|
Owady do oznaczenia |
| Autor |
Wiadomość |
Namor

|
Wysłany: 2006-01-13, 23:30 Owady do oznaczenia
|
|
|
Proszę o okreśenie gatunku, bardzo charakterystyczny, ale nie mam odpowiedniego atlasu.
co to.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 429 raz(y) 57,14 KB |
|
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-01-14, 06:40
|
|
|
Co do gatunku to niestety pewnie trzeba mu obejrzec ... Ale jest to motyl, rodzina piórolotki.
Są śliczne, i kiedys chciałem je pooznaczac, ale wyszło na to, ze bez mikroskopu ani rsz... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
P. Pawlikiewicz

|
Wysłany: 2006-01-15, 09:58
|
|
|
wcale nie trzeba mu zaglądać pod ogon Pterophorus pentadactyla Piórolotek śnieżynka |
|
|
|
 |
pieczara
Adam, bądź Wirus :]

|
Wysłany: 2006-02-26, 16:17
|
|
|
| Ale trochę jest dziwny jak na motyla, one zyją w polsce?? |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-02-26, 19:41
|
|
|
| pieczara napisał/a: | | Ale trochę jest dziwny jak na motyla, one zyją w polsce?? |
Myśle, że jakby fotka była z zagramanicy to koledzy poinformowaliby o tym, napewno PL. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-03-02, 14:40
|
|
|
Przgladajac zdjecia z ostatniego wyjscia nietoperzowego, znalazlem cos takiego. Moze ktos to rozpoznac chociaz do rodzaju? Oczywiscie chodzi o bezkregowca.
zimowisko.jpg sąsiedzi |
 |
| Plik ściągnięto 373 raz(y) 79,73 KB |
owad.jpg bezkręgowiec |
 |
| Plik ściągnięto 310 raz(y) 43,86 KB |
|
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-03-02, 14:47
|
|
|
| Za dużo nie widać, ale pierwsze skojarzenie to świerszcz, jakiś, albo wielbładk lub sieciarka. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-03-02, 14:49
|
|
|
| Jarek P napisał/a: | | Za dużo nie widać, ale pierwsze skojarzenie to świerszcz, jaiś. |
Kurcze, nie wiedziałem że one zimują w schronach, razem z nietoperzami. to zdjecie jest z minionej soboty.
No typowe, czy jakać anomalia dla tego rodzaju? |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-03-02, 14:51
|
|
|
| Pewnie raczej norma, ale się na tym nie znam. |
|
|
|
 |
pieczara

|
Wysłany: 2006-03-07, 20:03
|
|
|
Czy ktoś już coś wie o tym owadzie koło nietoperka, jestem bardzo ciekaw. |
|
|
|
 |
pieczara

|
Wysłany: 2006-03-08, 22:55
|
|
|
| Już wiem co to jest ten mały biały owad na pierwszym zdjeciu to Śpicolotek piećpiór, 'Alucita pentadactyla' wystepuje w Wielkopolskim PN. |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-03-09, 08:48
|
|
|
| pieczara napisał/a: | | Już wiem co to jest ten mały biały owad na pierwszym zdjeciu to Śpicolotek piećpiór, 'Alucita pentadactyla' wystepuje w Wielkopolskim PN. |
Przeczytałeś wszystkie posty? |
|
|
|
 |
pieczara

|
Wysłany: 2006-03-09, 17:47
|
|
|
| No teraz juz tak, nie wiedizałem, że katoś juz odpowiedział. |
|
|
|
 |
Adam Woźniak [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-03-11, 16:16
|
|
|
Szkoda, że zdjęcie owada koło nietoperza jest tak niewyraźne. Dlatego można powiedzieć jedynie, że jest to z pewnością jakaś Diptera. Na przyszłość poprosimy o okaz, bo w takim środowisku mogą występować bardzo ciekawe owady.
ps. Diptera to muchówka, na podstawie tego zdjęcia poażę się na oznaczenie jedynie co do rzędu. |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-03-16, 18:06
|
|
|
| Cytat: | Szkoda, że zdjęcie owada koło nietoperza jest tak niewyraźne. Dlatego można powiedzieć jedynie, że jest to z pewnością jakaś Diptera. Na przyszłość poprosimy o okaz, bo w takim środowisku mogą występować bardzo ciekawe owady.
ps. Diptera to muchówka, na podstawie tego zdjęcia poażę się na oznaczenie jedynie co do rzędu. |
Witam, zapytalem sie tez o ten okaz znajomego Francuza, ktory rozpoznaje b. dobrze owady. Oto co napisal:
| Cytat: | | It is Diptera ordera. Probably Culicidae family (like Culex sp.) |
A owad niewyrazny, bo nawet nie zwrocilem na niego uwagi w tym obiekcie, dopiero przy obrobce zdjecia cos mi sie tam rzucilo w oczy. |
|
|
|
 |
|
|