Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Inwentaryzacja letnia w LP
Autor Wiadomość
Marfu 

Wysłany: 2007-07-31, 12:11   Inwentaryzacja letnia w LP

Ech mialem dzisiaj byc w Lukowie, ale mi odwolali w ostatniej chwili, wiec siedze to i cos napisze :-)

A zatem - mam za soba nadl. Lidzbark, dwa dni i 4 kolonie w budynkach - karliki wieksze, karliki drobne i gacki brunatne. Potem nadl. Pultusk, gdzie mile wspominaja zimowa kontrole poczyniona przez Judy ( :-) ) - i tylko jedna kolonia mroczków poznych. Zobaczymy jak dalej, ale mam zle przeczucia...

Niestety - wykryte porzez LP stanowiska czesto polegaja na tym, ze... Mam informacje w wykazie ze nietoperze sa na strychu. Przyjezdzam, a lesniczy mowi - wie pan, sa, na strychu chyba. W zeszlym roku widzialem jednego jak latal po podworku, wiec gdzies chyba musza byc...

Troche rece opadaja...

Ale zobaczymy.

Na razie ciesze sie wynikami z Brudzenskiego Parku Krajobrazowego.

sebek 

Wysłany: 2007-07-31, 12:24   Re: Inwentaryzacja letnia w LP

Marfu napisał/a:
- wykryte porzez LP stanowiska czesto polegaja na tym, ze... Mam informacje w wykazie ze nietoperze sa na strychu. Przyjezdzam, a lesniczy mowi - wie pan, sa, na strychu chyba. W zeszlym roku widzialem jednego jak latal po podworku, wiec gdzies chyba musza byc...

Marfu, nie dziw się leśnikom oni naprawde mają dużo innych zajęć, :wink: a że podają jakiekolwiek informacje przyrodnikom to sukces. Mnie kiedyś poinformowali o puchaczu w ten sposób: a jest w tej starej leśniczówce, w kominie! :green:
Pozdrawiam

Marfu 

Wysłany: 2007-07-31, 12:29   

Dziwic sie dziwie o tyle, ze toa cala inwentaryzacja to ich wymysl... Mysmy zaproponowali metodyke, ale podawane mialy byc miejsca, gdzie nietoperze sa :-)

ASle zobaczymy, ze jeszcze sie cos ciekawego wykryje. Na zachodzie Polski zima wykryto kilka zimowisk z kilkudziesiecioma nietoperzami... Wiec jakis drobny sukces byl :-)

sebek 

Wysłany: 2007-07-31, 12:33   

Marfu napisał/a:
Dziwic sie dziwie o tyle, ze toa cala inwentaryzacja to ich wymysl...

Prawda, ale zwykli leśnicy tego nie wymyślili tylko nowy kandydat na ministra niszczenia środowiska niejaki Konio T. Miał wizję chłop, ale z wykonaniem gorzej. Wszyscy się śmieją z tej inwentaryzacji, braku właściwej metodyki, ale robią bo rozkaz był :roll:

Marfu 

Wysłany: 2007-07-31, 12:57   

Rozkaz byl... Najsmieszniejsze, ze rozkazano po to, aby zdyskredytowac wiedze POE w kwestii rozpoznania przyrodniczego... A nadlesnictwa potraktowaly sprawe powaznie, i zwrocily sie do POE o zrobienie :-) Wyszlo smiesznie.

Ale Pan Minister moze sie pochwalic przed Komisja Europejska, ze 30 000 przyrodnikow (czyli caly?? aparat LP) robi inwentaryzacje. Czyli najwiekszy program w Europie (serio, widzialem taki list Ministra do KE).

marioptak 

Wysłany: 2007-07-31, 19:05   

Marfu napisał/a:
Ale Pan Minister moze sie pochwalic przed Komisja Europejska, ze 30 000 przyrodnikow (czyli caly?? aparat LP) robi inwentaryzacje. Czyli najwiekszy program w Europie (serio, widzialem taki list Ministra do KE).

nie no to juz przechodzi ludzkie pojęcie :evil:

Odpowiedz do tematu