Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaskólki
Autor Wiadomość
kamil6 

Wysłany: 2013-07-15, 10:49   

Basior napisał/a:
ciekawy filmik, o co chodzi tym jaskółkom?
http://www.youtube.com/watch?v=E1QJVP_cQSE

Tu ewidentnie chodzi o przejęcie gniazda :) Prawdopodobnie te oknówki, które siadają na gnieździe straciły własne i próbują znaleźć już gotowe. Właściciele gniazda i tak są jacyś opanowani..Przy moich budkach to nieraz wyczyniają niezłe walki. Podstawowy chwyt obronny oknówek, to chwycić intruza za nogę i trzymać dyndającego pod gniazdem przez klika minut :)

U mnie od soboty jest piąta para oknówek..Zdecydowane tradycjonalistki :) Olały wolną budkę, stwierdziły też że w kolonii to za gwarno i ruszyły z pracami budowlanymi samotnie na belce pod okapem. Ledwo na półkę dały się namówić ;) Ale...mają pomocnika, co mnie bardzo zaskoczyło. Jest z nimi młoda oknówka z pierwszego lęgu. Najpierw siedziała na półce i tylko przeszkadzała rodzicom w budowie. A wczoraj stwierdziła, że będzie zdobywać doświadczenie i też lata do kałuży, zbiera błoto i lepi. Co prawda zaczyna prace od "sufitu" a nie od "fundamentów" ale ważne że ma chęci :) A może młode pokolenie ma inną wizje "domu"... :razz:

Mirek 

Wysłany: 2013-07-20, 10:40   

To warto obejrzeć:
http://www.youtube.com/watch?v=1uPyMunksFA

Anton 

Wysłany: 2013-07-20, 12:28   

Całe szczęście że, w mojej wiosce oknówki lepią gniazda na krokwiach pod dachami stodół i nikomu jak do tej pory nie przeszkadzają. Nadal cieszą się zresztą duża sympatią ludnosci, zwłaszcza starszych osób.

patryk2280 

Wysłany: 2013-07-20, 19:03   

A co słychać u osób które mają to szczęście i zagnieździły się u nich jaskółki dymówki?? Jak tam lęgi wyglądają i czy dużo młodych jest w tym roku?? :D

Pliszek 

Wysłany: 2013-07-27, 10:31   

Witam ;) u mnie legi w pełni tzn oknówki wszystkie juz maja duze wykarmione młode juz wylatuja ale na noc przylatuja jest to niezwykłe gdyz mam 25par samych rodziców jest 50 a gdy młode wyleca to n niebie jest czarno jest to widok wspaniały dzieki nim nie mam problemu z komarami ;) a Dymowki 1 para juz prawie konczy karmic 2 leg inna ma paro dniowe pisklaki a inne pary nosza materiał pióra itp.

Anton 

Wysłany: 2013-07-27, 11:00   

Uważam że jest to korzystny rok dla jaskółek, przynajmniej w mojej okolicy.
Rok jest jest ciepły , bez zimnych deszczy, owadów do wykarmienia młodych nie brakuje.

U mnie oknówki wyprowadziły młode w 7 gniazdach. Boję sie tylko że lęgi te rozpoczynały dość póżno, a mogą się zdecydować na drugi lęg w sierpniu i młode przyjdzie im wychowywać we wrześniu. Gdy miesiąc ten będzie ciepły - to wszystko w porządku. Gdy rozpocznie się deszczami i chłodem - nie odchowają młodych. Już tak się kiedyś zdarzyło.

patryk2280 

Wysłany: 2013-07-29, 13:41   

To bardzo fajnie że tak się u państwa udały lęgi :D :D A co do zdjęć jest możliwość zrobienia i wstawienia ich na forum bardzo bym był wdzięczny ?? :D :D :D

hachlica 

Wysłany: 2013-08-02, 09:13   

patryk2280, Też bym chciał jakieś fotki ale :???:
pan Anton, nie ma aparatu a pana Antoniego(Pliszka,)prosze już
dość długo o jakieś fotki ale on nieeee :green: :green:
A ma tyle gniazd dymówek i oknówek mógł by
sie nimi pochwalić :razz: :razz:
Cóż może kiedyś sie doczekamy. :wink:
Pozdrawiam. :smile:

patryk2280 

Wysłany: 2013-08-04, 09:35   

hachlica ja mam praktyki w gospodarstwie rolnym w którym są jaskółki dymówki więc spróbuję zrobić kilka zdjęć i wstawić je tutaj :D :D :D

hachlica 

Wysłany: 2013-08-04, 10:27   

patryk2280 napisał/a:
hachlica ja mam praktyki w gospodarstwie rolnym w którym są jaskółki dymówki więc spróbuję zrobić kilka zdjęć i wstawić je tutaj :D :D :D

Czekam nie cierpliwie :) :)
Fajnie niech pan zrobi oczywiściee. ;)
Dużo w tym gospodarstwie jest gniazd????
Podrawiam. :) :) :)

patryk2280 

Wysłany: 2013-08-04, 12:30   

Jak dobrze się doliczyłem to jest 10 gniazd :D :D W większości już są młode jaskółki w jednym na pewno są jeszcze jajka :D :D

hachlica 

Wysłany: 2013-08-04, 13:22   

patryk2280 napisał/a:
Jak dobrze się doliczyłem to jest 10 gniazd :D :D W większości już są młode jaskółki w jednym na pewno są jeszcze jajka :D :D

O to musi pan cyknąć foty obowiązkowo :P :P
Każdemu gniazdku albo kilku. :green:
:green:
Jak te gniazdka są położone gdzie w stajni,oborze,stodole??? ;)
Pozdrawiam :wink: :wink:

patryk2280 

Wysłany: 2013-08-04, 20:29   

Gniazda znajdują się na ścianach na metalowych wzmocnieniach sufitu, na lampie na wystających belkach, na rurze, ale wszystko będzie widoczne na dodanych zdjęciach :D :D :D A i jeszcze gniazda znajduja się w oborzę i ze trzy w zwykłych szopkach :D

hachlica 

Wysłany: 2013-08-04, 20:47   

patryk2280 napisał/a:
Gniazda znajdują się na ścianach na metalowych wzmocnieniach sufitu, na lampie na wystających belkach, na rurze, ale wszystko będzie widoczne na dodanych zdjęciach :D :D :D A i jeszcze gniazda znajduja się w oborzę i ze trzy w zwykłych szopkach :D

No to jak już napisałem czekam na foty. :P :P
Fajnie będzie zobaczyć jakieś nowe gniazdka :) :)
U mnie w stajni jaskółki miały tylko jeden lęg :sad:
U sąsiada były chyba 3 pary u kolejnego jedna itp.
No i z tych 3 gniazd oknówek sąsiada wyleciała gromadka maluchów
śmigają aż miło. ;) ;) ;)
Pozdrawiam. :)

titina 

Wysłany: 2013-08-04, 21:38   

Witam! W mojej stajni w tym roku mam 8 par ,które wyprowadziły lęgi. Dwie pary usiały ponownie. Z pierwszego rzutu, wyleciało 20 młodych. Teraz czekam na następne.

Odpowiedz do tematu