Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Świnki Morskie

Czy lubicie świnki morskie ?
Tak
64%
 64%  [ 9 ]
Nie
21%
 21%  [ 3 ]
Co to jest ?
14%
 14%  [ 2 ]
Głosowań: 14
Wszystkich Głosów: 14

Autor Wiadomość
BossX 
Przyroda

Wysłany: 2007-01-16, 18:04   Świnki Morskie

Ile świnki morskie sie oswajaja bo dzisiaj kupilem i niewiem. Czy ktos ma tez swinke morska ?

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-01-16, 18:14   

Ze świnkami to większych problemów nie ma jeśli chodzi o oswajanie. Na początku będzie trochę nerwowa ale szybko się zadomowi. Zwłaszcza, jeśli będzie mieć stały kontakt wzrokowy z domownikami. Karm ją z ręki to bardzo szybko przyzwyczai się do Ciebie. :)

Cytat:
Czy ktos ma tez swinke morska ?

kiedyś miałem 6 :)

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

BossX 
Przyroda

Wysłany: 2007-01-16, 18:23   

ja teraz mam 2.

Chłopaka i dziewczyne.
Ok zaczne karmic rekami.
Zawsze jak cos zjedza z miski to wywalaja ja.
Dlaczego ?

BossX 
Przyroda

Wysłany: 2007-01-16, 18:33   

One były w sklepie zoologicznym w osobnej klatce i szybko sie do siebie przezwyczaiły.
Mój kolega też ma , ale jemu się około 3 dni przezwyczajały.
Czy to zalezy jaki maja charakter ? :smile: :smile: :smile: :smile:

BossX 
Przyroda

Wysłany: 2007-01-16, 18:52   

http://przyroda213.phorum.pl/

Edit Marfu:

Nie zabraniamy reklamy innych stron, zwiazanych z przyroda, ale lepiej uczciwie napisac. To jest link do nowego forum, poświeconego przyrodzie. A nie do Świnek. Wiec chyba nie pasuje do tematu...

BossX 
Przyroda

Wysłany: 2007-01-16, 18:55   

czy swinki potrzebuja wody ?

Ok, już tak nie będę robił.

Edit. Accipiter: mam malutką prośbę, następnym razem napisz poprostu jeden post uwzględniając w nim informacje, które Cię interesują, niż wypytywać się o każdą rzecz osobno. Dbajmy o pożądek :smile:

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-01-16, 19:53   

BossX napisał/a:
czy swinki potrzebuja wody ?

Zazwyczaj świnki otrzymują wodę z pokarmów takich jak owoce lub warzywa. Ale od czasu do czasu można dać im wody (najlepiej przegotowanej, chociaż ja dawałem zwykłej kranówy i świnkom nic się nie działo). Użyj do tego celu poidełek- można je dostać w sklepach zoologicznych. :smile:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-01-16, 20:38   

Ja też, a raczej moje dzieci miały 2 świnki morskie. Nie było z nimi żadnych problemów, tym bardziej, że były to 2 samczyki - odpadł problem rozmnażania się.
Właściwie z karmieniem nie ma teraz kłopotu, bo wszystkie warzywa są cały czas dostępne, a i w sklepach zoologicznych jest duży wybór mieszanek ziaren z witaminami. W kwestii pojenia, to już Accipiter napisał - kup odpowiednie poidełko - świnki same sobie będą regulowały swoje potrzeby. Wstawianie miski z wodą jest bez sensu, bo zaraz w nią wlezą , wodę wyleją i trociny będą do wymiany. A z kolei z tym rozrzucaniem jedzenia w klatce - to zupełnie normalne, dlatego nie dawaj im za dużo, bo będzie się marnować. Zresztą , w ciągu klilku tygodni wszystko sam "rozpoznasz" :grin:

Logan 

Wysłany: 2007-01-16, 21:02   

BossX napisał/a:
bo dzisiaj kupilem

no to chlopie moje kondolencje - wlasnie popelniles jeden z najwiekszych bledow w zyciu :roll: 90% czasu swinkom zajmuje darcie mordy o jedzenie a potem jego rozrzucanie po klatce i okolicy
kup im drewniany domek - bedziesz mial murowana pobudke o 5 rano jak zaczna nim rzucac po klatce

zartuje - swinki sa ok :green: mam 2: samice i eksamca

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-01-17, 08:13   

Beata napisał/a:
tym bardziej, że były to 2 samczyki - odpadł problem rozmnażania się.

Też miałem kiedyś 2 samce. Ale co ciekawe dochodziło między nimi do... zbliżeń :roll:

Logan napisał/a:
90% czasu swinkom zajmuje darcie mordy o jedzenie a potem jego rozrzucanie po klatce i okolicy

....świniaki kwiczą ile wlezie wtedy jak zobaczą kogoś z domowników. Najgorsze było to jak dało się im jeść, a one po 5 minutach znowu zaczęły wrzeszczeć :roll:

camelmk 

Wysłany: 2007-01-17, 12:01   

e nie jest tak źle, moja swinka piszczała głośno jak wchodziłem do domu- ale później, wypuszczałem ją z klatki, pobiegała po pokoju i był spokój.
A co do hodowli - bardzo proste w obsłudze:
- poidełko powino byc- to nie chomik, swinki zużywają wiecej wody(zwłaszcza na gotowej karmie).
- żarcie - gotowa karma w sklepie zoologicznym każdym jest i sianko - w lecie świezynka trawa, koniczynka, mniszek lekarski.

Polecam kupno klatki takiej jak dla królika - przynajmniej 100 na 50 cm - moze wtedy świnki się nie drą jak mają dobre warunki :D

BossX 
Przyroda

Wysłany: 2007-01-17, 14:32   

mam wlasnie taka.wszystko oprocz poidelka kosztowało 160 chyba

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-17, 19:54   

BossX napisał/a:
wszystko oprocz poidelka kosztowało 160 chyba

to mozna było kupiuć 3 świnki zwykłe nie morskie - znaczy się prosiaczki (takie do jedzenia) :green:

litoria 

Wysłany: 2007-01-17, 20:27   

świnki morskie - to bardzo kontaktowe i do tego dosc glosne zwierzatka. Pija nie tylko wode ale i mleko i wszystko inne np. zupy. Jedza wszystko - z tego co pamietam nawet mieso w malych ilosciach. B. lubia salaty, trawy i wszystkie warzywa i owoce. Jedza w zasadzie wszystko (jak to swinki). Mozna je latwo oswoic ale b. wazne jest by od malego mialy dobry kontakt z czlowiekiem.

ps. Logan - jak to masz samice i eksamca? eks? :shock:

Logan 

Wysłany: 2007-01-17, 21:21   

Cytat:
wypuszczałem ją z klatki, pobiegała po pokoju i był spokój.

jeju, ja tez tak zeby sie mogly wyszalec, ale potem scierac trzeba kazdy kat :neutral:
w lecie wypuszczam je na balkon (zabezpieczony coby nie fiknely na dol) oraz do ogrody w ogrodzony teren pod drzewem - uwielbiaja to, moj pies takze :green: tylko trzeba uwazac bo juz raz jastrzab chcial sie nimi posilic

Cytat:
ps. Logan - jak to masz samice i eksamca? eks?

a no tak: dokupilismy mloda swinke samiczke do starszej samiczki ale w sklepie gosciu zle oznaczyl plec i jak to male zaczelo wlazic na ta wieksza to trzeba bylo conieco obciac :roll:
co nie znaczy, ze przeszla mu ochota a minal juz 1,5 roku od zabiegu :shock:

Odpowiedz do tematu