Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzierlatka Galerida cristata - ginący skowronek
Autor Wiadomość
amxa 

Wysłany: 2007-12-14, 22:50   

Tak, spotkałem dzierlatkę tuż za wschodnią granicą Wrocławia przy drodze między Wrocławiem a Kiełczowem.
Inne zdjęcia z tego spotkania są tutaj:
dzierlatka.zip 20MB

norbert 

Wysłany: 2007-12-17, 11:45   

Mirek napisał/a:
Naprawdę zdjęcia rewelacyjne. Chyba jeszcze Norbert ich nie widział

widziałem widziałem
fotki rewelka
Timmy zerknij może tutaj
www.knb.uni.opole.pl/show.php?id=7
jest tam o liczeniu dzierlatek w opolu
twoje są z pod Opola możesz napisać dokładnieje jaka to miejscowość

w swojm archiwum mam sporo dobrych fotek radomskich dzierlatek
niestety nie są moje
ja tylko naganiałem ptaszki pod obiektyw :grin:
autor mimo moich próźb nie chciał ich pokazać na forum
a szkoda
bo jest tam cała rodzinka i świetnie widać różnicę miedzy starymi a już latającymi młodymi

no nie mogę się doczekać świąt
pojadę do Radomia i pobiegam za dzierlatkami

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2007-12-17, 16:21   

Cytat:
no nie mogę się doczekać świąt
Norbert kiedy będziesz w Radomiu? może na weekendzie przedświątecznym pobiegamy razem? :wink:

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

norbert 

Wysłany: 2007-12-18, 13:13   

Jak dojadę do Radomia w piątek to chciałbym ruszyć w sobotę bo w niedzielę chyba nie będę w stanie :razz:
daj mi swój telefon na priva to zadzwonię

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2007-12-18, 15:22   

norbert napisał/a:
Jak dojadę do Radomia w piątek to chciałbym ruszyć w sobotę bo w niedzielę chyba nie będę w stanie
jeśli spotkamy się w sobotę to na pewno :wink:
norbert napisał/a:
daj mi swój telefon na priva to zadzwonię
poszło

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2007-12-22, 13:22   

dziś, wraz z Norbertem przeprowadziliśmy w Radomiu I Wigilijne Liczenie Dzierlatek. :smile:
sprawdziliśmy większość miejsc, w których ptaki były obserwowane w sezonie lęgowym. Prowadzone od wczesnych godzin rannych obserwacje zaowocowały stwierdzeniem 12 osobników; i tak:
- Prędocinek - 2 os.,
- Południe 2 + 4 + 1 + 1 os.,
- Michałów - 2 os.
Ogromne dzięki dla Norberta za wtajemniczenie w tajniki radomskiej dzierlatkologii! :grin:

timmy 
Stobrawski P.K.

Wysłany: 2007-12-26, 20:46   

norbert napisał/a:

Timmy zerknij może tutaj
www.knb.uni.opole.pl/show.php?id=7

Dzieki za info Norbert - wiem o tej akcji :)

Pozdrawiam serdecznie!

norbert 

Wysłany: 2008-01-02, 16:40   

Wyniki sylwestrowych liczeń dzierlatek w Radomiu

29.12.2007 osiedle Prędocinek
2 osobniki jakieś 100 metrów od miejsca gdzie obserwowaliśmy je wraz z Green Powerem przed świętami

31.12.2007 Gołębiów
Tutaj duży sukces. Poprzednim razem nie udało nam się nic zobaczyć. Kolega Łukasz natomiast miał zawsze tam dobre wyniki. Więc postanowiłem nie odpuścić i udało się zaobserwować 6 dzierlatek w parku na skarpie przy stawku. Trochę kłopotu było z policzeniem. Akurat były porządki i ekipa zbierając śmieci przeganiała mi ptaszki które do tego intensywnie żerowały ale udało się.
To jest największe moje zimowe stadko

norbert 

Wysłany: 2008-01-15, 15:47   

14.01.2008 krótki dosłownie 15 minutowy wypadzik na os. Prędocinek w Radomiu i znowu fajna (ponownie bez większego problemu namierzenie ptaszków) obserwacja 2 dzierlatek wygrzewających sie w południowym słońcu

Mirek 

Wysłany: 2008-01-15, 18:03   

norbert napisał/a:
To jest największe moje zimowe stadko

Takie stadka pamiętam z dzieciństwa - urzędowały w mieścinie Mogielnica k. Grójca, gdzie sie wychowywałem, ale tam od ok. 1980 r. już ich nie ma!

norbert 

Wysłany: 2008-01-21, 10:21   

Wyniki poszukiwań dzierlatki w 2007 na Mazowszu
DZIAŁDOWO – 1 para. Obserwował Łukasz Kołakowski. Po roku dzierlatki znowu były obserwowane w tym mieście.
MŁAWA – 1 osobnik. Ptak dwukrotnie obserwowany w różnym czasie przez Sylwię Kwiatkowską i Krzysztofa Antczaka.
KUCHARY koło Drobina – 1 osobnik. Obserwował Łukasz Misiuna.
RADOM – 7 par + 1 samiec na czterech stanowiskach i 10-12 młodych + 1 martwe.
Sprawdzono także kilka innych miast ale bez sukcesu, Ryki, Pionki,
Łomża – sprawdzane było stanowisko znane od dwóch lat bez efektu. Obserwator informował o pojawieniu się nowych budynków w miejscu gdzie przebywały dzierlatki. Należy pamiętać że reszta miasta nie była jednak sprawdzana.
Płock - sprawdzano osiedle Podolszyce (bardzo późna kontrola) bez rezultatu. Dostałem kilka informacji z różnych źródeł, że ktoś widział teraz czy niedawno dzierlatki w Płocku ale niestety nie wiem nic konkretnego.
Warszawa Bemowo – sprawdzałem ostatnie znane stanowisko (2005) w mieście. Nadal niestety cisza.
Wracając do Radomia. Północną część miasta sprawdzał Łukasz Stępień (Michałów, Gołębiów) a południową Norbert Miśtal (Prędocinek, Południe) czyli ja. A oto szczegóły.
Osiedle Michałów – 1 para z 4 młodych obserwowanymi przez Łukasza w gnieździe. Potem obok gniazdka znaleziono 1 martwe młode. Podejrzane są warunki atmosferyczne. Po dwóch latach wielu obserwacji moich i Łukasza samotnego osobnika na tym stanowisku wreszcie jest parka i to od razu z sukcesem.
Gołębiów II - 2 pary w tym jedna z 3 młodych i jeden samiec bez partnerki. Na osiedlu powstało wiele nowych bloków. Na razie to ptaką nie przeszkadza, ale jak tak dalej pójdzie to za kilka lat może być ciężko.
Prędocinek – 1 para i 1 młode. Osiedle zostało bardzo dokładnie sprawdzone i tylko tyle a w poprzednim roku jeszcze były trzy pary.
Os. Południe – 3 pary. Z policzeniem młodych był kłopot. Kiedy sprawdzałem osiedle już opuściły gniazdo. Widziałem w zachodniej części osiedla parkę z słabo latającym 1 młodym i drugą z 2 młodych. Tydzień później niedaleko obserwowałem już bardziej wyrośnięte 3 młode które raczej należały do którejś z tych par, dlatego przyjmuję, że było 3 do 5 młodych. Trzecia para z centrum osiedla straciła gniazdko w skutek koszenia. Bardzo możliwe, że nastąpiło to jeszcze przed złożeniem jaj.
Podsumowując w 2007 w Radomiu zaobserwowano mniej par niż w poprzednich latach (2006-12par +1osobnik, 2005-11par+3 samotne ptaki). Na północy Radomia sytuacja jest stabilna, a nawet się polepszyła (Michałów). Gorzej jest na os. Południe, ale ptaki jakoś w tym roku gorzej współpracowały :grin: . Może to być przyczyna jak i również troszeczkę późniejsze i rzadsze kontrole. Dramatycznie wygląda sytuacja na os. Prędocinek. Mimo, że stanowisko się nie zmienia, a co roku są sukcesy lęgowe to bardzo cicho robi się między blokami. Nie udało się sprawdzić stanowiska na os. Zamłynie ( 2006-1para). Niema jednak co wpadać w panikę o czym świadczą zimowe liczenia dzierlatek i spora liczba ptaszków w mieście (o tym dokładniej innym razem). Jeżeli chodzi o liczbę młodych to mimo mniejszej ilości par udało się zaobserwować mniej więcej taką samą liczbę młodych jak w poprzednich latach. Dwa udane lęgi obserwowane przez Łukasz są pierwszymi obserwowanymi na północy w ramach akcji. Gratulacje.
Chciałbym podziękować wszystkim za przesłane informacje i zapraszam do poszukiwań w 2008. Wszelkimi informacjami o widzianych dzierlatkach zwłaszcza na Mazowszu można się pochwalić aby nie zaginęły przesyłając na adres arakrisnm@poczta.onet.pl lub zamieścić na forach internetowych Bociana, Przyroda w odpowiednim temacie (Dzierlatka ginący skowronek).
Pozdrawiam Norbert Miśtal

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-02-17, 16:43   

Wczoraj 16.02.08r. widzieliśmy dzierlatkę w Pińsku Wielkopolskim gm. Szubin, kuj.-pom.
obserwatotorow wymieniono w wątku "Obserwacje ptaków".

Batman 

Wysłany: 2008-02-17, 17:16   

Hej, zbieracie obserwacje z Polski czy z Berlina np. tez?

norbert 

Wysłany: 2008-03-12, 10:19   

Wiosna już przyszła warto podsumować „zimowe” (2007/2008) liczenie dzierlatek. Było to pierwsze tak liczne zimowe kontrole. Ptaki były szukane na początku listopada, 01.12, 22.12, 29.12, 31.12 oraz krótka kontrola 14.01. Poszukiwali Łukasz Stępień, Michał Korniluk, Iwona Giska, Tomek Figarski i Norbert Miśtal. A wyniki są bardzo obiecujące. Na os. Gołębiów były cztery kontrole i zaobserwowano 8 ptaków w listopadzie, 7 osobników (01.12), 0 (22.12) i 6 osobników (31.12). Os. Michałów było sprawdzane dwa razy i widziano 4 ptaki w listopadzie oraz 2 osobniki (22.12). Na os. Prędocinek były cztery kontrole. 0 osobników (01.12) oraz po 2 ptaki (22.12, 29.12, 14.01). Os. Południe to dwie kontrole i 3 ptaki (01.12) oraz 8 osobników (22.12). Sprawdzono również stanowisko na Zamłyniu (01.12), bez sukcesu. Jak widać ptaszków było dużo warto więc powtarzać każdej zimy takie kontrole.
Zabawię się jeszcze w gdybanie jak się te liczby przełożą na ilość par lęgowych. Dla Gołębiowa można przyjąć, że będzie 3 pary. Michałów to bardzo ostrożnie co najmniej 1 para. Prędocinek raczej pewna tylko 1 para. Osiedle Południe 3-4 pary. Zamłynie 0-1 para. Razem można przyjąć że w Radomiu w 2008 powinno być lęgowych 8-10 par. Choć ja osobiście skłaniam się raczej do 10.

Tradycyjnie chciałbym zachęcić wszystkich do szukania dzierlatek w swojch miastach
instrukcję jak to najlepiej robić mozna znależć w tym temacie na 6 stronie

norbert 

Wysłany: 2008-03-12, 10:23   

[norbert napisał/a:
To jest największe moje zimowe stadko[/quote]

w swoich archiwach dzierlatkowych znalazłem jednak że w grudniu 2005 widziałem stadko 7 osobników a podczas kontroli dwóch osiedli widziałem razem 16 ptaków
i to jest mój rekord

Odpowiedz do tematu