|
Liczny pojaw chrabąszczy majowych |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-05-18, 18:53 Liczny pojaw chrabąszczy majowych
|
|
|
Dopiero dzisiaj, jadąc z Łosic w stronę Kornicy i w Popławach obserwowałem duże ilości chrabąszczy. Nad zb. wodnym w Popławach (głównie na wierzbach), siedziało po kilkadziesiąt osobników. Z kolei koło Toporowa w parku (gm. Łosice) chrabąszcze stały się chyba głównym składnikiem pożywienia szpaków, które po prostu zbierały chrząszcze z drogi. Dla nich jeden taki chrabąszcz to spory kawałek mięska - jak to zanieść pisklakom?!
IMG_1844.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 274 raz(y) 45,34 KB |
IMG_1872.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 282 raz(y) 32,81 KB |
IMG_1873.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 290 raz(y) 41,22 KB |
IMG_1876.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 285 raz(y) 41,01 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-05-18, 22:35
|
|
|
No proszę! A na południu (Hrubieszów i okolice) chrabąszcze już kończą swe igraszki. Występuja tam masowo, ale jako rozdziobane resztki (Rozdziobane lub wygryzione). Tak juz tydzień temu było - zywych to moze z 10 sztuk, za to trupków tysiace chyba...
Ot i takie to chrabąszczowe życie - cztery lata pod ziemią, a potem raptem ze 2-3 tygodnie i spadówa z tego swiata |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Judy
|
Wysłany: 2006-05-18, 23:34
|
|
|
Mój kot z upodobaniem poluje na chrząszcze. Obecnie znosi do domu pół żywe chrabąszcze, a za jakiś czas, wobec ich braku, przerzuci się na guniaki. Średnia to przyjemność wdepnąć bosą nogą na ruszającego się jeszcze chrabąszcza, a dzielny kiciuś chowa mi je nawet do łóżka. |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-05-19, 20:59
|
|
|
| A czy kiciuś je zjada? To może zawodoowe zboczenie (jestem parazytologiem), ale musze donieść, że kotek może sie od chrabąszcza lub guniaka zarazić zajebistym pasożytem czyli kolcogłowem olbrzymim. Olbrzymi to on jest względnie (samica do 40 cm - jak na kota sporo...), ale za to nieźle się nazywa : Macracanthorchynchus hirudinaceus |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-05-19, 21:32
|
|
|
| Paweł Górski napisał/a: | | zarazić zajebistym pasożytem czyli kolcogłowem olbrzymim. |
Możesz cos więcej o nim napisać? To bardzo ciekawe! |
 |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-05-19, 22:56
|
|
|
No dobra:
Kolcogłowy (Acanthocephala) to osobny typ - pasożyty wszystkie co do jednego. Nie mają pokarmowego (całą powierzchnią ciała chłoną papu), oddechowego i krwionośnego. Rozdzielnopłciowe. Zawsze jest żywiciel pośredni. Najwięcej gatunków żyje w rybkach i ptaszkach (! Co wy na to ornitolodzy?). Kolcogłów olbrzymi mieszka w jelicie cienkim świnki, rzadziej u psa, kota, człowieka. Zywiciele pośredni to ponad 100(!) gatunków żukowatych - chrabąszcze, plugi, żuki gnojowe, kruszczyce itp. Żeby się zarazic trzeba zjeść któregoś z wymienionych lub jego pędraka. (U ludzi też był znajdowany - co zjadł taki człek? ). W sumie to bywa niebezpieczny - czasem dziurawi jelita, a wtedy to zapalenie otrzewnej, antybiotyk, czasem operacja... |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-05-19, 23:09
|
|
|
| Paweł Górski napisał/a: | | czasem dziurawi jelita, a wtedy to zapalenie otrzewnej, antybiotyk, czasem operacja... |
Fe.. |
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-05-19, 23:30
|
|
|
Paweł, fajnie opowiadasz. Uśmiałem się po pachy |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2006-06-29, 12:55
|
|
|
Skoro mówimy o licznych pojawach! Na trasie Siedlce - Węgrów na odcinku około 300 metrów ten sympatyczny motylek (a raczej jego gąsiennice) skutecznie pozbawił liści wszystkie topole. Co ciekawe przejchawszy prawie 70 km spotkałem te motyle tylko na tym jednym odcinku, pomimo że topole rosną na całej trasie (chociaż ostatnio ich trochę ubyło)
IMG_0676.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 281 raz(y) 275,01 KB |
IMG_0680.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 291 raz(y) 250,52 KB |
IMG_0679.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 279 raz(y) 215,95 KB |
|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-29, 13:03
|
|
|
Szczotecznica wierzbówka - w ubiegłym roku objadły chyba kilkanaście drzew (topól) doszczętnie za Mokobodami. Potem okazało się, że liście "odbiły" ponownie! Czy to te okolice?!
A nie sfotografowałeś gąsiennic?! |
 |
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2006-06-29, 13:26
|
|
|
| Kiedys pod Brodnica widzialem taka aleje opadnieta przez gasienice. I z jednego drzewa wylecialo 6-8 kukulek (!). Nigdy wczesniej ani pozniej nie widzialem stadka kukulek. |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2006-06-29, 22:32
|
|
|
Tylko ta jedna żywa ostała sie na jednym z drzew! Reszta była już po wylinkach!
IMG_0678.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 268 raz(y) 282,32 KB |
|
|
|
|
 |
Namor

|
Wysłany: 2006-06-29, 23:22
|
|
|
| Judy napisał/a: | | Mój kot z upodobaniem poluje na chrząszcze. | też miałem kiedyś takiego kcura, który dgy tylko wieczorem słyszał jak chrabąszcz gramoli sie na jakąś roslinkę, aby wystartowć, to atakował go w locie i ... konsumował. Pewnie mu się myszki (i ptaszki) przejadły. W gruncie rzeczy to miał przedziwne upodobania, bo polował również na ćmy i też je zjadał. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-06-30, 06:51
|
|
|
| Namor napisał/a: | | polował również na ćmy i też je zjadał. |
W końcu to sporo czystego mięska |