Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe stanowiska wilków
Autor Wiadomość
Basior 

Wysłany: 2008-02-06, 13:09   Nowe stanowiska wilków

Cytat:
SKARŻYSKO KAMIENNA
25 stycznia 2008 - 10:34
Badania nad wilkami w suchedniowskich lasach
Ruszają badania naukowe nad wilkami w suchedniowskich lasach. Próby złapania zwierzęcia rozpoczną się za kilka tygodni.

Przed leśnikami z Nadleśnictwa Suchedniów stoi nie lada zadanie - muszą schwytać jednego z wilków, które od 2006 roku żyją w suchedniowskich i bliżyńskich lasach. Zwierzęciu ma zostać zamocowany nadajnik do badań.

25 lutego 2006 roku po raz pierwszy od pół wieku w regionie świętokrzyskim stwierdzono obecność wilków. Legendarnego drapieżnika zobaczył leśniczy Artur Milanowski. Sensacyjna obserwacja miała ciąg dalszy. Leśnik zaczął tropić wilki. Dziś wiadomo, że na dobre zamieszkały one na terenie powiatu skarżyskiego. Rozmnażają się i obecnie wataha liczy siedem sztuk. - Obecność wilków stwierdziliśmy w leśnictwach Jastrzębia w gminie Bliżyn, Kruk i Ostojów w gminie Suchedniów i Osieczno w gminie Łączna. Dość często natrafiamy na ślady bytności tych zwierząt, znajdywane są też pozostałości ich ofiar - dzików, jeleni i saren - mówi Tomasz Kuszewski, zastępca nadleśniczego Nadleśnictwa Suchedniów.
reklama

MOŻNA ŁAPAĆ

Przez ostatnie dwa lata Milanowski przemierzał lasy, tropiąc wilki i zbierając materiały do badań naukowych. Wspomagał go pochodzący z Bliżyna naukowiec Roman Gula, od lat badający życie wilków w Bieszczadach. Wkrótce naukowe prace będą prowadzone z użyciem najnowocześniejszych technik. - Otrzymaliśmy zgodę ministra środowiska na schwytanie jednego wilka i założenie mu obroży z nadajnikiem - informuje Tomasz Kuszewski. Artur Milanowski przyznaje, że nie jest to łatwa sprawa. - Na pewno zajmie to sporo czasu. Będziemy używać amerykańskich pułapek, schwytane zwierzę nie może przy tym ucierpieć. Założymy mu nadajnik i wtedy przez cały czas będziemy odbierać sygnały drogą satelitarną lub przez radio. Dzięki temu będzie można poznać aktywność dobową watahy, dowiedzieć się, jakie odległości pokonują wilki w ciągu doby, jaki jest ich teren łowiecki - wyjaśnia leśnik. Próby złapania wilka rozpoczną się za kilka tygodni.

WILKI NA EKSPORT

Suchedniowskie wilki czują się u nas dobrze, wataha się rozrasta. Ale nie trzeba się obawiać, że wkrótce drapieżników będzie u nas zbyt wiele. - Od dwóch lat liczebność stada utrzymuje się na stałym poziomie. Można powiedzieć, że już teraz eksportujemy wilki na inne tereny. Dorastające osobniki są wyganiane przez watahę, muszą szukać sobie innych miejsc. Dzięki temu równowaga w przyrodzie nie zostanie zachwiana - tłumaczy Artur Milanowski.

Można się więc spodziewać, że wilki pojawią się również w innych miejscach naszego regionu. Jeśli znajdą odpowiednie warunki, założą nową watahę. Te piękne zwierzęta przez tysiące lat żyły na naszych terenach, niemal doszczętnie wytępiono je w ciągu ostatnich stu lat. Teraz ich populacja zaczyna się odnawiać. - Duży drapieżnik jest potrzebny w środowisku. Eliminuje chore osobniki, prowadzi naturalną selekcję. Wiadomo, że jeśli wilki gonią stado jeleni, ich łupem padnie najsłabszy - twierdzi Milanowski.

Mateusz Bolechowski

źródło

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2008-02-06, 13:16   

no ciekawie, ale jaka instytucja te badania nadajnikowe koordynować?

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2008-02-06, 14:11   

green power napisał/a:
ale jaka instytucja te badania nadajnikowe koordynować

PGLLP?

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-06, 18:30   

wilczki....chciałabym mieć zaszczyt zobaczyc je na zywo....hmmmmmmmmmm

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2008-02-07, 11:02   

Zielona napisał/a:
wilczki....chciałabym mieć zaszczyt zobaczyc je na zywo....hmmmmmmmmmm

to wybierz się do ZOO :green: ta... typowo "ekologiczne" podejście a może jeszcze podrapać, pogłaskać i uściskać :evil:

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-07, 13:17   

po co ten cynizm??? moge wiedzieć???

Weles 

Wysłany: 2008-02-07, 22:40   

Zielona polecam Ci ignorować tego osobnika, nie należy on do miłych i kulturalnych.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2008-02-08, 08:59   

Weles napisał/a:
Zielona polecam Ci ignorować tego osobnika, nie należy on do miłych i kulturalnych.

w przeciwieństwie do wszechwiedzącego, wszechmądrego welesa, który pozjadał rozumy, choć na większoście for na których się logował i wypowiadał został uznany za trolla :green: :green:
Zielona napisał/a:
po co ten cynizm??? moge wiedzieć???

cynizm? po prostu takie stwierdzenia świadczą o tym na jakim poziomie stoi polska "ekologia" i myśl przyrodnicza. Czy bowiem pisząc te słwa zastanowiłaś się choć przez chwilę jaką krzywdę mogłabyś zrobić wilkowi gdybyś zrealizowała ten swój "zaszczyt"? zastanowiłaś się ????

Weles 

Wysłany: 2008-02-08, 10:11   

Muszę sprostować plotki jakie rozsiewa GrzegorzPB. Jako Weles występuję tylko na forum Bociana i Przyroda.org. Jak zdajesz sobie zapewne sprawę, login przy rejestracji jest dowolny i nie świadczy o identyfikacji człowieka w takim stopniu jak imię i nazwisko. Tak więc nie wszystkie Welesy w sieci to ja :green:

Co do Zielonej niepotrzebnie jej się czepiasz, nie ma nic zdrożnego w tym, że ktoś chce zobaczyć wilka w terenie (a zapewne o tym myśli Zielona) np. przebiegającego przez leśną drogę. Kontakty człowieka i wilka nie oznaczają śmierci osobnika od ludzkiego spojrzenia. Jeśli ma to miejsce podczas patrolowania terenu przez wilka (a nie przy norze), jeśli człowiek zachowuje się spokojnie (nie krzyczy, nie goni wilka, nie świeci mu po oczach latarką) nie ma w tym nic złego.

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-08, 10:29   

Grzegorzu... mimo ze jestem strasznie wybuchowa postaram sie przy okazji pewnej osobie udowodnic ze będąc kulturalna też wiele zdziałam.. a więc mając na mysli słowo "na zywo" chodziło mi o obserwacje w srodowisku naturalnym.. nie znasz mnie, obrażasz mnie, nie amsz pojęcia kim jest i co robie w zyciu... nie zycze sobie takich opini...a to co piszesz świadczy tylko o twoim ograniczeniu totalnym, wręcz przerażającym, pozwole sobie nawet stwierdzić że mam zdrowsze podejscie do tych spraw niz ty.... bo nie znam osoby która napatrzyłaby sie na tyle cierpien zwierząt niż ja i nie szczyce sie tym- to strasznie....ale zanim skomentujesz cos po raz kolejny zastanów sie 100 razy....

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-08, 10:36   

a i jeszcze jedno... wilki są mi najbliższe bo ineteresuje sie behawioryzmem psów, szkole je "pozytywnie" i wiele zjawissk z zycia wilków pomogło mi w doborze odpowiedniej metody dla danego psa, a nie dlatego ze sa "komercyjne" wsród ekologów, moze nie spotkałam dotąd wilka bo chodze po górach zazwyczaj z psami.....
więc jak masz pisac jakies głupoty to zamilcz na wieki bo zwątpie już totalnie w człowieka... jeszcze se coś zrobie i po co ci taki ciężar wyrzutów sumienia na barkach???? :green: po co ci Zielona na sumieniu??? :lol:

Basior 

Wysłany: 2008-02-08, 12:48   

Może ktoś poda jeszcze jakies nowe stanowisko wilków w PL? Bo jak sie bedziecie kłócic zamkne temat jakem Basior, hau.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2008-02-08, 13:01   

Zielona napisał/a:
moze nie spotkałam dotąd wilka bo chodze po górach zazwyczaj z psami.....

ta... pomijając fakt, iż tereny na których wilki żyją i regularnie się rozmnażają są PARKAMI NARODOWYMI - których regulamin ZABRANIA WPROWADZANIA PSÓW lub obszarami leśnymi - gdzie obowiązują podobne regulacje prawne vide ustawa o ochrnie przyrody i ustawa o lasach - czyli de facto przyznajesz się do łamania prawa to skoro piszesz iż:
Zielona napisał/a:
wilki są mi najbliższe bo ineteresuje sie behawioryzmem psów
to zapewne wiesz jaki jest behawioryzm osobników juwenalnych - więc żeby zobaczyć młode musisz wleść na nie.
Weles napisał/a:
Kontakty człowieka i wilka nie oznaczają śmierci osobnika od ludzkiego spojrzenia

w przypadku młodych? nie chodzi o spojrzenie a o smród jaki rozsiewa każdy Homo sapiens dla wilka.
Zielona napisał/a:
mimo ze jestem strasznie wybuchowa

nerwosol, melisę polecam :green:
Zielona napisał/a:
nie znasz mnie, obrażasz mnie, nie amsz pojęcia kim jest i co robie w zyciu

i vice wesa :green:
Zielona napisał/a:
po co ci Zielona na sumieniu???

ot jedno nacięcie na kolbie więcej :green: :wink:

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2008-02-08, 13:04   

Basior napisał/a:
Może ktoś poda jeszcze jakies nowe stanowisko wilków w PL

znów zaczynają zaglądać na Kurpie - okolice Łysych ale potwierdzenie dopiero jak rolnicy wyprowadzą bydła na pastwiska - jeśli będą młode to będzie widać - czyli na 100% potwierdzenie koło lipca. Tobie nie muszę tłumaczyć czemu a reszta niech się głowi :green:

Zielona 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-08, 21:35   

:) bez komenatarza :)

Odpowiedz do tematu