręcających sie larw | Tak tak. Oczywiście (coś pamiętam), ale Mirek zahaczył tylko o Afrykę a o tamtejszych Tęgoryjcach wkręcających się w skórę nie słyszałem. |
|
|
|
 |
|
|