Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pilchowate
Autor Wiadomość
Emys 

Wysłany: 2008-01-21, 09:07   Potrzebne zdjecia pilchow

Poszukiwane sa zdjecia do druku: popielicy koszatki i zolednicy.
Jesli ktos ma prosze kontakt na prv.

marcinmwt 
Pan Jarząbek

Wysłany: 2008-01-24, 23:23   

Witam!!! Mam pytanko: czy pilchy schodzą na ziemię i czy "wędrują" po niej??? a dokładniej ujmując czy pilchy podczas wędrówki (migracji czy tez w przypadku poszukiwania żeru) gdy jest ona niemożliwa w koronach drzew schodzą na ziemię by dostać się do niedaleko oddalonego odrębnego kompleksu leśnego? Nurtuje mnie to pytanie i zastanawiam się czy odrębne niedużo oddalone od siebie "kompleksiki" leśne grądu są zasiedlone przez pilchy i czy wędrują pomiędzy nimi oczywiście ziemią gdyż nie mają innego wyboru :sad: pozdrawiam Marcin M :wink:

Beskid Makowski ( średni ) lub Beskid średni (makowski)

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2008-01-24, 23:30   

Marcinie, pilchowate generalnie unikają schodzenia na ziemię, dlatego tak ważne jest dla nich zwarcie drzewostanu i kontakt między kompleksami leśnymi. Niemieckie badania jednak wykazały, że w niektórych okresach roku część osobników może przemieszczać się po ziemi (wiosną dotyczy to dorosłych samców, jesienią natomiast części młodych migrujących na nowe tereny). Tak więc migracje "naziemne" na pewno istnieją, jednak są podejmowane niechętnie i raczej z konieczności (wyjątek może tu stanowić żołędnica, o której jednak w warunkach polskich nie wiemy praktycznie nic).

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

marcinmwt 
Pan Jarząbek

Wysłany: 2008-01-25, 00:23   

A wiadomo na jakie odległości "naziemne" mogą wędrować? Tz. Na jak daleko może być oddalony kompleks od ostoi na który pilch jest w stanie "przymigrować"? były gdzieś takie badania robione? :cool:

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2008-01-25, 00:34   

tak, jak wspomniałem były takie badania robione w Niemczech. Ile maksymalnie popielice (bo ich ta praca dotyczyła) przebyły nie podano (bo i nie da się tego sprawdzić), ale minimalnie musiały przebyć 46 m bezdrzewnego terenu.

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

marcinmwt 
Pan Jarząbek

Wysłany: 2008-01-25, 00:40   

Tak na zakończenie moich rozważań nt. długości bezdrzewnej migracji pilchów dodam tylko tyle że parę lat temu orzesznica zimowała w kompostniku ponad 30 cm w głąb w której w górnej warstwie były dobrze ubite liście!!! I tak już całkowicie zmieniając temat chyba Cie widziałem w czytelni na Mickiewicza około 12,30! TAK? :razz: dobranoc :wink:

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2008-01-25, 00:56   

Cytat:
dzip ty mnie nie rozumiesz - sam znam kilka obserwacji od ludzi - ale z tego nie ma zadnej publikacji - wiec w srodowisku naukowym to nie istnieje :]
publikacja z tego zakresu jest w moim posiadaniu!
For, nie ważne co ktoś tam Ci mówił - ja Ci mówię :arrow: są publikacje stwierdzeń popielic w jaskiniach z Polski!! jak chcesz to Ci publikację podrzucę, a jeśli ktoś Ci mówi, że w polskim środowisku naukowym takie obserwacje nie istnieją, to nie ma racji! :smile:

forestman 
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-05-16, 11:24   

wczoraj (w składzie GP, Klaudia, Piotrek Sułek i ja) kontrolowalismy transekt w rezerwacie Dolina Racławki co zaowocowalo zbiorem 9 zeszłorocznych gniazd oraz 2 zwierzakami - samcami - gipi sprawdzal czy orzeszki maja jaja :P ponizej pare fotek.

DSCF2669.jpg
Plik ściągnięto 16236 raz(y) 23,29 KB

DSCF2653.jpg
Plik ściągnięto 16236 raz(y) 22,07 KB

DSCF2670.jpg
Plik ściągnięto 302 raz(y) 54,58 KB

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2008-05-16, 18:04   

no to jeszcze kilka fotek:

orzeszek tatuowany

for, nadany przydomek - Noszący Gniazda

martffica wapienna czy coś tam... :-P

nie lada wyzwaniem było przekroczenie Racławki :-D

ptasiarz
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-24, 20:27   

Czy ktoś mógłby wrzucić projekt budki dla plichów lub podać jakiś dobry link? Te budki męczą mnie już od jakiegoś czasu :razz:

Marfu 

Wysłany: 2008-05-26, 10:46   

Generalnie budki masz tu pokazane, a wymiary - na fotkach

budka_wymiar_3_kopia.jpg
Plik ściągnięto 345 raz(y) 92,39 KB

budka_wymiar_2_kopia.jpg
Plik ściągnięto 348 raz(y) 87,99 KB

budka_wymiar_1_kopia.jpg
Plik ściągnięto 324 raz(y) 84,49 KB

ptasiarz
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-26, 13:59   

Dzięki :smile:

Batman 

Wysłany: 2008-05-27, 09:52   

Marfu napisał/a:
Generalnie budki masz tu pokazane, a wymiary - na fotkach

Hej, chyba przez nieuwage zapomniales linka podac :?:

vermilion 

Wysłany: 2008-05-30, 21:36   

Fotki białowieskiej koszatki:

http://img138.imageshack....=img2707uv2.jpg
http://img141.imageshack....=img2710ji6.jpg

nie mogłem jakoś wrzucić tak ładnie żeby było bez linków, więc dałem w linkach :wink:

marcinmwt 
Pan Jarząbek

Wysłany: 2008-06-15, 13:28   

Panowie jak myślicie kogo to ogon? Znalazłem go w leśnictwie Mików na drodze na przełęcz żebrak! w Bieszczadach!!! Pozdrawiam

S5004648.JPG
Plik ściągnięto 257 raz(y) 147,32 KB

S5004647.JPG
Plik ściągnięto 285 raz(y) 174,55 KB

Odpowiedz do tematu