Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
apel do wędkarzy
Autor Wiadomość
ornitopter 
ornitopter

Wysłany: 2007-05-21, 13:39   apel do wędkarzy

Wędkarze, zlitujcie się nad środowiskiem naturalnym w pobliżu swoich ukochanych łowisk. Wystarczy bowiem przejść się wzdłuż brzegu dowolnego jeziora, żeby rozpoznać bezbłędnie najbardziej używane przez wędkarzy miejsca - a poznać jest je łatwo po dużej ilości różnych śmieci, wśród których przeważają zdradzające Was charakterystyczne, płaskie, okrągłe plastykowe pudełka, w których sprzedawane są przynęty w sklepach wędkarskich (tzw. białe i czerwone robaczki).

booshmenik
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-21, 23:14   

rzeczywiście to dośc duży problem... w regulaminie jest napisane aby zachować w czystości teren w promieniu 5m od swojego stanowiska. Wędkuję i nienawidzę łowić w takich miejscach, a swoje śmieci (i w miarę możliwości pzostawione wcześniej) zawsze zabieram ze sobą aby trafiły do kosza...

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-05-22, 00:05   

booshmenik, to jesteś wyjątkowy pod tym względem :cool:
nie znoszę wędkarzy właśnie dlatego, że są takimi okropnymi brudasami :roll:
i na dodatek niektórzy :evil: potrafią czyścić ryby na miejscu, odpadki wyrzucać kilka metrów od stanowiska - fetor niemożliwy, a i mój pies niestety parę razy "umazał" mi się w czymś takim - wprawdzie pies był szczęśliwy - ale my nie, wyobrażacie sobie jazdę samochodem z takim śmierdziuchem? bo kapiel w jeziorze lub rzece nic niestety nie dawała.

mazur 

Wysłany: 2007-05-22, 23:14   

Ja na szczęście łowię z łodzi i wszystko zostaje na niej, czasem zabierze się jakąś pływającą reklamówkę. ;)

A jeśli już się ryby zabrało i oczyściło - najlepiej skarmić mewom. ;)

ZaP 
Harris user

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-05-23, 07:06   

to co z ryby pozostaje trafia spowrotem do wody - po to są raki i inni padlinożercy żeby utylizować organiczne pozostałości.
ZaP

morelee 

Wysłany: 2007-05-23, 22:02   

Beata napisał/a:
a i mój pies niestety parę razy "umazał" mi się w czymś takim - wprawdzie pies był szczęśliwy - ale my nie, wyobrażacie sobie jazdę samochodem z takim śmierdziuchem? bo kapiel w jeziorze lub rzece nic niestety nie dawała.

Ja mojego psa w takiej sytuacji przegoniłam z 10km za samochodem, aż do domu na piechote leciała.

Fakt, śmieci po wędkarzach to koszmar. Druga sprawa to pozostawione kłęby żyłki i haczyki, śmiertelna pułapka dla ptaków i innych zwierząt.

barba 

Wysłany: 2007-05-25, 07:53   

Mam działkę na rzeka, smieci to normalka, ale ostatnio jakis wedkarz zostawił na brzegu około 10 niewymiarowych ryb. Niektórzy przyjeżdżają luksusowymi samochodami, z żoną, a bałagan i śmieci zostawiają jakby byli na wysypisku. Gdy widzę, że wedkarz zbiera sie do domu, to wychodze nad rzekę, ale czasami to też nie pomaga, więc zaczęłam wychodzi z workiem na śmieci.

Odpowiedz do tematu