|
Chomik - ginący ssak polny |
| Autor |
Wiadomość |
Basior
|
Wysłany: 2008-07-22, 09:38
|
|
|
| Cytat: |
UE karci Francję za niedostateczną ochronę chomików
PAP 05.06.2008 16:44
Francja musi się przyłożyć do ochrony chomików żyjących na wolności. W przeciwnym razie może grozić jej sąd i grzywna w wysokości kilku milionów euro - ostrzegł w czwartek unijny komisarz ds. środowiska Stawros Dimas.
Dziko żyjący chomik europejski (Cricetus cricetus), występujący m.in. w Alzacji, to jeden z gatunków najbardziej zagrożonych wymarciem.
Zaniedbania w ochronie ze strony Francji mogą doprowadzić do tego, że zostanie pozwana do unijnego Trybunału Sprawiedliwości. Francja ma teraz dwa miesiące na odpowiedź.
"Kiedy europejski ssak, taki jak chomik, zbliża się do granicy wymarcia, przyroda wysyła pewien sygnał - powiedział Dimas. - Francja musi jak najszybciej i w pełni wdrożyć ustawodawstwo chroniące przyrodę".
Jego zdaniem sprawa ta wskazuje, że "zaczynamy niszczyć nasze ekosystemy w nieodwracalny sposób."
W Alzacji liczba tych ryjących nory w ziemi gryzoni spadła z ponad 1100 w 2001 roku do zaledwie 160 w 2007 roku - podała UE w oficjalnym ostrzeżeniu.
Naturalnym siedliskom chomików europejskich (we Francji nazywanych też alzackimi) zagraża przede wszystkim niekontrolowana urbanizacja, zagarniająca coraz większe obszary podmiejskie, oraz rolnictwo.
Komisarz przestrzegł Francję także przed rozszerzeniem rozbudowy atlantyckiego portu Saint Nazaire na mokradła. (PAP) |
źródło |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
lis
|
Wysłany: 2008-12-14, 09:36
|
|
|
I znowu chomiki
Pare lat temu pisałem w tym watku o chomikach obok mojego domu. Od tego czasu ich nie widziałem, choć pare razy odkryłem slady ich zerowania w ogródku.
Wczoraj wreszcie odkryłem ich nory. Przypadkowo. Kolonia jest w stercie piasku, który został mi po budowie. Są co najmniej trzy nory. Nory powstały późną jesienią, bo wcześniej tam patrzyłem i nic nie było.
Powiedzcie jak je chronić. Mieszkam w Małopolsce
Mieszkam na granicy dużego miasta. Obok mnie było 2 hektarowe pole gdzie siano zboże. Te chomiki mieszkały obok na pastwisku w niskiej trawie. Teraz tam są chaszcze i one tego nie lubią, no to się przeniosły. Zboża też juz nie ma. Wokół tego pola są domy.
Czy można te chomiki gdzieś przenieść?
Poradźcie. |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2008-12-14, 19:00
|
|
|
| lis napisał/a: | | Wczoraj wreszcie odkryłem ich nory. Przypadkowo. Kolonia jest w stercie piasku, który został mi po budowie. Są co najmniej trzy nory. |
To są nory jednego osobnika, chomiki są silnie terytorialne i nie tworzą koloni. Skąd wiesz, że nory należą do chomika?? |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
lis
|
Wysłany: 2008-12-14, 19:04
|
|
|
| Może zacznij od przeczytania tego wątku, przejrzenia zdjęć itd... |
|
|
|
 |
arkadio.k
Przyrodnik

|
Wysłany: 2008-12-16, 12:04
|
|
|
| Cytat: | Czy można te chomiki gdzieś przenieść?
Poradźcie. |
Skontaktuj się z dr Joanną Ziomek z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Ona jest koordynatorem projektu inwentaryzacji chomika w Polsce.
jziomek@amu.edu.pl
0618295803 |
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2010-09-09, 17:55
|
|
|
Cześć,
Chcialem zobaczyc zywego chomika w naturze. Znam już miejsce, gdzie widziano nory. Jak wygladaly Wasze obserwacje chomikow? Czy ogolnie sa trudne do zobaczenia? Czy najczesciej widuje sie je w dzien, rano? wieczorem? Czy sa plochliwe? Czy lepiej jest czekac przy norze, czy poruszaja sie wszedzie dookola? |
|
|
|
 |
klekel
|
Wysłany: 2011-08-25, 23:03
|
|
|
Ja dorzucę niestety smutną wiadomość do tematu. Przed pół godziny kot mojej sympatii przyniósł pod drzwi już zabitego przez siebie chomika . Jedyne co można zrobić w tym wypadku to podać miejsce gdzie to się stało, by traktować je jako jedno z tych gdzie chomiki występują. Jest to wieś Grodzonowice (powiat Kazimierza Wielka, woj. Świętokrzyskie). Nie widziałem tu wcześniej żywych chomików, ale w związku z niemiłym zdarzeniem udam się jutro lub pojutrze na poszukiwanie nor tych gryzoni, by sprawdzić jego częstość w rejonie.
Do tematu mogę jeszcze dorzucić, że w okolicach Częstochowy jest on w tej chwili bardzo rzadki, ale na pewno tu występuje. |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2011-09-23, 19:19
|
|
|
| Dobrze było by jakbyś tą informacje umieścił w http://kartoteka-przyrodnicza.pl/ |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
|
|