Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ssaków 2008
Autor Wiadomość
Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-01-01, 12:54   Obserwacje ssaków 2008

No to zaczynamy nową serię obserwacji :D

01.01.2008 okolice Gierałcic:

-sarna (kilka stad na oziminie liczące kolejno 7, 3, 4, 10 i 10 osobników oraz 5 saren zaobserwowanych w lesie)

Natomiast co mnie zaciekawiło: przechadzając się wzdłuż granicy, zauważyłem, że Czesi mają u siebie dość ciekawe zwierzęta: u nas w polach są sarny, a u nich... krowy :P

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

BG_AWF 

Wysłany: 2008-01-03, 13:54   

a u mnie kolo domu tez pojawiły sie sarenki przychodzą sobie od czasu do czasu kiedy jest ciemno żeby :wink: sobie podjeść :wink:

KR.AWF 

Wysłany: 2008-01-03, 16:48   

Sarenki… złe doświadczenia mam z nimi ostatnio (przed świętami) potrąciliśmy jedną w drodze do pracy. Rozbiła nam reflektor ale sama uciekła (mam nadzieje, że nic jej nie będzie) no i dobrze, że to nie było moje autko :)
A swoją drogą stwarzają duże zagrożenie przebiegając przez jezdnie…

Ania B. 

Wysłany: 2008-01-03, 21:11   

Cytat:
A swoją drogą stwarzają duże zagrożenie przebiegając przez jezdnie…

Czyli co? Mają nie biegać?

KR.AWF 

Wysłany: 2008-01-04, 10:42   

A od czego są przejścia na jezdni? Hehe nie no poważne… Oczywiście, że muszą bo innej możliwości nie ma.
Co prawda budowane są specjalne przejścia dla zwierząt pod jezdniami ale nie dość, że jest ich mało i to wyłącznie na autostradach… Co jest zrozumiałe ze względu na koszty i natężenie ruchu na takich trasach…

Zagrożenie stwarzają nie tylko poprzez porozbijane zderzaki czy lampy ale również dla życia kierowców i pasażerów… A ono jest chyba najważniejsze.
Jedynym wyjściem jest ograniczenie prędkości na odcinkach leśnych i czujne wypatrywanie zwierza bo żyć razem musimy i będziemy…
:smile:

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-01-04, 17:57   

04.01.2007 okolice Gierałcic:

-sarna (kilka niewielkich grup zaobserwowanych w lesie. Największa liczyła 4 osobniki, obserwowałem je z dość bliskiej odległości, nawet 30 metrów. Z kolei na otwartej przestrzeni stada były liczniejsze. Największe liczyło 25 saren)

Mirek 

Wysłany: 2008-01-04, 18:37   

To ja muszę zapisać cenna obserwację szaraka - 1 os. o zmierzchu 2 stycznia koło Wojnowa, gm. Mordy. Pierwsza obserwacja na tej trasie (Siedlce - Łosice) od ponad roku!

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-01-05, 15:52   

05.01.2008 okolice Gierałcic:

-sarna (24 na oziminie, oprócz nich jeszcze kilka niewielkich grup liczących 3-5 osobników)

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-01-06, 17:50   

06.01.2008 okolice Gierałcic:

pominę już obserwację saren, które zobaczyć można niemal wszędzie (a dzisiaj nawet nie było dość licznych stad)- ale za to zając był :D
Około godz. 16.15 udało nam (było jeszcze ze mną dwóch kolegów) się go wypatrzeć. Hasał sobie po lesie, a potem wyszedł na pole, coś tam wygrzebał spod śniegu i pokicał gdzies przed siebie :D

g.k 

Wysłany: 2008-01-09, 20:11   

Mam pytanie co zając je w zime :?:

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-01-09, 20:27   

g.k napisał/a:
Mam pytanie co zając je w zime :?:

Zimą zające często zapuszczają się w pobliże siedzib ludzkich, gdzie często obgryzają korę z drzewek owocowych, zjadają też pączki drzew i krzewów. Natomiast te zające, które częściej trzymają się leśnych ostępów żywią się roślinnością leśną, którą wygrzebują spod śniegu, także i wtedy kora drzewek stanowi jeden ze składników ich diety.

Kasieńkaaa 
Kasieńkaaa

Wysłany: 2008-01-09, 21:38   

Chciałam napisać, że to zdjęcie jest bardzo ciekawe, ładnie wygląda ten ssak:) na tle zimowego krajobrazu

Batman 

Wysłany: 2008-01-12, 23:23   

Ja wiem czy jest sens pisac o kazdej sanence, lisku zajączku. Wiadomo że zyją tu i ówdzie - są na tyle pospolicie występujące że nie trzeba raczej donosić o ich obserwacjach. Jak ja bym miał pisac kiedy sarny widziałem to w tygodzniu byłoby 5 do 7 postów. Chyba nie o to chodzi?

Mirek 

Wysłany: 2008-01-13, 00:27   

Batman napisał/a:
Jak ja bym miał pisac kiedy sarny widziałem to w tygodzniu byłoby 5 do 7 postów.

Wiesz, jak ja wychodzę w teren to tak często saren nie widuję. Chyba częściej wałęsające się psy! :evil:

Batman 

Wysłany: 2008-01-13, 11:45   

Dobra, peryferie Poznania, pole - nieuzytek jakies 70 m zza mojego okna przebiegaja 2 sarny.

Jutro tez moge takiego posta napisac,
Wczoraj w Turowie k. Pniew (WLKP) slady kun, lisow, borsukow, widziany dzik i sarny - stado 32 os.

Odpowiedz do tematu