|
problem z nietoperzami |
| Autor |
Wiadomość |
Yaro
|
Wysłany: 2007-07-16, 20:58 problem z nietoperzami
|
|
|
[]witam wszystkich
mam do was prośbę czy możecie mi pomóc w pozbyciu się jak przypuszczam całego stada nietoperzy które zadomowiło mi się w moim domku letniskowym ? prosił bym o jakąś radę ponieważ nie chciał bym im zrobić krzywdy . proszę pomóżcie bo kompletnie się na tym nie znam a są dość absorbujące zwłaszcza wieczorem i w nocy . pozdrawiam Yaro [] |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-07-16, 21:58
|
|
|
| Yaro napisał/a: | | czy możecie mi pomóc w pozbyciu się jak przypuszczam całego stada nietoperzy które zadomowiło mi się w moim domku letniskowym ? |
To zapewne kryjówka letnia - miejsce, gdzie nietoperze się rozmnażąją. Powinieneś być cierpliwy i poczekać do września, a same się wyniosą. Aby nie było ich w następnym roku, powinieneś zabezpieczyć jesienią otwory, którymi wlatują, aby nie wróciły w nastepnym sezonie. Podejrzewam, że siedzą gdzieś na poddaszu. Tak naprawdę nie powinieneś im teraz przeszkadzać, bo mają młode. Nietoperze to pożyteczne stworzenia, może czasem uciążliwe, ale pomyśl ile taki nietoperz potrafi zjeść komarów - to chyba setki, jak nie tysiące każdej doby. Niech chiropterolodzy mnie poprawią, jak źle coś napisałem... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2007-07-16, 23:28
|
|
|
| Polecam poznanie nieco bliższe tych niezwykłych ssaków-najlepiej nieco poczytac, pooglądać trochę fotek. Nietoperki są fascyujące! No i pożerają te uciążliwe komarzyska!!! My tam się cieszyliśmy z obecności tych chronionych stworzeń pod naszym dachem na wsi! |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2007-07-17, 14:27
|
|
|
| Yaro - prosze o kontakt poprzez e-mail, tel. lub gadugadu. Opisz prosze dokladnie w czym rzecz. |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
|
|