|
błotniak zbożowy |
| Autor |
Wiadomość |
rafklim
Ostoja IBA nr 145

|
Wysłany: 2006-04-11, 08:47 błotniak zbożowy
|
|
|
W związku z poniższym tekstem proszę o zgłaszanie obserwacji błotniaka zbożowego w naszym kraju.
:Błotniak zbożowy, niegdyś liczny ptak lęgowy naszego kraju, obecnie, na skutek osuszania bagien i torfowisk, na których zakładają gniazda, oraz innych bliżej nieznanych czynników, stał się gatunkiem skrajnie nielicznym, a ostatnie kilka par gniazduje jeszcze nieregularnie tylko na Bagnach Biebrzańskich. W niedalekiej przyszłości gatunek ten najprawdopodobniej zostanie skreślony z listy ptaków lęgowych naszego kraju." - Władca trzcinowisk - www.salamandra.org.pl
"Błotniak łąkowy jest u nas zdecydowanie częściej spotykany od zbożowego" - tamże
Ja widziałem 2 samice na łąkach pod Luszynem -Mazowieckie i śmiem twierdzić że gniazduje choć 1 para , bo widzę je co roku całe lato - oczywiście z samcami |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-04-11, 08:56
|
|
|
| To trzeba bardzo solidnie poobserwowac - i wykryc gniazdo... Bylaby to rewelacja! |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
rafklim
Ostoja IBA nr 145

|
Wysłany: 2006-04-11, 08:58
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | To trzeba bardzo solidnie poobserwowac - i wykryc gniazdo... Bylaby to rewelacja! |
A i owszem, nawet zgłaszałem to do LOP i konserwatora przyrody w łodzi - o objęcie tego terenu ochroną, no ale....., niestety małe zainteresowanie było. |
|
|
|
 |
|
|