|
jak znaleźć dzika |
| Autor |
Wiadomość |
Misza
|
Wysłany: 2007-03-01, 16:14 jak znaleźć dzika
|
|
|
Witam!
Od dłuższego czasu chodzę po lesie w poszukiwaniu dzika. Chciałbym zrobić mu zdjęcie albo najlepiej nakręcić na kamerę. Tylko, że nigdy jeszcze żadnego nie widziałem a z tego co wiem to dziki żyją w lesie po którym chodzę. Czy są jakieś szczególne miejsce, które lubią jak np. polany czy coś takiego? |
|
|
|
 |
Logan

|
Wysłany: 2007-03-01, 17:03
|
|
|
bloto, bloto i jeszcze raz bloto, roznego rodzaju, zwlaszcza jezeli w okolicy sa jakies zoledzie, bukiew itp.
noca buszuja tez na polach np. w kartofliskach
ale lepiej ich specjalnie nie nachodzic zwlaszcza lochy z mlodymi, a takie juz pewnie niedlugo powinny sie pojawic |
_________________ Łukasz Kajtoch
PRZYRODA ZIEM WIELICKO-LIMANOWSKICH
|
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2007-03-01, 17:21
|
|
|
Naucz sie rozpoznawac slady - dzika latwo - szpile sa szersze od racic.
W dzien dziki siedza zwykle w trzcinach lub gestych krzakach. Tam patrz na sciezki i slady.
Najlatwiej dzika sploszyc w takim miejscu albo zobaczyc o/po zmroku na sasiednie polanie, lace. |
|
|
|
 |
andrzejekk1
:)
|
Wysłany: 2007-03-02, 09:32
|
|
|
| gdy się zaczyna robic szarówka watro poczekac nad wodopojem lub scieza którą chodzą lesne zwierzęta a mozna spotkac np. dzika |
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2007-03-02, 13:11
|
|
|
Czasem dobrze jest zaglądać w teren za dzikami wtedy kiedy mają huczkę. Zakochane odyńce przemierzają wtedy spore odległości w poszukiwaniu partnerki. Ba, mało tego, można się na nie natknąć nawet późnym popołudniem. Warto wtedy też w tym okresie porozglądać się za ścieżkami, którymi podążają dziki. Wtedy naprawdę pokaźne watachy wychodzą na otwarte przestrzenie.
Latem warto spędzić czas w okolicy pól uprawnych, zwłaszcza tam gdzie uprawia się rzepak lub kukurydzę. Wczesnym rankiem albo wieczorem około godz. 18.30 zająć stanowisko i można się rozkoszować obserwacją a przy okazji ustrzelić kilka dzików obiektywem |
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
tadekptaku
Tree Surgeon

|
|
|
|
 |
Cyrus
patriota
|
Wysłany: 2007-03-02, 21:35
|
|
|
Nalepiej jak najpierw rozpoznasz teren na którym się poruszasz. Musisz zobaczyć czy są świerze odchody, ślady itp. Jeżeli tak to prędzej czy później spotkasz dzika, tylko musisz być cierpliwy. Najlepiej wybrać się o zmierzchu lub przed wschodem słońca blisko podmokłych terenów lub jakiś zarośli. Także na garnicy lasu i upraw rolnych( często widywałem w życie, gdzie robiły charakterystyczne i liczne ścieżki) Trzeba uważać na lochę, czego nie muszę tłumaczyć, nieraz narobiła mi takiego stracha, że ho ho ho . Najgorsze jest zaskoczyć przypadkowo dzika, wtedy kiedy ani my ani ona nas się nie "spodziewa", może być wtedy naprawdę niebezpiecznie, ale to zależy tak jak u człowieka też od charakteru danego zwierzaka. |
_________________ "Kiedy skończy się całe to szaleństwo, zawsze pozostanie muzyka" |
|
|
|
 |
camelmk

|
Wysłany: 2007-03-15, 22:27
|
|
|
Jak mieszkałam na opolszczyźnie to dziki zawsze taplały sie w błocku koło takiego jeziorka.
Generalnie w błotnych okolicach najłatwiej slady zlokalizować. |
|
|
|
 |
barba
|
Wysłany: 2007-03-16, 21:23
|
|
|
| Jeżeli mieszkasz na Pomorzu, to przyjedz do Krynicy Morskiej, tam dzikiów nie musisz szkać, one znajdą Ciebie. Mam fotki lochy z małymi i jak dziki jadły z ręki. Uwielbiaja kręcic się koło ogniska. Ale uwazaj, bo mimo rozpieszczania ich przez turystów to nadal dzikie zwierzaki. |
|
|
|
 |
Lulek

|
|
|
|
 |
tadekptaku
Tree Surgeon

|
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2007-03-21, 12:18
|
|
|
Do tych co odpowiedzieli:
Czy zastanowiliście się choć przez chwilę zanim nacisneliście przycisk WYŚLIJ.????
Pisząca posta osoba - to zapewne jakiś młodzian o apiracjach przyrodnika - to się chwali ali i w tym miejscu kończy.
Dzik to nie kotek u babci na parapecie czy jamnik na kanapie do DZIKIE ZWIERZE- skoro gostek pisze że nie wie nawet jak rozpoznać dziki po śladach - to rady aby poszedł w okresie huczki - gdy testosteron samców aż śmierdzi i próbował w tym czasie robić im zdjęcie - jest po prostu GŁUPOTĄ. |
|
|
|
 |
tadekptaku
Tree Surgeon

|
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2007-03-22, 07:12
|
|
|
| tadekptaku napisał/a: | | czy ja wiem czy od razu glupota... |
a jak to inaczej nazwać - dalece idącą nierostropnością i niebraniem pod uwagę czynników wynikających z fizjologi gatunku i zachowań w okresie podwyższonego poziomu hormonów wywołujących stany antagonistyczne ?????? |
|
|
|
 |
tadekptaku
Tree Surgeon

|
|
|
|
 |
|