Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Marfu
2007-02-23, 11:42
PROTESTY W OBRONIE DOLINY ROSPUDY
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2007-02-21, 06:24   

Beata napisał/a:
burmistrz Augustowa i Adam Wajrak - material do obejrzenia

Obejrzałem - trochę mina zrzedła Burmistrzowi - ale i tak wszystko wie najlepiej :evil:

Mirek 

Wysłany: 2007-02-21, 10:39   

Dzisiaj rano padł zarzut w mediach w stosunku do obrońców Rozpudy, że zostali wynajęci za pieniądze. Premier polecił do sprawdzić. A Szyszko potwierdził, że wszystko robione jest zgodnie z prawem!

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-02-21, 11:08   

znalazłam Batmana :green: na niedzielnej manifestacji w Poznaniu
filmik

Logan 

Wysłany: 2007-02-21, 11:10   

Mirek napisał/a:
A Szyszko potwierdził, że wszystko robione jest zgodnie z prawem!

a ja na zetce slyszalem ze ten Dimas powiedzial "prosto w oczy" Szyszce co sadzi o tej obwodnicy i postawie naszego rzadu :twisted:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-02-21, 11:16   

minister Polaczek w TOK FM
posłuchaj najciekawszych rozmów

trzecia pozycja pod napisem "dyplomacja" - obok wywiadu z Gosiewskim

rafklim 
Ostoja IBA nr 145

Wysłany: 2007-02-21, 14:29   

Macie jakieś linki do zdjęć Doliny Rospudy ?
wszystko co znalazłem w google jest w małej rozdzielczości. Chodzi o min 800x600.
Nikt nie robił fotek ?

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2007-02-21, 16:54   

Podobno jutro wkraczają buldożery :cry:
Ta informacja złapała mnie podczas wycinania zielonych wstążek które na moim wydziale rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Ale właśnie zacząłem się zastanawiać czy to coś pomoże.

SMUGA 
arborysta

Wysłany: 2007-02-21, 17:01   

Rano, na WOT-cie była transmitowana konferencja w Instytucie Pamięci Narodowej z udziałem premiera Kaczyńskiego...
Procentowo, to najwięcej pytań dziennikarzy dotyczyło... Rospudy...

- Wojtek M.

Logan 

Wysłany: 2007-02-21, 17:10   

Cytat:
Podobno jutro wkraczają buldożery

przed buldozerami maja wejsc tam geodeci (info z RMF) wiec pewnie jeszcze kilka dni zostalo by zatrzymac drogowcow&Szyszke :neutral:

wkurza mnie szczegolnie nastawienie ludzi (w tym urzednikow) ktorzy jedna reke wystawiaja po kase unijna a druga zakrywaja uszy zeby nie slyszec ze musimy respektowac praw i dyrektyw, UE jest dobra jak pomaga ale jak juz cos wymaga to jest zla :evil:

przemek570 

Wysłany: 2007-02-21, 18:11   

Rospuda: budowa obwodnicy Augustowa ruszy już jutro

Minister Środowiska zapowiedział, że jutro ruszy budowa obwodnicy Augustowa. Szef białostockiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Tadeusz Topczewski zastrzegł, że w przyszłości budowa może zostać wstrzymana, jeśli organ, który ma do tego prawo, podejmie taką decyzję.
Jan Szyszko spotkał się po południu z mieszkańcami miasta w sprawie protestu ekologów, wstrzymujących budowę obwodnicy. Na spotkaniu z ministrem Szyszką przed Urzędem Miejskim w Augustowie zebrało się kilkaset osób. Mieszkańcy przyszli na spotkanie, aby zamanifestować swoje poparcie dla budowy obwodnicy. Większość z nich ma pomarańczowe wstążki - symbol wsparcia budowy autostrady. Na budynku Urzędu Miejskiego wisi transparent "Jestem częścią Obszaru Chronionego Natura 2000. Żądam ochrony - Człowiek".

Mieszkańcy wspierają starania władz miasta o realizację inwestycji. Budowę wstrzymuje Komisja Europejska na wniosek organizacji ekologicznych. Burmistrz Augustowa zapowiedział, że jeśli Unia nie zezwoli na budowę, to władze miasta wystąpią do europejskiej komisji o zamknięcie przejścia granicznego w Budzisku i skierowanie samochodów ciężarowych do Kaliningradu lub Kuźnicy.

Mieszkańcy zapowiadają, że jeśli Unia nie spełni tego żądania, to zorganizują potężne blokady dróg, które sprawią, że przez miasto nie przejedzie ani jeden samochód ciężarowy. Ministerstwo Środowiska podkreśla, że Komisja Europejska nie zapoznała się jeszcze ze stanowiskiem polskiego rządu i że nie zapadła jeszcze ostateczna decyzja w tej sprawie.
:evil: :evil: :evil: http://wiadomosci.gazeta....00,3935919.html

Basior 

Wysłany: 2007-02-21, 18:52   

Dziś o 20 protest pod Pałacem Prezydenckim!

jasisz 

Wysłany: 2007-02-21, 19:59   

Niestety jeszcze nie byłem w obozie. Trochę wstyd, bo mieszkam tak blisko, ale z powodu problemów z transportem (a próbowałem na wiele sposobów - rmf nie wiedziało czy jedzie, a TV TRWAM była wczoraj ;) ) jeszcze mi się to nie udało. A mam do nich parę ważnych informacji...
Za to dzisiaj byłem na wystapieniu Szyszki. Czy było kilkaset osób? Moje szacunki to sto kilkadziesiąt, ale może to ja sie mylę. Oczywiscie znakomita większość - babcie w moherowych z pomaraczowymi wstążkami. W końcu była transmisja na żwyo w TV TRWAM w programie "Po stronie prawdy"... Na koniec babcie zaintonowały ministrowi "Sto liat".
Luxne spostrzeżenia: fajny samochód ma miister ;) Tez bym taki chciał.

Laura 

Wysłany: 2007-02-21, 20:05   

przemek570 napisał/a:
Rospuda: budowa obwodnicy Augustowa ruszy już jutro...

A to ? :roll: Nic nie znaczy ?

Cytat:
Pracownia na rzecz Wszystkich Istot
Bystra, 21.02.2007

KOMUNIKAT PRASOWY. Obwodnica Augustowa na naszej Ziemi, a nas nikt o tym nie powiadomił? - pytają organizacje pozarządowe. W najbliższych dniach ma się rozpocząć budowa obwodnicy Augustowa. Jednak niektórzy właściciele działek przez które ma przebiegać droga nie zostali o tym fakcie dotychczas powiadomieni!

Jak dotąd nie zostało wszczęte wobec nich postępowanie wywłaszczeniowe - inwestor nie dysponuje wszystkimi gruntami na których ma być budowana droga!
W związku z tym wydane 9 lutego pozwolenie na budowę dla obwodnicy Augustowa
powinno zostać bezwzględnie uchylone.

Właścicielami gruntów, którzy nie zostali dotychczas poinformowani o planach inwestycyjnych na swojej ziemi są organizacje pozarządowe: Pracownia na rzecz Wszystkich Istot, Stowarzyszenie "Chrońmy Mokradła", Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków, Instytut Ekonomii Środowiska oraz kilka osób prywatnych, w tym Adam Wajrak. Nabyły one udziały w nieruchomości na trasie planowanej drogi, przez co automatycznie stały się stronami w postępowaniu w sprawie pozwolenia na budowę.

31 stycznia Sąd Wieczysty w Augustowie poinformował Wojewodę o wpisie nowych współwłaścicieli do ksiąg wieczystych, jednak wojewoda nie uwzględnił tego faktu wydając pozwolenie na budowę (zobacz zawiadomienie ). Dało im to prawo złożenia odwołania od decyzji o pozwoleniu na budowę z którego właśnie korzystają. W swoich odwołaniach strony podniosły szereg zarzutów i uchybień popełnionych w procedurze wydania pozwolenia na budowę, co bezwzględnie powinno poskutkować uchyleniem zaskarżonej decyzji.
Organizacje dysponują zaświadczeniem wydanym przez Urząd Gminy w Nowince (zobacz zaświadczenie ) z którego wynika, że zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego niektóre działki wskazane pod budowę w projekcie (w miejscowości Nowe Gatne) a następnie w kwestionowanej decyzji mają przeznaczenie rolnicze. Nie można więc na nich realizować inwestycji drogowej.

Źródło

Marfu 

Wysłany: 2007-02-21, 20:18   

Ale LOL...

Informacja z Listy Koła Naukowego Biologow Terenowych Uniwersytetu Warszawskiego (za moich czasow takiej listy nie mieliscy :-) )

Cytat:

list do xxxx (w oryginale bylo imie i nazwisko, ale... Chyba czlowiek przejdzie na bezrobocie):

Pracuję w Polskiej Agencji Prasowej i włąsnie dziś stało się coś, co wiele osób
oburzyło, a co ma wiele współnego ze sprawą Rospudy. Otórz w PAP jest serwis
informacji Nauka w Polsce, który zaangażował się w obronę doliny. Dziś
ministerstwo Nauki oficjalnie zakazało im publikowania jakichkolwiek informacji
o Rospudzie, więcej - nakazało usunięcie z dostępnych dla czytelników archiwów
istniejących już materiałów. Argumentacja jest następująca - ministerstwo
środowiska zgłasza pretensje, że w serwisie finansowanym przez misterstwo nauki
znaleźć można treści nieprzychylne, a nawet atakujące ministerstwo środowiska.
Więc ministerstwo nauki zakazuje publikacji bo ma prawo - bo finansuje ten
serwis (oczywiście z podatków, nie prywatnej kasy ministra). Szlag nas
wszystkich trafia. Nie wiem, co z tą informacją zrobić, na razie wiadomości
jeszcze nie usunięto, czekamy, ale to kurna cenzura, jak w Moskwie. Sprawa jest
mało znacząca, bo serwis Nauka w Polsce jest dostępny dla abonującyc
h go naukowców, w sumie ok. tysiąca osób, ale sam przypadek jest denerwujący i
pokazujący mechanizmy działania rządu.

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-02-21, 20:34   

Kraków
W najbliższą niedzielę 25 lutego o godz. 13 odbędzie się kolejna pikieta, tym razem przygotowana przez krakowskie środowisko alternatywne. Organizatorzy zachęcają aby przynieść transparenty, bębny i inne hałaśliwe zabawki. Po pikiecie zapowiadana jest projekcja filmów o Dolinie Rospudy w klubie Kawiarnia Naukowa

Warszawa
25 lutego, godzina 13. manifestacja pod Kolumną Zygmunta :)

Wrocław
Zapraszamy na pikietę 21/02 o godz. 15.00 pod Urzędem Wojewódzkim!

Przekazcie dalej :)

Odpowiedz do tematu