Identyfikacja gniazd |
Autor |
Wiadomość |
irbis

|
Wysłany: 2006-11-24, 20:48 Identyfikacja gniazd
|
|
|
Bardzo się cieszę z obecności na forum fachowców, którzy umieją zidentyfikować ptaka widząc tylko jego gniazdo. A więc do dzieła: To gniazdo spadło chyba z wyższego drzewa w niższe krzaczory(nie było jakoś przymocowane) i miało dziurę w dnie(boku) i było wysłane trocinami. Skraj lasu liściastego przy łące,las-olchy, brzozy; teren lekko podmokły- niedaleko rzeczka. Podlasie.
gniazdo.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 483 raz(y) 70,25 KB |
|
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2006-11-24, 20:58
|
|
|
A-ha. niestety nie mam innych ujęć ani pomiarów. Wielkość-gniazdo miało średnicę maksymalnie 15 cm. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-11-24, 20:59
|
|
|
To w środku to tzw. wylepa, czyli... W zasadzie nie wiem z czego to jest Jakas przyschnieta glinka? Czyli drozd. Reszte Mirek musi dopowiedziec, albo inny fachowiec z wyzszej półki. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-11-24, 21:39
|
|
|
To chyba najłatwiejsze gniazdo do oznaczenia - z pewnością jest to dzieło śpiewaka (drozda śpiewaka). Wskazuje na to jednoznacznie twarda wylepa środka gniazda wyglądająca jak tektura. Tylko ten gatunek w naszym kraju buduje takie gniazda. A poza tym wszystko charakterystyczne. Zewnętrzna warstwa - trochę patyczków, trawa, trochę mchu. Śpiewak buduje gniazda nisko - zwykle 1-3 m nad ziemią. Jest pospolitym ptakiem leśnym, więc gniazdo można znaleźć w lasach różnych typów. W drągowinie sosnowej będzie ono lokalizowane na drzewie, w lesie z podszytem - w jałowcu, w jakimś krzaku itp. |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2006-11-24, 21:40
|
|
|
Wylepa była ewidentnie ze świeżych wiórów i trocin, bo takie tam są przy pniakach ściętych drzew. |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2006-11-24, 21:44
|
|
|
Zdadza się: z tych trocin i wiórów stworzono coś bardzo podobnego do tektury. Dzięki. No, no -laik nie sądził, że to będzie łatwa zagadka... |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-11-26, 23:32
|
|
|
To skoro tak łatwo poszło, to kolejny przypadek:
Gniazdo w budce typu E dla puszczyka, wymiary dna 25x25cm, głebokosc 50 cm, wlot 15x20cm, las, niedaleko Góry Kalwari.
Mam swój typ ale tak na 90% , wiec czekam na opinie specjalistów, jest na forum sporo poczatkujacych to moze byc pouczająca dyskusja. Ja sam sie zdziwiłem jak to zobaczyłem, bo nie podejżewałem tego ptaka o to ze wlezie do takiej budki.
Więc cóż to za gatunek?
gniazdko w budce dla puszczyka.jpg wysokosc tego gniazda jakies min 25cm |
 |
Plik ściągnięto 431 raz(y) 59,43 KB |
gnizadko wyjete z budki dla puszczyka.jpg prosze sie nie sugerowac tymi jasnymi fragmentami to resztki gniazda szerszeni, wysciólka z końskiego włosia (stadnina obok) i sznurka |
 |
Plik ściągnięto 426 raz(y) 84,94 KB |
|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-11-27, 04:55
|
|
|
No to Basior mnie zasrzeliłeś. Na pierwszym zdjęciu to na pierwszy rzut oka pasuje mi wiewiórka (chyba nie sroka?!), a na drugim gniazdo srokosza (ale w budce ). Oczywiście nie mam kompletnie żadnego przekonania! Może jeszcze jakies podpowiedzi?! |
 |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-11-27, 07:54
|
|
|
Oba zdjęcia dotyczą tego samego gniazda i nie jest to napewno wiewiórka lecz ptak. Próbujcie dalej |
|
|
|
 |
Karol
|
Wysłany: 2006-11-27, 09:01
|
|
|
może sójka? |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2006-12-19, 23:02
|
|
|
No proszę, albo za łatwe, albo za trudne
A kim może być wykonawca tego gniazda w wolno stojącej piwnicy?
gniazdo.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22796 raz(y) 15,67 KB |
|
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-12-19, 23:07
|
|
|
Karol napisał/a: | może sójka? | tez tak mysle.
irbis napisał/a: | A kim może być wykonawca tego gniazda w wolno stojącej piwnicy? | klasyczna dymówka. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2006-12-20, 11:07
|
|
|
Basior napisał/a: | klasyczna dymówka. |
Dzięki. Czy możliwe jest, ze inny ptak korzysta z takiego gotowego gnazda? Bo naprawdę, jakoś w czasie wakacji nie zauważyłam żadnej jaskółki . Ale raczej powinnam oczy mieć szerzej otwarte i jak najrychlej nabyć atlas ptaków |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-12-20, 13:28
|
|
|
irbis napisał/a: | Czy możliwe jest, ze inny ptak korzysta z takiego gotowego gnazda? |
na pewno wróble. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-12-20, 14:17
|
|
|
irbis napisał/a: | Czy możliwe jest, ze inny ptak korzysta z takiego gotowego gnazda? Bo naprawdę, jakoś w czasie wakacji nie zauważyłam żadnej jaskółki |
Jeśli chodzi o gniazdo dymówki, to może je zająć muchołówka szara (jeśli gniazdo byłoby na zewnątrz budynku), ew. kopciuszek! |
 |
|
|
|
 |
|