Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jesienne motyle
Autor Wiadomość
calamita 

Wysłany: 2010-09-26, 19:36   jesienne motyle

jest już jesień, a ja podczas dzisiejszego spaceru zauważyłem kilkanaście modraszków: czerwończyka żarka-okolo 10 szt , czerwończyka nieparka-2, czerwończyka fioletka-3-4 i chyba modraszka agestisa-4. Poza tym latało mnóstwo rusałek pawich oczek i kilka rusałek admirałów i 2 szlaczkonie (wydaje mi się, że erate-tego nie jestem pewien bo latały tak szybko,że nie byłem w stanie zrobić zdjęcia).

CARABUS12
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-26, 22:02   

Nie wiem kim jesteś ale czy jesteś ślepy :razz:
,takie rzeczy wrzucamu do tematu Obserwacje, a nie zakładamy kolejny temat
Załamka :evil:

calamita 

Wysłany: 2010-09-27, 08:08   

ależ Ty "Carabeus" nerwowy jesteś- trochę relaksu. Dlaczego wszystko trzeba wrzucać do obserwacji? Co w tym złego, że zamieściłem kolejnego posta! a tak poza tym to przygadał kocioł garnkowi- jakoś nie zauważyłem Twoich owadów z wycieczki w okolice Łukowa i Parczewa stronie z obserwacjami... :???:

Marfu 

Wysłany: 2010-09-27, 10:18   

Erate - chyba szansa niewielka... Ale rzeczywiście latają. ja widziałem w sobotę dwa tokujące P. aegeria, trochę mnie zaskoczyły.

Tokujące, czyli latały wokół siebie po spirali.

CARABUS12
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-27, 11:48   odp.

calamita napisał/a:
ależ Ty "Carabeus" nerwowy jesteś- trochę relaksu. Dlaczego wszystko trzeba wrzucać do obserwacji? Co w tym złego, że zamieściłem kolejnego posta! a tak poza tym to przygadał kocioł garnkowi- jakoś nie zauważyłem Twoich owadów z wycieczki w okolice Łukowa i Parczewa stronie z obserwacjami... :???:

Nie nerwowy tylko lubię porządek.
A co do relacji z Łukowa to jest tam gdzie powinna być, czyli w tematach Sekcji Entomologicznej w dziale SE w terenie.
Jeśli każdy zacznie zakładać nowy temat dla swych obserwacji to będzie bałagan, ale zrobisz jak chcesz.
Powodzenia w obserwacji jesiennych motyli.

calamita 

Wysłany: 2010-09-27, 14:44   

odpowiedź dla Carabusa12-
co do porządku na forum- może masz trochę racji, ale w/g mnie w obserwacjach powinno wpisywać się rzadziej spotykane gatunki,bo wpisując codziennie widzianego wróbla czy kawkę mija się troszkę z celem. A zamieszczając obserwacje motyli w dziale OWADY nie chodziło mi o pochwalenie się, a jedynie "zauważenie",że mimo jesieni motyle latają...
A co Twoim zdaniem można wpisywać pod OWADAMI?
odpowiedź dla Morfu-
nie upieram się, że jest to szlaczkoń erate- latał tak szybko,że nie mogłem za nim nadążyć i jedyny znak szczególny jaki udało mi się zauważyć to dość intensywny żółty kolor skrzydeł i widoczne czarne obwódki wierzchu skrzydeł (tylko, że są to cechy wszystkich szlaczkoni :lol: )

CARABUS12
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-27, 14:54   

calamita napisał/a:
odpowiedź dla Carabusa12-
co do porządku na forum- może masz trochę racji, ale w/g mnie w obserwacjach powinno wpisywać się rzadziej spotykane gatunki,bo wpisując codziennie widzianego wróbla czy kawkę mija się troszkę z celem. A zamieszczając obserwacje motyli w dziale OWADY nie chodziło mi o pochwalenie się, a jedynie "zauważenie",że mimo jesieni motyle latają...
A co Twoim zdaniem można wpisywać pod OWADAMI?

Chodziło mi głównie o zachowanie chronologii (kolejność następowania po sobie wydarzeń lub zjawisk w tym wypadku obserwacji owadów) w wątku "Obserwacje".

Marfu 

Wysłany: 2010-09-28, 14:19   

Szlaczkoń erate jest - jakby to powiedzieć - gościem nadzwyczaj sporadycznym w Polsce :-) Zatem pewnie siarecznik po prostu.

Odpowiedz do tematu