Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeże.
Autor Wiadomość
Kastuniaa 

Wysłany: 2011-03-09, 14:15   Jeże.

Cześć. ; )
Ostatnio zaczęłam interesować się jeżami. Czytałam wiele o nich w internecie. Często małe jeżyki zostają sierotami i nie przeżywają bez pomocy człowieka. Obok mego domu jest park, latem dosyć często spotykam jeży, i tak sobie myślę, jeżeli znajdę małych sierotek, lub jeża który nie waży tyle ile ma ważyć aby przetrwać zimę nie zabrać do domu. Wiem, że to wielka odpowiedzialność, ale bardzo chcę pomóc.
I mam do was pytanie : czy ktoś z was już opiekował się jeżem lub małymi? Jak sie opiekowaliście itd.? Wiem, że jeża nie można zostawić u siebie na zawsze, bo to jest zwierzę dzikie i potrzebuje dużo miejsca oraz odpowiedniego klimatu, lecz pomóc przetrwać im zimę bądź zaopiekować się osieroconymi jeżątkami jest pomącą dla nich. ; )

ania tal 
Turdus merula

Wysłany: 2011-03-09, 16:24   

Witaj. Jeże są pod ochroną więc nie można ich traktować jak zwierzątka domowe. Ja miałam jeże na działce. Pierwszy miot opuszczał gniazdo jakoś tak na początku lata i absolutnie nie ingerowałam w ich życie choć jedno młode okazało się słabsze i znalazłam je martwe. Natomiast drugi miot opuszczał gniazdo pod koniec października i wtedy zwierzęta zaczęłam dokarmiać. Można podawać im owsiankę, karmę dla psa czy kota lub surowe zmielone mięso. Jeże mają to do siebie, że przychodzi pewien moment i samica, matka, zaczyna wypędzać swoje dzieci z gniazda. Nie można nic na to poradzić bo młode są już wtedy na tyle samodzielne że powinny sobie poradzić. Najgorzej mają niestety te młode, które opuszczają gniazdo późną jesienią bo nie mają zbyt wiele czasu na żerowanie by zgromadzić zapasy tłuszczu na przetrwanie zimy. Ogólnie to jeże intensywnie żerują jesienią i czasem można je już spotkać późnym popołudniem.
Jeśli jednak znalazłabyś późną jesienią takiego niedożywionego i niewyrośniętego jeża a prognozy pogody byłyby niesprzyjające to takie zwierze najlepiej przetransportować do np. zoo, czy ośrodków gdzie pomaga się dzikim zwierzętom i tam będą wiedzieli jak mu pomóc. Jeż to zwierze nocne i absolutnie nie nadaje się do trzymania go w mieszkaniu. Ewentualnie pomocna byłaby szopa z wyjściem na niewielki ogrodzony wybieg, gdzie jeż mógłby wychodzić i jeść to co byś mu wyłożyła. W szopie musiałby mieć skrzynkę wyściełaną słomą, w której mógłby spokojnie mieszkać. Wybieg też powinien być odpowiednio przygotowany, np. wysypany liśćmi, w których chowałabyś kawałki mięsa czy nakopane wcześniej dżdżownice. Nie powinno też zabraknąć spróchniałego konara czy niewielkiej sterty chrustu, w którym znajdowałby pożywienie. I nie powinno też zabraknąć wody.
Po prostu, pomagając dzikim zwierzętom stwarzamy im teren zbliżony do ich naturalnych warunków i ograniczamy kontakt z nimi do minimum by się nie przyzwyczajały a wręcz bały się człowieka.
Pozdrawiam, Ania.

Kastuniaa 

Wysłany: 2011-03-09, 18:40   

Słyszałam o zoo gdzie można zanosić jeże. Niestety, nie mieszkam w Polsce, i nie mam takiej możliwości.

ania tal 
Turdus merula

Wysłany: 2011-03-10, 15:32   

Myślę że większość ogrodów zoologicznych lub mini ogrodów flory i fauny, nie tylko w Polsce, zaoferuje swą pomoc jeśli zaniesie się im dzikie zwierzę potrzebujące pomocy.

Blanka34 

Wysłany: 2011-04-10, 10:01   

Ja mam jeże w ogrodzie. Nie zdarzyło się jak dotychczas, żeby potrzebowały ludzkiej pomocy i same odchowują swoje młode. Bardzo chętnie jednak przychodzą do kocich misek i wyjadają im karmę szczególnie jesienią. Raz napotkałam bardzo zapchlonego jeża i zakropiłam go kroplami dla kota. Pomogło.

Odpowiedz do tematu