|
Misio straszy myśiwych |
| Autor |
Wiadomość |
marcinmwt
Pan Jarząbek

|
Wysłany: 2007-09-25, 22:43
|
|
|
Panie Basior 14.09.2007 według kalendarza łowca Polskiego słońce zaszło o18.54 czyli niecałe 40 minut od pokazania się niedzwiedzia! Dalej podtrzymuje swoją wypowiedz! W lesie już było ciemno! Widziałeś kiedyś pas zaporowy przeciw dzikom? Chyba nie! Jest to pas o szerokośći około 5 metrów w lesie!!!! A wokół pasa są drzewa a nie jakieś wielkie pole!!!! I jak na pewno wiesz po zachodzie słońca szybko robi sie ciemno w lesi w zależnośći od pogody czy drzewostanu rosnącego obok pasa!!!! Więc tan Pan mógł niezauważyć (nierozpoznać) od razu tego zwierza w ciemnym lesie 40 minut po zachodzie słońca! I istnieje jeszcze druga opcja: a mianowicie że redaktor piszący ten artykół dodał to od siebie! Bo nie sądze że prezes koło łow. ma problemy z rozpoznawaniem zwierząt niemówiąc już o selekcji! Pozdrawiam DARZ BóR |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-09-25, 23:50
|
|
|
| sebek napisał/a: | | Mirku co z tym lisem? |
Kontynuując ten wątek zachęcam do przeczytania
tego artykułu
Nie wiem na jakiej podstawie dokonano ocen liczebności, ale podane są konkretne liczby! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2007-09-25, 23:56
|
|
|
| Cytat: | | Aby ożywić polowania na lisy PZŁ ogłosił ostatnio konkurs na najlepszego myśliwego "lisiarza" | szkoda tylko, że w konkursie tym liczy się jakość (waga) trofeum a nie ilość |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-09-26, 01:38
|
|
|
| marcinmwt napisał/a: | | Widziałeś kiedyś pas zaporowy przeciw dzikom? Chyba nie! Jest to pas o szerokośći około 5 metrów w lesie!!!! A wokół pasa są drzewa a nie jakieś wielkie pole!!!! | NO JA TEGO PASA NIE WIDZIAłeM, a w ogóle on tam jest? bo piszą o poletku, ale gdzie to poletko i czy ambona stoi w lesie a moze na polance jakiejś? Problem polega chyba na tym ze często człowiek (nie tylko mysliwy) widzi to co chce zobaczyć. Kiedyś pewnego pięknego poranka na pierwszym obchodzie na obozie ornitologicznym nad Zatoką Pucką, zauwazylismy kilka zwierząt płynących przez dosc wysokie fale, widac bylo tylko chwilami ich grzbiety. Kolega z Gdańska, biolog i chyba ówczesny pracownik naukowy UG, stary wyjadacz terenowy od razu krzyknął : foki. Troche się zdziwiłem bo miały bardzo włochate te grzbiety... Za chwilę do plaży dopłynęły 4 dziki |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
sebek
|
Wysłany: 2007-09-26, 07:54
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | Nie wiem na jakiej podstawie dokonano ocen liczebności, ale podane są konkretne liczby! |
Myśliwi w porozumieniu ze służbami leśnymi dokonują corocznej inwentaryzacji zwierzyny łownej na podstawie prowadzonych całorocznych obserwacji, próbnych pędzeń, taksacji pasowej itp. Jest kilka metod. Wyniki podaję się w załączniku do ŁOW1 Można się do tego przyłączyć jeśli macie jakieś zaprzyjaźnione koło łowieckie. Jeśli są myślący to przyrodników nie powinni przeganiać metodą próbnych pędzeń. |
|
|
|
 |
marcinmwt
Pan Jarząbek

|
Wysłany: 2007-09-26, 12:35
|
|
|
| Oki panie Basior! Masz rację!!! Zgadzam sie z tobą że emocje i adrenalina robią swoje! PEACE |
|
|
|
 |
MajaIIIz:)
:)
|
Wysłany: 2007-11-22, 13:51
|
|
|
Tak się wszyscy dziwią że niedźwiedź.A przecież gzie mają one żyć! Dobra nie było ich dawno w okolicach większych miast, ale w górach robi sie tłoczno i muszą gdzieś wędrować. Nie tak dawno temu ( chyba 2 lata temu) w okolicach Myślenic pojawił sie zbłąkamy niedźwiedź. Mieszkańcy tamtych regionów trochę się bali,ale nie robili z tego takiej afery. A na pewno nikt nie pomyślał o tym żeby mu coś zrobić, np: utopić w rzece. Z resztę jak ktoś zna te tereny, to wie jak wyglądają lasy. Nie dziwi mnie fakt, że zaszedł tak daleko. Przecież to zwierzęta były wcześniej od nas. Trzeba im pomagać a nie im szkodzić. I tak mają mało przestrzeni żeby żyć. A czemu doświadczonych ludzi, który wcześniej wiedzieli o niedźwiedziu dali sie tak zaskoczyć, to nie wiem. Dobrze że nie zrobili tak jak ,,turyści" w Zakopanem. Nie mi ktoś odpisze i wytłumaczy czemu my mamy takich nierozgarniętych ludzi Czemu nie można poinformować o niedźwiedziu ludzi, przecież jak by do lasu w tym czasie poszło dziecko, to nawet nie chce myśleć co by mogło się stać. |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2007-11-25, 00:58
|
|
|
| MajaIIIz:) napisał/a: | Nie mi ktoś odpisze i wytłumaczy czemu my mamy takich nierozgarniętych ludzi Czemu nie można poinformować o niedźwiedziu ludzi, przecież jak by do lasu w tym czasie poszło dziecko, to nawet nie chce myśleć co by mogło się stać. | nie rozumiem, ale ci owi myśliwcy sami byli zaskoczeni (i pewnie chętnie widzieliby kogoś kto by ich samych poinformował ) |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
MajaIIIz:)
:)
|
Wysłany: 2007-11-28, 17:32
|
|
|
| green power napisał/a: | (i pewnie chętnie widzieliby kogoś kto by ich samych poinformował ) |
Z tego artykułu wynikało że wiedzieli wcześniej! Ale nie uwierzyli! Przekorni ludzie! |
|
|
|
 |
|
|