Zamknięty przez: Mirek 2006-10-01, 11:23 |
Płazy w wodzie |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-09-03, 08:31 Płazy w wodzie
|
|
|
Proszę o podanie nazw polskich (po 0,5 punktu) i łacińskich (po 0,5 punktu) + uzasadnienie wyboru (po 0,5 punktu za każdy z 3 prezentowanych gatunków). Czyli w sumie zarobić można 4,5 punktu.
Rozwiązanie podam 15 września.
ZAPRASZAM
płazy1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 403 raz(y) 47 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-09-03, 08:55
|
|
|
Płaz znajdujący się niżej na zdjęciu to żaba wodna Rana esculenta -ale w 100% pewny nie jestem.
Płaz powyżej to ropucha zielona Bufo virdins -widać charakterystyczny wzór na ciele ropuchy- zielonawe plamy. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-09-03, 09:00
|
|
|
| A trzeci płaz ten, z lewej?! Spróbuj odgadnąć + uzasadnienie wyboru! |
 |
| Ostatnio zmieniony przez Mirek 2006-10-01, 11:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-09-03, 09:05
|
|
|
oo, nie zauważyłem trzeciego
po mojemu ropucha szara Bufo bufo , szary grzbiet, zbyt krótkie nogi na żabę, ...tylko te czarne plamy -aa, pozostanę przy ropuszce szarej |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
Wysłany: 2006-09-03, 14:41
|
|
|
od lewej
kumak nizinny-Bombina bombina
żaba jeziorkowa-Rana lessonae
ropucha zielona-Bufo viridis |
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-09-04, 14:03
|
|
|
Wydaje mi się, że na zdjęciu jest ropucha zielona Bufo viridis - charakterystyczny zielony deseń, kumak nizinny Bombina bombina - niewielkie rozmiary, charakterystyczne brodawki, poza tym wydaje mi się, że kumak górski nie siedziałby w jednym zbiorniku z ropuchą zieloną i żaba wodna Rana esculenta - śmieszka jest chyba troche większa i brodawki na skórze a zaba jeziorkowa jest mniejsza cociaz nie można mieć 100% pewności bo nie widać modzeli więc spodziewam sie bojkotów |
|
|
|
 |
Lulek

|
Wysłany: 2006-09-05, 17:45
|
|
|
Zaba wodna - Rana <<esculenta>>. Zielona żaba w czarne plamy z jasną kreską na plecach.
Ropucha zielona - Bufo viridis.Dużo nieregularnych plam na całym grzbiecie.
Kumak nizinny - Bombina bombina.Szary płaz w ciemne plamy na grzbiecie. |
_________________ Działdowskie Koło TP Bocian
AVELELEK |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-09-16, 20:30
|
|
|
Od prawej: ropucha zielona Bufo viridis, zaba zielona Rana indet. oraz... nie mam pojecia |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-09-19, 06:50
|
|
|
ROZWIĄZANIE
Zdjęcie przedstawia 3 gatunki sfotografowane w ub. roku 17 IV na jednym ze zbiorników wodnych w żwirowni, na terenie gm. Skórzec pod Siedlcami.
Od prawej: ropucha zielona Bufo viridis, żaba wodna Rana esculenta, kumak nizinny Bombina bombina.
Najlepiej przeanalizował załączone zdjęcie Syriusz i Lulek - obaj otrzymują max liczbę - 4,5 punktu. Czyli można gatunki jednak odróżnić!
Corvus - 2 punkty (nagminnie nie czyta kryteriów zagadek - nie podaje uzasadnień, które zna napewno!)
Accipiter - 3 punkty
a Marfu tylko 1
Dziękuję za udział tym odważnym...
Zdjęć płazów mam bardzo dużo, więc od czasu do czasu będę je zamieszczał, aż się nauczycie . W końcu w Polsce mamy zaledwie 18 gatunków! |
 |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-09-19, 17:53
|
|
|
Zamieszczaj Mirku płazie zagadki bo bardzo mi sie podobaja. Wprowadzają fajne urozmaicenie a poza tym widze, że całkiem nieźle sobie w nich radze |
|
|
|
 |
|
|