|
Organizacje. |
| Autor |
Wiadomość |
IJin
|
Wysłany: 2008-04-22, 20:56 Organizacje.
|
|
|
Witam! Od dziecinstwa interesowaly mnie nietoperze a dorastajac coraz bardziej fascynowaly. Mieszkam w dosyc malej miejscowosci na Jurze Krakowsko-Czestochowskiej wiec teoretycznie miejsce dobre na obserwacje. Chcialem zapytac was, forumowicze, czy nie znacie jakichs organizacji dzialajacych w Malopolsce [okolice Krakowa najlepiej], ktore zajmowaly by sie tymi wyjatkowymi zwierzetami? Mam na mysli towarzystwo albo organizacje, ktora procz naukowcow i pasjonatow zrzeszala by calkowitych amatorow w tej dziedzinie [gdyz jesli chodzi o moja wiedze, to jest na prawde znikoma, (jednak coraz bardziej, dzien po dniu chce nauczyc sie je rozpoznawac, dowiedziec o ich zachowaniu, przyzwyczajeniach)]. Nie wiem czy taki watek juz sie pojawil, szczerze mowiac z przegladu wszystkich tematow udalo mi sie wywnioskowac, ze nie. Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje i czekam z niecierpliwoscia na jakakolwiek odpowiedz w tym temacie.
Pozdrawiam,
IJin |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2008-04-24, 12:06
|
|
|
| Ciezko... Generalnie na poludniu dziala Grupa do Badań i Ochrony Nietoperzy PTPP pro-Natura. Organizacja jest z Wrocławia, ale działa na calym poludniu. Chyba najlepiej byloby sie do nich zglosic. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
IJin
|
Wysłany: 2008-04-24, 13:20
|
|
|
Ciekawe czy maja jakas filie w Krakowie [mialbym dosc blisko], dzieki za odpowiedz, postaram sie z nimi jakos skontaktowac.
IJin |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2008-04-26, 12:47
|
|
|
W Ktakowie jest wielu chiropterologow (badaczy nietoperzy), ale dzialaja glownie pod szyldem uniwerku, no i pewnego profesora ktory najlepsza opinia sie nie cieszy. A moze bys wpadl na jakis oboz nietoperzowy latem? Marfu, robisz gdzies jakies badania latem coby z innych czesci kraju na pare dni mogly osby przyjechac?
Do Poznania chyba nie zawitasz, ale jakbys przypadkiem sie tam znalazl to daj znac, cos sie wymysli jakies wyjscie na nietoperze |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2008-04-26, 14:46
|
|
|
| Chyba w tym roku nie, inne zadania... |
|
|
|
 |
IJin
|
Wysłany: 2008-04-26, 15:01
|
|
|
Oboz bylby dobra forma zdobycia potrzebnej wiedzy z tego zakresu a wlasnie, dodatkowo chcialem zapytac o jakies pomoce naukowe mogace pomoc w nauce odrozniania nietoperzy [od wiedzy teoretyczniej chyba jednak wypadalo by zaczac ] |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2008-04-26, 15:18
|
|
|
http://bocian.org.pl/nietoperze/literatura
poza tym
http://forum.bocian.org.p...tion=file&id=31
To z polskich pozycji, jesli po ang. Cie cos interesi, to moge podeslac via e-mail zarowno specjalistyczne konkretne prace jak i linki do roznych prac bardziej ogolnych. W tym jezyku wiadomo - jest tego znacznie wiecej. |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
IJin
|
Wysłany: 2008-04-26, 16:10
|
|
|
| no tak, zapewne jest wiecej tylko czy nasze gatunki sa dobrze opisane? sprawdzal ktos merytoryke tych prac pod katem naszych Polskich gatunkow? Maila podam w PW |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2008-04-26, 17:13
|
|
|
| Opisujac literature staralem sie ja jakos skomentowac - co warto przeczytac, czego nie warto. Dodatkowo na naszej stronie http://bocian.org.pl/programy/nietoperze masz opisy wielu gatunkow, informacje o budowie ciala itp. |
|
|
|
 |
|
|