Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Motyle - wytrwali wędrowcy
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2006-06-20, 20:36   Motyle - wytrwali wędrowcy

Bardziej wtajemniczeni wiedzą, że wiele gatunków motyli odbywa dość dalekie wędrówki. Jednymi z bardziej znanych w naszym kraju są dwie rusałki - admirał i osetnik. Wiosną od drugiej połowy maja i w czerwcu przylatują do nas z południa Europy, po czym składają jaja i latem wylega się pokolenie, które lata u nas do jesieni. We wrześniu motylki z nowego pokolenia odlatują na południe. Liczba ww. gatunków w poszczególnych latach jest bardzo zmienna.
Poruszyłem ten temat, gdyż jak byłem ostatnio w terenie, to zauważyłem pojaw tych gatunków. Pierwsze zauważyłem w ostatni piątek, tj. 17 czerwca (1 os. admirała i 1 os. osetnika). Dzisiaj przy zadrzewieniu sródpolnym latały 2-3 osetniki. Widać było, że mają za sobą spory kawałek drogi. Miały bardzo starte barwy na skrzydełkach. Widać ostatnia aura sprzyja wędrówce. Może pojawią się i inne ciekawostki entomologiczne!
A co inni na to?!

W załączeniu fotka osetnika :grin:

12-.jpg
Plik ściągnięto 163 raz(y) 38,23 KB

Marfu 

Wysłany: 2006-06-20, 22:10   

Ja ich jeszcze nie spotkalem... Ale wedruje tez wiele innych gatunkow, nawet pospolite bielinki.

Jest ksiazka pod nieco starobrzmiacym tytułem "Zagadnienia migratyzmu u motyli", autorstwa ... Adamczewski?? Kurcze, nie pamietam. Wydana jakies 10-15 lat temu, egzemplarzy pewnie kilkaset, wydrukowana jakby na domowym powielaczu, ale bardzo gruba. Nie wiem, czy dobra, ale w niej sa niesamowite przyklady dot, wedrowek motyli.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-06-28, 09:38   

okolice 15 sierpia przełęcz Krzyżne, Granaty lub inna - masowe przeloty po kilkadziesiąt sztuk

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-06-28, 09:40   

Marfu napisał/a:
Adamczewski?? Kurcze, nie pamietam. Wydana jakies 10-15 lat temu, egzemplarzy pewnie kilkaset

Nakład okolo 250 egzemplarzy - drukowana na domowym powielaczu do ulotek - super pozycja - ale nieosiągalna - sam mam jeden egzemplarz - znaleziony przypadkim w antykwariacie za okolo 25 zł - widac ktos nie wie co ma i sie pozbył haha :green:

Marfu 

Wysłany: 2006-06-28, 12:06   

Czyli - jakby ktos chcial przeczytacv - -jest w bibliotece Oddzialu Warszawskiego TPB :-) Tylko... Skoro to taki czarny kruk... Tylko na rewers :-)

mender 

Wysłany: 2006-06-28, 12:36   

Marfu napisał/a:
Skoro to taki czarny kruk...

Chyba biały :lol:

Marfu 

Wysłany: 2006-06-28, 13:36   

:-) Nawet okladka jest biala...

Dominik 

Wysłany: 2006-08-07, 20:30   

Dzisial znalazlem koło domu (Rakowiska Gm Biała Podlaska, woj.lubelskie) martwa niedźwiedźówkę nożówkę Arctia caja. To pospolity gatunek, ale moze akurat w moim kwadracie UTM nie notowany :) Gasiennice nożówki znalazlem rowniez w Borsukach, Gmina Sarnaki, woj. mazowieckie. W kwietniu nad Krzna koło Białej Podlaskiej przy ujsciu Klukówki do Krzny obserwowałem mase czerwonczyka fioletka. Komu podsylac takie informacje?

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-08-08, 09:38   

Dominik napisał/a:
Komu podsylac takie informacje?

Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu - Wydział Biologi prof. Jarosław Buszko. albo przez któregoś z jego asystentów - znajdziesz info na www.entomo.pl lub www.motyle.pl

Mirek 

Wysłany: 2006-09-03, 17:17   

Wracam do tematu. Dzisiaj czytałem o wędrówkach rusałek (m.in. w książce "Motyle i ćmy"-Z. Meszaros, A. Vojnits). Nigdzie nie spotkałem, żeby ktoś pisał o wędrówkach rusałek pawików - może jest o tym coś w tej książce, o której wspominał marfu, ale na oczy jej nie widziałem. Pawiki widziałem niejednokrotnie ewidentnie wędrujące, podobnie jak admirały, na południe. Np. w 2001 r. nad Pustynią Błędowską w końcu września, mniej więcej na 10 admirałów, pojawiał się jeden pawik. I zadziwiające - jakoś nie widziałem ewidentnie wędrujacych osetników!
A w ogóle to zachęcam do obserwacji przelotów ww. gatunków motyli. Może jakieś trasy, ciekawe miejsca itd. uda się wytypować.
Co na powyższe entomolodzy?
Grzegorzu BP, Marfu, DarkuŁ i inni :roll: :grin: :cool:

Odpowiedz do tematu