Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
urzędniczy bubel
Autor Wiadomość
calamita 

Wysłany: 2010-11-16, 10:06   urzędniczy bubel

spójrzcie na zdjęcie poniżej i powiedzcie co wam przypomina! Na pierwszy rzut oka jakiś dół zapewne, może wykop pod jakieś fundamenty. Nic bardziej mylnego - jest to dołek kompensacyjny dla ropuch paskówek, traszek grzebieniastych i kumaków nizinnych, no i innych płazów, zaprojektowany i stworzony przez łukowskich(woj. lubelskie) speców od ochrony środowiska w miejsce niszczonego naturalnego oczka wodnego. Prawda, że spełni oczekiwania kompensacyjne!?!?!
Ten dołek kompensacyjny wykonano w grudniu 2009. "Niestety" w 2010 roku Matka Natura nie wytrzymała i sama troszkę poprawiła "dzieło fachowców" zalewając wszystko wodą i obsuwając strome brzegi.

DSC01354.JPG
Plik ściągnięto 9628 raz(y) 44,2 KB

Marfu 

Wysłany: 2010-11-16, 10:24   

Bardzo ładny - jak będzie ropucha szła, to nawet jak nie zauważy, to wpadnie :-) I zostanie na zawsze...

kOKOn 

Wysłany: 2010-11-16, 15:24   

Z jakiego powodu (jakaś inwestycja ?) te naturalne oczko wodne zostało zniszczone ?
W którym miejscu taki dołek wykopali ?

niccolai 

Wysłany: 2010-11-16, 17:10   Re: urzędniczy bubel

calamita napisał/a:
jest to dołek kompensacyjny dla ropuch paskówek, traszek grzebieniastych i kumaków nizinnych, no i innych płazów, zaprojektowany i stworzony przez łukowskich(woj. lubelskie) speców od ochrony środowiska w miejsce niszczonego naturalnego oczka wodnego. Prawda, że spełni oczekiwania kompensacyjne!?!?!

Niestety "fachowość" naszych lokalnych specjalistów od ochrony środowiska aż poraża swoją indolencją, bezmyślnością i głupotą (wiem z doświadczenia :wink: ). Powiem szczerze, że nie raz przyszło mi się spotykać z różnymi "kwiatkami" w tej dziedzinie - ale to, co tu zobaczyłem, to już prawdziwe mistrzostwo świata, w głupocie! Najpierw nieźle się uśmiałem, ale zaraz potem przyszła refleksja, że jak tak wygląda "dbałość o przyrodę" - to w niedługim czasie nie będzie już o co dbać... :sad:

calamita 

Wysłany: 2010-11-16, 17:54   

ja właśnie po raz trzeci przekonałem się o geniuszu urzędników od ochrony środowiska- w tym raz powalił mnie na kolana urzędnik z RDOŚ Lublin swoimi tłumaczeniami.
Co się tyczy miejsca tej kompensacji to jest to tzw. strzelnica w Łukowie, a inwestycja nosi nazwę: rewitalizacja

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-16, 21:02   

calamita napisał/a:
a inwestycja nosi nazwę: rewitalizacja

czego rewitalizacja? bo wcześniej piszesz o kompensacji. Poza tym zrób zdjęcie całości oczka - lepiej można wtedy ocenić co i jak.
Cytat:
tym raz powalił mnie na kolana urzędnik z RDOŚ Lublin swoimi tłumaczeniami.

to podziel się jakież to były tłumaczenia
Ponadto - z całym szacunkiem ale wrzucając popularne gatunki motyli do oznaczenia i zadając trywialne pytania świadczysz o sobie iż nie masz hmmm... dużego doświadczenia przyrodniczego tak więc - zanim ocenimy czy to bubel
1. zdecyduj co to było kompensacja? rewitalizacja?
2. wrzuc zdjęcie całego dołka
3. napisz co mówił urzędnik z RDOS

calamita 

Wysłany: 2010-11-17, 11:20   

odpowiedź dla Grzegorza BT- inwestycja, którą prowadzą łukowscy urzędnicy na terenie byłej strzelnicy wojskowej nosi nazwę "rewitalizacja terenów po byłej strzelnicy wojskowej", a polegać ona będzie na zniszczeniu śródpolnego oczka wodnego, gdyz w jego miejsce planowane jest wybudowanie nowych wałów ochronnych i strzelnicy myśliwskiej z liniami dzika i lisa. Oczko to, jako, że woda utrzymuje się w nim cały rok jest miejscem rozrodu dla 10 gatunków płazów. Widząc w grudniu 2009 wykopany taki dół napisałem pismo do burmistrza z prośbą o wyjaśnienia co jest "grane" i co jest planowane na tym terenie. No i otrzymałem odpowiedź z urzędu, że są prowadzone prace majace na celu rewitalizację strzelnicy , a ten dół, to oczko kompensacyjne wykonany dla płazów. Cytuję za otrzymanym pismem: "oczko wodne, które jest miejscem rozrodu płazów nie zostało zasypane, wybudowano natomiast kolejne w celu zachowania kompensacji przyrodniczej oraz równowagi gatunkowej"- koniec cytatu. Za chwilę stwierdzisz, że w pismie jest mowa o tym że tego naturalnego oczka nie zniszczono. Spieszę poinformowac, że w 1/5 już jest zasypane, a dalsze prace zostały zatrzymane z powodu braku pieniędzy przez urząd.
Co do pisma od RDOŚ Lublin, to pan urzędnik stwierdził, że podczas 4-ech(czterech) wizji lokalnych stwierdził na całym terenie strzelnicy-uwaga- 10 osobników młodocianych żaby trawnej, nie przystępujących do rozrodu!!! Ja mając dokumentację fotograficzną przesłałem do RDOŚ zdjęcia na których widać setki kłębów skrzeku w pobliżu tego dołka kompensacyjnego, oraz nagranie 2-óch krótkich filmów, na których słychać i widać dziesiatki żab moczarowych, trawnych, słychac koncert paskówek zagłuszający nawet rzekotki, oraz widać tysiące kijanek. pan urzędnik z RDOŚ podtrzymał swoją opinię, że płazów na strzelnicy nie ma. A cytując kolejną bzdurę tegoż urzędnika:"w obrębie północnej kwatery strzelnicy wykonano wyrobisko C ( tzn. ten dół ze zdjecia), a obok niego znajduje się hałda nadwyżek mas ziemnych. W ten sposób przekształcono analizowany teren podczas prowadzenia prac polegających na zabezpieczeniu wałów ziemnych przed ich dalszym rozjezdzaniem i degradacją "- koniec cytatu.
Dla nie wtajemniczonych napiszę , że wały na tej strzelnicy mają tak około 70 stopni nachylenia przy około 4 metrach wysokości i nikt nigdy na nie nie wjeżdzał bowiem nawet quady nie wjadą.
No i mógłbym jeszcze kilka przykładów, bo całe pismo jest "takimi" argumentami usiane, ale za długo by pisać.
Co do zarzutu o moją niewiedzę dotyczącą przyrody, a przykład- motyle- tu sie zgodzę. O motylach nie wiem wiele- dopiero 2 miesiące temu kupiłem książkę i zaczynam poznawać, ale już co do krajowych płazów i gadów to moja wiedza jest wystarczająca, żeby określić na pierwszy rzut, różnicę między skrzekiem grzebiuszki ziemnej, a np. ropuchy szarej.
Co do zarzutu nierozumienia przeze mnie słów "kompensacja" i "rewitalizacja", to sa to tylko nazwy, które przecież nie wykluczają się wzajemnie, a użyte zostały przez urzędników naprzemiennie, więc również je tak użyłem.
W przypadku kolejnych pytań do mnie pisz śmiało- na wszystkie postaram się odpowiedzieć

calamita 

Wysłany: 2010-11-17, 12:17   

zapomniałem o zdjęciach-przepraszam-i zamieszczam-wykonane wiosną 2010
na pierwszym: widać cały dołek kompensacyjny dookoła oblany wiosennymi rozlewiskami, gdyz został wykopany na podmokłej łące i 1/5 oczka naturalnego. Te hałdy piachu z tyłu dołka to wg urzednika nadwyzki ziemi mające chronić wały- niestety niewidoczne w tym ujęciu ponieważ stałem na jednym z nich robiąc to zdjecie.(jak taka hałda piachu może ochronic wał oddalony o 30 metrów przed rozjeżdżaniem to do dzisiaj nie wiem!!!) Po lewej stronie zdjecia- jest kolejna hałda i nastepnie byłoby widoczne naturalne oczko wodne.
na drugim zdjęciu widoczne są skrzek i kijanki z tego rozlewiska przed dołkiem, a sam dołek na wiosnę 2010 miał co najmniej 2 metry głębokości.
zdjęcie trzecie- widać masę skrzeku żab trawnych i moczarowych. Kijanek i skrzeku z tych zdjęć pan urzędnik z RDOŚ nie widział, mimo, iż jedno ze zdjęć wykonałem w dniu wizji lokalnej przeprowadzanej przez pana urzędnika na terenie strzelnicy

jjjj.jpg
Plik ściągnięto 9541 raz(y) 50,78 KB

kkk.jpg
Plik ściągnięto 143 raz(y) 90,73 KB

ggg.jpg
Plik ściągnięto 151 raz(y) 83,61 KB

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-17, 22:40   

calamita napisał/a:
a ten dół, to oczko kompensacyjne wykonany dla płazów.

no dobra - czyli rozumiem była zrobiona ocena oddziaływania na środowisko bo kompensacji nie robi się ot tak.? Była ? nie była?
calamita napisał/a:
Spieszę poinformowac, że w 1/5 już jest zasypane

jeśli tak jest to taki projekt i wykonanie ma kierownika projektu i budowy - jeśli wiec jest jak twierdzisz to twoim obowiązkiem jest zawiadomić PINB i i radę gminy o prowadzeniu prac niezgodnie z projektem
calamita napisał/a:
a dalsze prace zostały zatrzymane z powodu braku pieniędzy przez urząd.
conajmniej dziwne że brak środków - bo nieby jak zapłacili wykonawcy, rozliczyli no ale dobra mniejsza o większość
calamita napisał/a:
że podczas 4-ech(czterech) wizji lokalnych stwierdził na całym terenie strzelnicy-uwaga- 10 osobników młodocianych żaby trawnej

kwestia kiedy był... przy pokrywie śnieżnej w styczniu mógł mieć problemy :green: :green:
calamita napisał/a:
dopiero 2 miesiące temu kupiłem książkę i zaczynam poznawać,

no to super - gdyby coś służę pomocą :wink: w sumie siedzę w tym 18 lat :green:
calamita napisał/a:
które przecież nie wykluczają się wzajemnie,

w teorii tak w praktyce z punktu widzenia przepisów to niebo i ziemia dwie różne kwestie.
calamita napisał/a:
a użyte zostały przez urzędników naprzemiennie, więc również je tak użyłem.
idąć tą ścieżką - urzędnik gada głupoty to ja też...
calamita napisał/a:
wykonane wiosną 2010
na pierwszym:
a jak to wygląda teraz? bo pacjent w trakcie operacji zawsze brzydko wygląda...

calamita 

Wysłany: 2010-11-18, 08:11   

obiekt wygląda tak samo jak został pozostawiony w grudniu 2009- rozwalisko-zapewne wykonawca nie dostawszy pieniędzy "zwinął" maszyny i zakończył interes. Co do skarg na kierownika inwestycji, to zażalenie na RDOŚ Lublin czeka od 2 miesięcy w GDOŚ Warszawa. I jeszcze poczeka cos mi się zdaje, bowiem jedna miła pani z GDOŚ poinformowała mnie, że trudniejsze sprawy muszą trwać i nie obowiązuje ich 30 dniowy tryb rozpatrzenia. A więc czekam.

Odpowiedz do tematu