|
Połamał kij .... |
| Autor |
Wiadomość |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2007-02-18, 13:02
|
|
|
| Kalina napisał/a: | | ...ale czy u nas takie krzyżówki wilka z psem były juz notowane | tzn. nie chodziło mi tu o krzyżówki, a raczej o zdziczałe psy
| litoria napisał/a: | | wilk pewnie przychodzl na łatwy posilek |
| Kalina napisał/a: | | "czysty" wilk "podejdzie do człowieka"?... | tak podchodzą, właśnie po łatwy łup i moze nie do człowieka, ale do zabudowań...
| Kalina napisał/a: | | no to sobie urządzą wielkie strzelanie | no takie odstarzały to standard, ale dobrze że chociaż nie zostało cofniete moratorium i wilk ciągle jest zwierzęciem chronionym
| Kalina napisał/a: | | a na straży postawić owczarka podhalańskiego | no myślę że sam psi strażnik w tym przypadku nie poradzi, bo niewieleby z niego pozostało...
| Kalina napisał/a: | | regulacja naturalna więc najlepsza | jasne, ale wtedy trzebaby było zaprzestać polować, bo skumulowanie tych czynników redukujących zwierzyne tzn. wilk+myśliwi jest dla populacji zwierząt łownych juz przeciążeniem (i wtedy winą obarcza się drapieżnika) |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
Kalina

|
Wysłany: 2007-02-18, 21:39
|
|
|
| green power napisał/a: | | no takie odstarzały to standard |
...a właściwie jak się taki odstrzał odbywa?...w sensie do jakich wilków się strzela... czy do jakiegokolwiek napotkanego, czy może próbuje się eliminować te najsłabsze, stare, chore(no fakt może trudno to stwierdzić, ale chyba dla wprawnego myśliwego nie stanowi to większego problemu)... bo w przypadku odstrzału, o którym decyduje się na podstawie „szkód” wyrządzonych człowiekowi przez wilki to nie powinno chyba chodzić wyłącznie o skórę(trofeum) tylko o wyeliminowaniu rzekomego „problemu” ...dlatego mam nadzieję, że nie strzela się do tych silnych, a już na pewno nie do przywódców watah -co mogłoby spowodować zamieszanie w stadzie...
zresztą mi i tak się wydaje, że takie odstrzały guzik dają, jeśli nawet to tylko krótkotrwała poprawa sytuacji,dlatego tymbardziej jestem im przeciwna...więc może | green power napisał/a: | | trzebaby było zaprzestać polować | na grubą zwierzynę co by wilki nie musiały zakradać sie do gospodarstw...a tak swoją drogą to człowiek jako myśliwy też podjada z wilczego "talerza"
a konflikt miedzy człowiekiem i wilkiem pewnie trwać będzie nadal...jeśli nie odstrzał planowany to wnyki, żelastwo pewnie robią swoje(tego drugiego jednak ukrócić sie nie da )...niestety w starciu człowiek-wilk to wilki są na przegranej pozycji dlatego | green power napisał/a: | | dobrze że chociaż nie zostało cofniete moratorium i wilk ciągle jest zwierzęciem chronionym | oj bardzo dobrze |
|
|
|
 |
Logan

|
Wysłany: 2007-02-19, 09:52
|
|
|
| Kalina napisał/a: | | ale czy u nas takie krzyżówki wilka z psem były juz notowane? |
chyba tak, badania genetyczne odchodow wykazaly w nich mieszanke DNA wilka i psa... chociaz istnieje inne wytlumaczenie niz mieszance... pozostawiam to jako zagadke
| Kalina napisał/a: | | a ich rola to chociażby regulacja populacji jeleniowatych...regulacja naturalna więc najlepsza, której poddają sie w pierwszej kolejności zwierzęta najsłabsze, chore...co pozwala utrzymać populacje jeleniowatych w dobrej kondycji |
ale teraz mysliwi chca miec monopol na zabijanie jelonkow wilk to konkutencja a konkurencje sie eliminuje
| green power napisał/a: | | no myślę że sam psi strażnik w tym przypadku nie poradzi, bo niewieleby z niego pozostało... |
nie sadze, w wielu gorskich krajach specjalnie wyhodowano owczarki typu naszego podhalanskiego, ktory powinien dac rade wilkowi (nie koniecznie musi walczyc, wystaczy ze jest) no chyba ze 1 pies pilnuje stada przed cala wataha
gdyby zamiast jakichs odszkodowan dla pasterzy (z ktorych czesc jest pewnie falszywa celowo lub nie - ataki psow) kupic do kazdego stada po 2-3 owczarki (i nawet jakis dodatek na ich utrzymanie) to mysle, ze ilosc atakow drastycznie by spadla, a moze nawet niektore wilki dostaly by baty i nauczyly sie zeby obiadu nie szukac na pastwisku |
_________________ Łukasz Kajtoch
PRZYRODA ZIEM WIELICKO-LIMANOWSKICH
|
|
|
|
 |
litoria

|
Wysłany: 2007-02-27, 20:58
|
|
|
| Logan napisał/a: | | gdyby zamiast jakichs odszkodowan dla pasterzy (z ktorych czesc jest pewnie falszywa celowo lub nie - ataki psow) kupic do kazdego stada po 2-3 owczarki (i nawet jakis dodatek na ich utrzymanie) to mysle, ze ilosc atakow drastycznie by spadla, a moze nawet niektore wilki dostaly by baty i nauczyly sie zeby obiadu nie szukac na pastwisku |
+ edukacja
= sukces |
|
|
|
 |
tadekptaku
Tree Surgeon

|
Wysłany: 2007-02-27, 21:16
|
|
|
| Kalina napisał/a: | | ...a właściwie jak się taki odstrzał odbywa?...w sensie do jakich wilków się strzela... czy do jakiegokolwiek napotkanego, czy może próbuje się eliminować te najsłabsze, stare, chore(no fakt może trudno to stwierdzić, ale chyba dla wprawnego myśliwego nie stanowi to większego problemu) | strzela sie do wszystkiego co sie rusza a najokazalsze osobniki sa najcenniejsze dla mysliwych |
_________________ Bóg stworzył ludzi, a pułkownik Colt uczynil ich równymi.
http://picasaweb.google.com/tadekptaki
http://orzelbialyirl.phorum.pl/
http://orzelbialyirl.like.pl/
http://orzelbialyirl.dzs.pl/
 |
|
|
|
 |
Kalina

|
Wysłany: 2007-03-03, 23:32
|
|
|
| Logan napisał/a: | | ...pozostawiam to jako zagadke | | Logan napisał/a: | | ale teraz mysliwi chca miec monopol na zabijanie jelonkow wilk to konkutencja a konkurencje sie eliminuje | a no też prawda...gorzej jak już nie bedą mieć czego eliminować ...co wtedy? moze zaczną eliminować siebie na wzajem ...bez urazy jeśli ktoś jest myśliwym, albo jesli zamierza nim zostać, ale dla mnie prawdziwym myśliwym jest nie ten co ze strzelbą chodzi ..., ale ten, co zaczai sie na zwierza czy to na rykowisku tudzież buczysku etc. i zrobi mu... piekną fotke
| tadekptaku napisał/a: | | strzela sie do wszystkiego co sie rusza a najokazalsze osobniki sa najcenniejsze dla mysliwych | ehh a ja miałam nadzieje, że w przypadku zwierząt objętych ochroną, jeśli już zajdzie "konieczność" odstrzału to robi sie to z jakimś rozmysłem... chyba naiwna jestem |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2007-03-04, 00:02
|
|
|
| Kalina napisał/a: | | w sensie do jakich wilków się strzela. | najczęściej odstrzał jest wydawany na te osobniki, które wyrządzają szkody. A ktore się odstreliwuje to inna kwestia
| Cytat: | | nie sadze, w wielu gorskich krajach specjalnie wyhodowano owczarki typu naszego podhalanskiego, ktory powinien dac rade wilkowi |
tu z kolei ja nie sądze - pewnie pojedynczego wilka takie owczarki bylyby w stanie przepędzić, ale w konfrontacji z watahą wyspecjalizowanych zabójców (jeśli byłyby zdeterminowane (czty.głodne))z psiaków pozostałby biały puszek
| Kalina napisał/a: | | albo jesli zamierza nim zostać, | no no - uważaj sobie |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
Kalina

|
Wysłany: 2007-03-04, 02:44
|
|
|
| green power napisał/a: | | no no - uważaj sobie |
spoko... broni jeszcze nie masz, więc nic mi nie grozi
a tak swoja drogą, to taki kurs na myśliwego kończy ponoć tylko polowa uczestników...tak że przesiew jest konkretny, a wydawałoby się, że prawie każdy może zostać myśliwym...ale to dobrze, że tak nie jest |
|
|
|
 |
tadekptaku
Tree Surgeon

|
|
|
|
 |
Kalina

|
Wysłany: 2007-03-05, 00:20
|
|
|
| tadekptaku napisał/a: | | chyba zartujesz sobie ja wiem ze wszyscy koncza |
nie żartuje ...taką informacje usłyszałam wczoraj na tvp3 w jakimś programie informacyjnym... szczerze mówiąc też wydało mi się to troche dziwne ...może chodziło im raczej o zdanie egzaminu za pierwszym razem, ale o tym nic nie wspominali więc przyjęłam do wiadomości, że nie zadaje połowa... |
|
|
|
 |
tadekptaku
Tree Surgeon

|
|
|
|
 |
Kalina

|
Wysłany: 2007-03-17, 12:18
|
|
|
| Cytat: | Bieszczady > Koniec strzelania do wilków
Cztery spośród sześciu przeznaczonych do odstrzału wilków zabili w lutym myśliwi. W środę pozwolenie ministra środowiska straciło ważność.
Dwa wilki padły od kul myśliwych w Nadleśnictwie Brzegi Dolne, jeden w Nadleśnictwie Bircza i jeden w Nadleśnictwie Baligród.
Minister wydał zgodę na odstrzał wilków na wniosek bieszczadzkich rolników, którzy od dawna skarżyli się na coraz większe szkody powodowane przez te drapieżniki w stadach owiec.
Nie wiadomo jeszcze czy hodowcy ponowią prośbę do resortu środowiska o pozwolenie na zabicie kolejnych wilków. |
źródło: http://www.gcnowiny.pl/ap...LNOSCI/70301016
dwa uszły z życiem ... tylko na jak długo? |
|
|
|
 |
|
|