Przesunięty przez: Basior 2014-02-10, 02:08 |
Chrząszcze G.Ślaska i innych województw |
| Autor |
Wiadomość |
Ścinek
ŚTE
|
Wysłany: 2007-03-04, 14:53 Chrząszcze G.Ślaska i innych województw
|
|
|
Witam! Jako, że jest to mój jeden z pierwszych postów chciałem się z wami na początku przywitać... Moja propozycja tyczy się chrząszczy G.Śląska i pozostałych województw i zrobić baze danych tylko muszą być osoby chętnedo współpracy, które będą podawały konkretne informacje tj. gdzie dokłądnie został złapany/obserwowany, na jakiej roślinie żywicielskiej i innych tego typu rzeczy.
Ps. Wprawdzie mam tylko 14 lat jednak interesuje się entomologią już od kilku lat i nie zauważyłem poszczególnych baz danych dla danego województwa (a jeżeli już są to dane sa nie aktualne). Można by było się w to zaangażować i nie chodzi mi tu tylko o G.Ślaśk a także pozostałe województwa.
Co wy na to?
Ps. Na zebraniu Śląskiego Towarzystwa Entomologicznego pan. H.Szołtys proponował zrobienie takiej bazy danych do użytku publicznego właśnie G.Ślaska ale co z innymi województwami? |
_________________ Cerambycidae polski! |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-04, 15:18
|
|
|
Kartoteka
Przypominam dawny temat - ktory troche zamarl Ale... Zdradzic moge, ze prace sa w toku, niebawem dostaniemy jakas wersje super demo... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Ścinek
ŚTE
|
Wysłany: 2007-03-04, 15:55
|
|
|
zapowiada się ciekawie... czekam z niecierpliwością |
|
|
|
 |
Marinho Chagas
|
Wysłany: 2007-03-04, 17:35
|
|
|
| Bardzo pracochłonne...aczkolwiek możliwe. Należałoby zacząć od naniesienia danych z literatury, począwszy conajmniej od Katalogu Fauny Polski, a skończywszy na przejrzeniu licznych w ostatnich latach prac nad Cerambycidae, niejednokrotnie przyczynkarskich i wydanych w różnych czasopismach...A więc jeśli ktoś ma dużo czasu i zapału - do dzieła... |
|
|
|
 |
Marinho Chagas
|
Wysłany: 2007-03-04, 17:41
|
|
|
| Oczywiście mozna to zrobić z każdą rodziną chrząszczy, nie tylko z kózkami:-) |
|
|
|
 |
Ścinek
ŚTE
|
Wysłany: 2007-03-04, 19:05
|
|
|
| Ja wprawdzie wachowa literaturą nie dysponuje ale mam spore dojśća do entomologów G.Śląska także możemy zacząć zbierać dane od teraz i później znajdzie się jakiegoś projektanta stron HTML i zrobim baze danych o podzielonych kategoriach (kategoriami będą województwa lub rodziny). Narazie zbierajmy dane i można to spróbować zrobić:D |
|
|
|
 |
Ścinek
ŚTE
|
Wysłany: 2007-03-04, 19:16
|
|
|
| aha i zapomniałem dodać, że przydali by się eksperci od danych rodzin owadów (bo ja to żółtodziób jeszcze jestem). |
|
|
|
 |
|
|