|
Zielony dzieciol |
| Autor |
Wiadomość |
amikosik
|
Wysłany: 2006-04-11, 22:10
|
|
|
| Ja miałem zielonego z zeszłym tygodniu w Arkadii. Zobaczymy czy zostanie na dłużej. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-04-12, 00:15
|
|
|
| amikosik napisał/a: | | Ja miałem zielonego z zeszłym tygodniu w Arkadii. Zobaczymy czy zostanie na dłużej. |
Teraz to już siedza w terytoriach i być może niektóre składają już jaja... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-04-12, 08:54
|
|
|
Głowy nie dam sobie uciąć , że z budki wyprowadziły młode; bo jak już pisałam były bardzo skryte. Obserwowałam je z daleka, jednak wydawało mi się, że pod koniec lata było ich trochę więcej , i że pojawiły się 3 młode ( wiecej głosów). Obserwacje siłą rzeczy nie były prowadzone przez cały dzień (praca) , raczej bardzo wczesnym ranem (wtedy najczęściej można było je zobaczyć) , późnym popołudniem lub wczesnym wieczorem . Poza tym, nasza - znaczy rodziny i psa obecność w ogrodzie skutecznie przeszkadzała ptakom. |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-04-12, 18:35
|
|
|
| A kolomnie drze sie od switu do okolo 8.10 co dzien dzieciol zielony/zielonosiwy. Mam pytanie: czy zielonosiwy odzywa sie dluzej a zielony wydaje krotssze serie glosow czy zcas trwania spiewu nie jest istotny do rozpoznania. Na co jeszcze warto zwrocic uwage w roznicach spiewu tych dzieciolow? |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-04-12, 20:52
|
|
|
Przesłuchałam płytę "Głosy ptaków Polski" Zdzisława Pałczyńskiego i: właściwie obydwa dzięcioły "śpiewają" podobnie;
czas trwania serii podobny, różnią się jedynie tonem - zielonosiny ma wyższy , bardziej "fletowy" głos; zielony taki bardziej skrzeczący |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-04-12, 20:55
|
|
|
Teoria mowi, ze zielonosiwy opada, a zielony nie. Ale jak dla mnie... Mirek - prosimy o wyjasnienia |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-04-12, 21:03
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Teoria mowi, ze zielonosiwy opada, a zielony nie. |
Chyba jest odwrotnie. Głos zielonego, jak dla mnie, jest bardziej wyrazisty - to właściwie taki opadający chichot, a głos zielonosiwego jest smętny. Wypada poszukać konkretnych linków do głosów obu gatunków i zapodać w przyklejonym temacie "Głosy ptaków Europy". |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
|
|
|