|
gabloty |
| Autor |
Wiadomość |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2007-01-31, 13:28 gabloty
|
|
|
czesc jakie gabloty preferujecie albo moze inaczej jakich gablot (mowimy o drzewie z jakiego sa wykonane) macie w zbiorach najwiecej?????
I jakiej firmy????
temat kiedys walkowany na forum ktore aktualnie nie dziala.
No i pytanie czy ktos ma gabloty z drzewa meranti??????
Co to za gabloty? |
|
 |
Rafał

|
Wysłany: 2007-01-31, 14:17
|
|
|
zamówiłem sobie kiedyś jedną gablotę z drewna meranti. Niestety trafiłem chyba na jakiś wadliwy wyrób bo między denkiem a wieczkiem z czasem powstały duże szpary. Naczytałem sie wcześniej o tym drewnie, że ma dość dobre właściwości, więc być może akurat tak trafiłem.
No ale od tego czasu kupuje gabloty lipowe i nie narzekam na nie.
A najlepsze to chyba będą mahoniowe no i dębowe (jak kogoś na to stać). |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-01-31, 17:58
|
|
|
A marenati to nie jakis gatunek z lasów tropikalnych, co?? Jeśli tak to czy przemysł entomologiczny nie przyczynia sie do ich niszczenia?? |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-01-31, 19:32
|
|
|
| Basior napisał/a: | | czy przemysł entomologiczny nie przyczynia sie do ich niszczenia?? |
No... przemysł entomologiczny to jakies 10% produktu krajowego. Trzeba gpo chyba rozwijac i nie martwic sie wyniszczaniem drzewa morant ! |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-01-31, 19:33
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | | drzewa morant |
O najmocniej przepraszam to drzewo "marenati" (prawie jak marynata). |
|
|
|
 |
DarekŁ [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-01-31, 19:36
|
|
|
Dziura ozonowa to też robota przemysłu entomologicznego . |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-01-31, 19:38
|
|
|
A w ogóle, tak na serio: Entomologia to może raczej nie za bardzo, ale reszta ludzkości z tej "lepszej części świata" jak najbardziej się przyczynia do niszczenia lasów tropikalnych właśnie kupując balsy i inne hebany (Oh Misiu, kup mi balsę!)!
Od tej pory, jesli sprzedawca w sklepie zaproponuje wam hebanowe klepki powinniście walnąć go tą klepką w czoło a potem wytłumaczyć dlaczego źle robi sprzedając takie drewno. |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-01-31, 20:07
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | | Od tej pory, jesli sprzedawca w sklepie zaproponuje wam hebanowe klepki powinniście walnąć go tą klepką w czoło a potem wytłumaczyć dlaczego źle robi sprzedając takie drewno. |
popieram i wogóle sie dziwie dlaczego ruch protestacyjny przeciwko sprowadzaniu tropikalnych gatunków drewna do PL jest tak słabo rozwinięty... A przeciez to takie proste i na dodatek patriotyczne a ALP pewnie by dofinansowało ulotki |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Rafał

|
Wysłany: 2007-01-31, 21:37
|
|
|
hehe, produkcja gablot z drewna importowanego to zapewne jakaś milionowa promila ogółu wykorzystania np w budownictwie (stolarka okienka itp)
A ALP: po pierwsze nie ma wpływu na import drewna z zagranicy (oficjalnie , bo nieoficjalnie zmusza ludzi do tego, by szukali surowca za granicą), po drugie: ma takie potrzeby, że nie znajdzie zapewne nigdy kasy na drukowanie takich ulotek (przecież najpierw trzeba dać suto zarobić swojej "administracji" ;/) |
|
|
|
 |
P. Pawlikiewicz

|
Wysłany: 2007-02-02, 13:52
|
|
|
| a czy temat nie był o gablotach, wszystkie mam z sosny, z entomona lub robione na zamówienie u kogoś, niestety nie pamiętam u kogo. Wszystkie szczelne. |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2007-02-02, 14:31
|
|
|
| N o wlkasnie wrocmy do meritum ja mam wiekszosc sosnowych od Bziuka i z entomona przyznam sie ze zaskoczyla mnie ostatnia gablota czeskiego pochodzenia, calkiem fajna. |
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-02-02, 23:40
|
|
|
| Polecić mogę gabloty (sosnowe, albo i inne jak ktoś chce) robione przez (znanego zapewne entomologicznemu, zacnemu gronu) pewnego entomologa i stolarza w jednym z Tomaszowa. Cena przystępna, a szczelność aż za duża. |
|
|
|
 |
P. Pawlikiewicz

|
Wysłany: 2007-02-03, 11:47
|
|
|
to chyba od niego mam dwie gabloty, ale pewny nie jestem gdyż mi Radek Jaskuła zamawiał. A te czeskie faktycznie milutkie |
|
|
|
 |
jacek doszyń
|
Wysłany: 2007-02-19, 21:08
|
|
|
meranti to kolejna "stolarska" nazwa jednego z wielu surowców tropikalnych, które do nas spływają - nie ma obawy o zalesienie! pochodzi z plantacji, które masowo powstały i w Azji i w Afryce (coś na wzór naszych "sosnowych upraw"). Meranti próbuje się wcisnąć klientom jako mahoń, co jest takim działaniem jakby w salonie ktoś Wam usiłował wcisnąć poloneza zamiast bentleya. Mahoniowiec Swietenia mahagoni jest rzadki a co za tym idzie cholernie drogi. Jakość niestety idzie w parze z ceną i nie należy się spodziewać, że "tropikalne" drewno wyhodowane przez rolnika/leśnika/ będzie miało podobne własności co np. rosnąca w środku tajgi syberyjska sosna (co każdy może stwierdzić sam odwiedzając market budowlany i oglądając tamtejszy dział z nazwy tylko "drzewny" ). |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2007-02-20, 11:38
|
|
|
Witam!
meranti pewnie fajne a reszta tez niezla.
Problem wynikl jakis czas temu gdy gablot prawie wcale na rynku nie bylo. POnoc Mr Fiolek wygral jakis przetarg na duza liczbe gablot do British Museum i stad te braki. |
|
 |
|
|