Przesunięty przez: Basior 2014-02-10, 02:05 |
makrofotki |
| Autor |
Wiadomość |
Prem
Nieludzki Doktor

|
|
|
|
 |
Robert M.

|
Wysłany: 2011-09-21, 12:10
|
|
|
Trochę niedoświetlone, przydało by się doświetlić jakąś blendą. Skoro robisz z reki to najlepiej będzie ją zamontować na obiektywie, a wygląda to tak że przyklejasz np na karton czy coś bardziej wytrzymałego ale lekkiego coś odblaskowego, ja mam na razie mam 2 wersje 1 z pogniecioną folia aluminiową i 2 z taka matą za przednią szybę w samochodzie. Ale bardzo dobrym rozwiązaniem jest koc ratunkowy, z jednej strony srebrny z drugiej złoty. obklejasz z 2 stron i masz srebrny na dni słoneczne i złotą na pochmurne. Następnie wycinasz w tym dziurę na obiektyw i zakładasz na jego koniec, ja mocuje wciskając pomiędzy rowki do mocowanie osłony słonecznej
i jak wstawiasz zdjęcia na forum to korzystaj z IMG lub po prostu wpisz wklej zdjęcie pomiędzy [img]tu link[/img]
 |
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2011-09-21, 12:51
|
|
|
O widzisz ta blenda juz mi sie spodobała zaraz sobie zrobię tzn w domu sobie zrobię, co to za urocza żabka? Tzn jaki gatunek? Niesamowicie fotogeniczna |
|
 |
CARABUS12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-21, 13:53
|
|
|
Robert jak możesz to wrzuć zdjęcie takiej blendy jak to wygląda.
Interesuje mnie głównie mocowanie na obiektywie.
Pzdr. |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
|
|
|
 |
Robert M.

|
Wysłany: 2011-09-21, 16:48
|
|
|
Nom dokładnie Co do blendy ja mam zrobioną na bazie podwójnego kartonu po butach. i obklejone w.w. folia. Jeżeli chodzi o mocowanie to mam po prostu dziurę która dość ciasno wchodzi na obiektyw który to już ma rowki, jak ktoś robi fotki z DCR-em to wycina dziurę na wielkość soczewki i zakłada między mocowanie a soczewkę Bo przy samym obiektywie trzeba się trochę nabawić żeby to zamontować tak aby nie przeszkadzało i zarazem się trzymało.
Żabka to pochodzaca z USA Hyla cinarea
Tu nasz krajowa rzekotka (malutka świeżo po opuszczeniu wody)
A takie blendy jak wstawił Prem tylko HM to używam do doświetlania ręcznego bo aparat w moim przypadku najczęściej stoi na statywie wiec 1 rękę mam wolną i mogę dowolnie blendą kierować światło na obiekt. |
|
 |
|
|