Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Liczenie nietoperzy na FFOWB, dla "laików" w MRU :
Autor Wiadomość
bunkrowiec? 

Wysłany: 2008-01-13, 23:30   Liczenie nietoperzy na FFOWB, dla "laików" w MRU :

Witam po raz pierwszy na tak szanownym forum :) .
Mam takie pytanie: jak donosi dzisiejsza
Gazeta Lubuska zakończyło się liczenie nietoperzy.
I tutaj mam zapytanie: byłem sobie kiedyś na takim spotkanku o gackach w P. I tam jeden miły pan (chiropterolog - zna się te języki obce :smile: ) stwierdził, że jeśli chce się fotografować zwierzęta będące pod ochroną, to trzeba mieć na to jakąś zgodę.
Przepraszam, ze nie słuchałem tego wykładu za dokładnie, ale ciężko było...

Tak więc mam prośbę: czy ktoś może mi pomóc w tym temacie?

Batman 

Wysłany: 2008-01-13, 23:53   

Nie bardzo sprecyzowales czy chodzi Ci czy to faktycznie tak jest, czy jak sobie wyrobic zezwolenie.
Proponuje przeczytac swietny artykul na ten temat: http://www.salamandra.org...df_19/Prawo.pdf

Co zas do prawa (rowniez w tym artykule jest, ale dla przejrzystosci wstawiam tutaj):

Obecnie obowiązujące przepisy:

Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody

Art. 52. 1. W stosunku do dziko występujących zwierząt objętych ochroną gatunkową mogą być wprowadzone następujące zakazy: <...>

12) fotografowania, filmowania i obserwacji, mogących powodować ich płoszenie lub niepokojenie; <...>

Art. 56. 1. Minister właściwy do spraw środowiska może zezwolić <...> na inne czynności podlegające zakazom lub ograniczeniom w stosunku do gatunków:
1) objętych ochroną ścisłą; <...>
2. Wojewoda na obszarze swojego działania może zezwolić: <...>
2) w stosunku do gatunków objętych ochroną ścisłą - <...> na fotografowanie i filmowanie mogące powodować niepokojenie lub płoszenie.

Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną

§ 6. W stosunku do dziko występujących zwierząt należących do gatunków, o których mowa w § 2 – 4, wprowadza się następujące zakazy: <...>
12) fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie ptaków, przy nazwach których w załączniku nr 1 do rozporządzenia zamieszczono symbol „(1)”, oraz nietoperzy;

Gatunki zwierząt objęte obecnie zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji, mogących powodować płoszenie lub niepokojenie

Ptaki: ślepowron, bocian czarny, szlachar, bielik, gadożer, orlik krzykliwy, orlik grubodzioby, orzeł przedni, orzełek, kania czarna, kania ruda, rybołów, raróg, sokół wędrowny, cietrzew, głuszec, mornel, biegus zmienny, puchacz, uszatka błotna.
Ssaki: wszystkie nietoperze.

bunkrowiec? 

Wysłany: 2008-01-14, 00:03   

Serdecznie dziękuje za odpowiedż :) .
Chodziło mi to, czy potrzeba takiego zezwolenia czy nie.

Batman 

Wysłany: 2008-01-14, 00:49   

bunkrowiec? napisał/a:
Chodziło mi to, czy potrzeba takiego zezwolenia czy nie.

Jak najbardziej tak

Odpowiedz do tematu