Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
błotniak zbożowy
Autor Wiadomość
rafklim 
Ostoja IBA nr 145

Wysłany: 2006-04-11, 08:47   błotniak zbożowy

W związku z poniższym tekstem proszę o zgłaszanie obserwacji błotniaka zbożowego w naszym kraju.
:Błotniak zbożowy, niegdyś liczny ptak lęgowy naszego kraju, obecnie, na skutek osuszania bagien i torfowisk, na których zakładają gniazda, oraz innych bliżej nieznanych czynników, stał się gatunkiem skrajnie nielicznym, a ostatnie kilka par gniazduje jeszcze nieregularnie tylko na Bagnach Biebrzańskich. W niedalekiej przyszłości gatunek ten najprawdopodobniej zostanie skreślony z listy ptaków lęgowych naszego kraju." - Władca trzcinowisk - www.salamandra.org.pl

"Błotniak łąkowy jest u nas zdecydowanie częściej spotykany od zbożowego" - tamże

Ja widziałem 2 samice na łąkach pod Luszynem -Mazowieckie i śmiem twierdzić że gniazduje choć 1 para , bo widzę je co roku całe lato - oczywiście z samcami

Marfu 

Wysłany: 2006-04-11, 08:56   

To trzeba bardzo solidnie poobserwowac - i wykryc gniazdo... Bylaby to rewelacja!

rafklim 
Ostoja IBA nr 145

Wysłany: 2006-04-11, 08:58   

Marfu napisał/a:
To trzeba bardzo solidnie poobserwowac - i wykryc gniazdo... Bylaby to rewelacja!

A i owszem, nawet zgłaszałem to do LOP i konserwatora przyrody w łodzi - o objęcie tego terenu ochroną, no ale....., niestety małe zainteresowanie było.

Odpowiedz do tematu