Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lisy
Autor Wiadomość
xhardcorex 

Wysłany: 2007-01-20, 00:04   Lisy

Możecie podać mi przesłać nazwiska osób zajmujących się lisem (jenotem, norką amerykańską lub szopem) w Polsce. Interesuje mnie głównie ich wpływ na populacje ofiar. Przykłady eksperymentów, w których opisana jest zmiana dynamiki populacji ofiar w obecności i przy braku drapieżnika.

A tak poza tym można inne ciekawostki na temat tego gatunku wypisywać. Chyba oprócz tych, że jest on super fajnym zwierzątkiem i chcemy go w Polsce coraz więcej i więcej ;)

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-20, 19:26   

A może byc ktoś kto zajmuje sie robalami (płazińce, nicienie) wymienionych ssaczków? Bym mógł podać...

xhardcorex 

Wysłany: 2007-01-22, 14:27   

Wujek Kryzys napisał/a:
A może byc ktoś kto zajmuje sie robalami (płazińce, nicienie) wymienionych ssaczków? Bym mógł podać...
myślę, że tak :) bo to jest na pewno czynnik wpływający na liczebność ww gatunków.
Może znacie jakieś badania, w których testowano traperskie metody odłowu np lisów :?:

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-24, 22:07   

Sory, że jakos nie odpowiadam, ale mam teraz głowy (i byc może jeszcze innych części ciała) urwanie. No duzo sie dzieje stale w niedoczasie - podam namiary na rózne konkretne artykuły o lisich robakach (ale niewiem czy to będzie dokładnie to o co chodzi). Może jutro lub w piatek z wieczora?
Pozdrawy

Logan 

Wysłany: 2007-01-25, 08:54   

xhardcorex napisał/a:
Możecie podać mi przesłać nazwiska osób zajmujących się lisem (jenotem, norką amerykańską lub szopem) w Polsce. Interesuje mnie głównie ich wpływ na populacje ofiar. Przykłady eksperymentów, w których opisana jest zmiana dynamiki populacji ofiar w obecności i przy braku drapieżnika.

pewnie ktos na Lesnym AR w Krakowie, zdaje sie ze dr hab Tomek bada teraz liski w Kraku, o szczegoly trzeba pytac np. green powera

lis22 

Wysłany: 2007-01-28, 19:49   

xhardcorex napisał/a:
traperskie metody odłowu np lisów
Takowe metody są chyba dozwolone w Niemczech.
xhardcorex napisał/a:
jest on super fajnym zwierzątkiem
zapewniam,że są ludzie,którzy tak uważają.

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2007-01-29, 23:14   

Cytat:
pewnie ktos na Lesnym AR w Krakowie, zdaje sie ze dr hab Tomek bada teraz liski w Kraku, o szczegoly trzeba pytac np. green powera

no tak:
mój Zakład obecnie realizuje badania nad populacją lisa miejskiego w Krakowie, kieruje nimi wlaśnie dr hab. inż. Andrzej Tomek, a kilku kolegów pisze na ten temat magisterki, poza tym na UJ prowadzą też badania nad dieta krakowskich lisów

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

Mirek 

Wysłany: 2007-04-21, 21:44   

Chyba tutaj powinienem napisać. Chciałem dowiedzieć się od bardziej wykwalifikowanych osób w jakiej odległości od siebie mogą znajdować się nory odrębnych rodzin lisich.
Dzisiaj na niewielkiej powierzchni zlokalizowaliśmy nory w 3 miejscach, tj. 1 świeża nora w śródpolnym lasku sosnowym, 100 m dalej 1 świeża nora w tym samym lasku i w innym system kilku nor (chyba 3) w innym lasku. Czy mam sądzić, że to 3 rodziny?

foxtrot23 

Wysłany: 2007-04-29, 12:35   

Cześć.Mam pytanko. Pisze prace o miejskich populacjach lisów. Wiecie może coś o literaturze-jakieś książki w necie lub ciekawe artykuły na ten temat (polskie lub zagraniczne), które moga mi sie przydać? dzięki. pozdr.

lis22 

Wysłany: 2007-04-29, 18:12   

Witam!.Niestety,w Polsce nie ma żadnej lisiej literatury - sam bym chętnie poczytał.Jeżeli interesuje Cię zagraniczna literatura,"
to mogę podac parę tytułów: "Unearthing the Urban Fox" by Trevor Williams & Andrew Wilson (The Fox Project, Kent - 2000)
"Urban Foxes" by Stephen Harris & Phil Baker (Whittet Books - 2001)
Te tytuły są w miarę nowe. :wink: A może pomogą też te strony: http://www.foxes.org/urbanfox/ i http://www.thefoxproject.fsnet.co.uk/ Życzę powodzenia. :wink:

lis22 

Wysłany: 2007-04-30, 02:24   

Może jeszcze to się przyda. :?: http://www.e-wyjazd.pl/tekst.php?id=186

pójdźka111 
pójdźka111

Wysłany: 2007-05-09, 16:03   

xhardcorex napisał/a:
coraz więcej i więcej ;)

W mojej okolicy jest ich zdecydowanie zadużo. Kilka lat temu były zające, bażanty i kuropatwy na polach , ateraz nie ma nic i w dodatku ludziom łapią kury!!!!!!!!
Z tym więcej i więcej to bez przesady!

www.pojdzka.14.pl

orlik06 

Wysłany: 2007-05-09, 16:14   

pójdźka111 napisał/a:
W mojej okolicy jest ich zdecydowanie zadużo. Kilka lat temu były zające, bażanty i kuropatwy na polach , ateraz nie ma nic i w dodatku ludziom łapią kury!!!!!!!!
Z tym więcej i więcej to bez przesady!

Z tym się zgadzam.

świętokrzyska Grupa Ornitologiczna
www.tbop.org.pl/sgo/sgo.html

Mirek 

Wysłany: 2007-05-09, 20:13   

Wczoraj rozmawiałem z szefem Zarządu Okregowego PZŁ w Siedlcach nt. lisów. Wg niego myśliwi szacują, że od czasu wprowadzenia szczepionek przeciwko wściekliźnie liczebność lisów wzrosła 5-8 razy. Nic dodać nic ująć!

lis22 

Wysłany: 2007-05-09, 20:40   

tyle tylko,że za mniejszą ilość zajęcy,bażantów i kuropatw odpowiada w durzej mierze człowiek i jego działalność - rolnicy i myśliwi.Ci pierwsi doprowadzili do zmiany środowiska i zaniku naturalnych siedlisk tych zwierząt,a ci drudzy nadal na nie polują - pomimo niskiej ich liczebności...Do tego,zające podobno chorują teraz na jakąś grożną chorobę.Lisów jest durzo,ale ich śmiertelnośc tez jest b.wysoka - wiele zwierząt giniew pierwszym roku swojego życia - od kul,pod kołami samochodów i w wyniku licznych chorób,gdyż to nieprawda,że tylko wścieklizna regulowała liczebność tych zwierząt.

Odpowiedz do tematu