|
biedronki i "biedronkopodobne" w łazience |
| Autor |
Wiadomość |
kasiorek

|
Wysłany: 2006-11-23, 23:01 biedronki i "biedronkopodobne" w łazience
|
|
|
ostatnio codziennie spotykam biedroneczki (i te robaczki podobne do biedronek, które też mają plamki, tylko że są innego koloru) u mnie w łazience. Ciekawi mnie co one tam robią, jak tam funkcjonują i w ogóle jak się tam znalazły.
Jeśli wiecie co ona tam wyprawiają to piszcie. Mnie to nie denerwuje, lecz ciekawi. A że jestem absolutnie ciemna z owadów, to bądźcie wyrozumiali i nie dziwcie się, że tego nie wiem |
|
|
|
 |
Jarek P
|
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-11-24, 09:03
|
|
|
Biedronki nie musza byc czerwone - nawet chyba wśród ponad 70 gatunków wystepujacych w Polsce więcej jest czarnych niż czerwonych Ale sa tez żółte.
Biedronki zimują jako imago - czyli jakko postać dorosła owada (nie jakaś larwa, jajo czy poczwarka). I teraz szukaja jakiejś szpary, aby sie zadołować na zime.
Nie wiem tylko, czemu akurat w lazience U mnie laza w pokoju córek...
Aha - wbrew temu co jest na Wikipedii, nie zimuja tylko w ziemi - ale pod kora (kiedys znlazlem takie zimowisko setek biedronek...), czy w budynkach. Trzeba pop0rawic... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-11-24, 21:17
|
|
|
Ja myślę, że te biedronki (obojętnie jakiego koloru) po prostu zimują. A na pytanie co robić - odpowiadam: jesli chcesz by biedronki przeżyły to wyłącz ogrzewanie, jęśli mniej ci zależy - zignoruj). Te, które zginą w zimie też się przydadzą bo ich dzieci nie będzie i ta część plokalnej populacji bedronek, nieprzystosowana do zbyt wysokich temperatur w zimie zginie. I dobrze |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-11-25, 12:45
|
|
|
| Wspaniałe zwierzaki z tych biedronek. Obok mrówek wszelakich to chyba moje ulubione owady. |
_________________ Gdy człowiek chce upolować tygrysa, nazywa to sportem; gdy tygrys chce upolować człowieka, mówimy o okrucieństwie.
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
www.polskieserce.pl - też pomóż!
Klikaj codziennie, pomożesz nie płacąc ani grosza! |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-12-03, 21:29
|
|
|
Dzisiaj obserwowałem nieeezwykle rzadkiego owada a mianowicie - biedronkę trzykropkę (chyba trzykropkę, miała w sumie 6 kropek, po trzy na skrzydełko, była nieco mniejsza od siedmiokropek i miała nieco ciemniejszy od nich kolor skrzydełek). Myślałem z początku, że nie żyje bo nieruchomo stała na pniu modrzewia (podcietego, niestety ) na moim podwórku, i miała jakby trochę naderwany kawałek skrzydła. Po tem jednak zaczęła się ruszać Musimy to uczcić! |
_________________ Gdy człowiek chce upolować tygrysa, nazywa to sportem; gdy tygrys chce upolować człowieka, mówimy o okrucieństwie.
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
www.polskieserce.pl - też pomóż!
Klikaj codziennie, pomożesz nie płacąc ani grosza! |
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2006-12-04, 18:11
|
|
|
U mnie zeszlego przedwiosnia na szybie pojawilo sie cale zoo biedronek, muszek, pajaczkow itp, ktore przebunkrowaly zime i jak sloneczno przygrzalo, wyszly z ukrycia.
Szkoda, ze sie przeprowadzilem... |
|
|
|
 |
Adam Woźniak [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-05, 02:25
|
|
|
Cześć!
Tak to jest, jak się jest zimnokrwistym... Trzeba przeczekać mrozy w ciepełku, ale też bez przesady. Jak za zimno - nici z zimowania (i z przeżycia), a jak z ciepło - spać się nie chce, a przcież sen hibernacyjny był w zamierzeniu. Faktycznie, mnogie gatunki krajowych biedronek spędzają zimę jako postacie doskonałe często lgnąc do ciepła ludzkich siedzib. Zdychają przy tym masowo będąc zbyt aktywne, a co za tym idzie i wygłodzone, lub uwięzione w pułapkach okiennych szpar, z których nie sposób się wydostać. Także nie rzadkie w naszych mieszkaniach pająki mają z nich niezłe uzupełnienie cienkiej zimowej diety. Jednak zdziesiątkowana i przetrzebiona, lecz zwycięska armia czerwono - czarnych chrząszczyków corocznie dożywa wiosny, a straty jakie ponosi są wkalkulowane w strategię gatunku poczynioną przez Matkę Naturę. Dotyczy to także złotooków, rusałek i wielu innych owadów które próbują przetrwać niedobry meldująć się u nas cichcem jako zimowi sublokatorzy. Jak uważniej popatrzeć w około odnajdziemy ich nadspodziewanie wiele...
Pozdrawiam!
Wujek Adam |
|
|
|
 |
Grzegorz M.
|
Wysłany: 2007-02-19, 13:21
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Biedronki zimują jako imago |
Chciałbym zwrócić uwagę na pisownię. Użyłeś Marku liczby mnogiej pisząc "biedronki" więc dalej powinno być imagines a nie "imago". |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-02-19, 13:24
|
|
|
| Jasne... Bede uwazal |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |