|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
urzędniczy bubel |
| Autor |
Wiadomość |
calamita
|
Wysłany: 2010-11-16, 10:06 urzędniczy bubel
|
|
|
spójrzcie na zdjęcie poniżej i powiedzcie co wam przypomina! Na pierwszy rzut oka jakiś dół zapewne, może wykop pod jakieś fundamenty. Nic bardziej mylnego - jest to dołek kompensacyjny dla ropuch paskówek, traszek grzebieniastych i kumaków nizinnych, no i innych płazów, zaprojektowany i stworzony przez łukowskich(woj. lubelskie) speców od ochrony środowiska w miejsce niszczonego naturalnego oczka wodnego. Prawda, że spełni oczekiwania kompensacyjne!?!?!
Ten dołek kompensacyjny wykonano w grudniu 2009. "Niestety" w 2010 roku Matka Natura nie wytrzymała i sama troszkę poprawiła "dzieło fachowców" zalewając wszystko wodą i obsuwając strome brzegi.
DSC01354.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 9630 raz(y) 44,2 KB |
|
_________________ kto to był? -człowiek! ...może został? -poszedł! |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2010-11-16, 10:24
|
|
|
Bardzo ładny - jak będzie ropucha szła, to nawet jak nie zauważy, to wpadnie I zostanie na zawsze... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
kOKOn

|
Wysłany: 2010-11-16, 15:24
|
|
|
Z jakiego powodu (jakaś inwestycja ?) te naturalne oczko wodne zostało zniszczone ?
W którym miejscu taki dołek wykopali ? |
_________________ Prąd z atomu w każdym domu !!! |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2010-11-16, 17:10 Re: urzędniczy bubel
|
|
|
| calamita napisał/a: | | jest to dołek kompensacyjny dla ropuch paskówek, traszek grzebieniastych i kumaków nizinnych, no i innych płazów, zaprojektowany i stworzony przez łukowskich(woj. lubelskie) speców od ochrony środowiska w miejsce niszczonego naturalnego oczka wodnego. Prawda, że spełni oczekiwania kompensacyjne!?!?! |
Niestety "fachowość" naszych lokalnych specjalistów od ochrony środowiska aż poraża swoją indolencją, bezmyślnością i głupotą (wiem z doświadczenia ). Powiem szczerze, że nie raz przyszło mi się spotykać z różnymi "kwiatkami" w tej dziedzinie - ale to, co tu zobaczyłem, to już prawdziwe mistrzostwo świata, w głupocie! Najpierw nieźle się uśmiałem, ale zaraz potem przyszła refleksja, że jak tak wygląda "dbałość o przyrodę" - to w niedługim czasie nie będzie już o co dbać... |
_________________ DM |
|
|
|
 |
calamita
|
Wysłany: 2010-11-16, 17:54
|
|
|
ja właśnie po raz trzeci przekonałem się o geniuszu urzędników od ochrony środowiska- w tym raz powalił mnie na kolana urzędnik z RDOŚ Lublin swoimi tłumaczeniami.
Co się tyczy miejsca tej kompensacji to jest to tzw. strzelnica w Łukowie, a inwestycja nosi nazwę: rewitalizacja |
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2010-11-16, 21:02
|
|
|
| calamita napisał/a: | | a inwestycja nosi nazwę: rewitalizacja |
czego rewitalizacja? bo wcześniej piszesz o kompensacji. Poza tym zrób zdjęcie całości oczka - lepiej można wtedy ocenić co i jak.
| Cytat: | | tym raz powalił mnie na kolana urzędnik z RDOŚ Lublin swoimi tłumaczeniami. |
to podziel się jakież to były tłumaczenia
Ponadto - z całym szacunkiem ale wrzucając popularne gatunki motyli do oznaczenia i zadając trywialne pytania świadczysz o sobie iż nie masz hmmm... dużego doświadczenia przyrodniczego tak więc - zanim ocenimy czy to bubel
1. zdecyduj co to było kompensacja? rewitalizacja?
2. wrzuc zdjęcie całego dołka
3. napisz co mówił urzędnik z RDOS |
|
|
|
 |
calamita
|
Wysłany: 2010-11-17, 11:20
|
|
|
odpowiedź dla Grzegorza BT- inwestycja, którą prowadzą łukowscy urzędnicy na terenie byłej strzelnicy wojskowej nosi nazwę "rewitalizacja terenów po byłej strzelnicy wojskowej", a polegać ona będzie na zniszczeniu śródpolnego oczka wodnego, gdyz w jego miejsce planowane jest wybudowanie nowych wałów ochronnych i strzelnicy myśliwskiej z liniami dzika i lisa. Oczko to, jako, że woda utrzymuje się w nim cały rok jest miejscem rozrodu dla 10 gatunków płazów. Widząc w grudniu 2009 wykopany taki dół napisałem pismo do burmistrza z prośbą o wyjaśnienia co jest "grane" i co jest planowane na tym terenie. No i otrzymałem odpowiedź z urzędu, że są prowadzone prace majace na celu rewitalizację strzelnicy , a ten dół, to oczko kompensacyjne wykonany dla płazów. Cytuję za otrzymanym pismem: "oczko wodne, które jest miejscem rozrodu płazów nie zostało zasypane, wybudowano natomiast kolejne w celu zachowania kompensacji przyrodniczej oraz równowagi gatunkowej"- koniec cytatu. Za chwilę stwierdzisz, że w pismie jest mowa o tym że tego naturalnego oczka nie zniszczono. Spieszę poinformowac, że w 1/5 już jest zasypane, a dalsze prace zostały zatrzymane z powodu braku pieniędzy przez urząd.
Co do pisma od RDOŚ Lublin, to pan urzędnik stwierdził, że podczas 4-ech(czterech) wizji lokalnych stwierdził na całym terenie strzelnicy-uwaga- 10 osobników młodocianych żaby trawnej, nie przystępujących do rozrodu!!! Ja mając dokumentację fotograficzną przesłałem do RDOŚ zdjęcia na których widać setki kłębów skrzeku w pobliżu tego dołka kompensacyjnego, oraz nagranie 2-óch krótkich filmów, na których słychać i widać dziesiatki żab moczarowych, trawnych, słychac koncert paskówek zagłuszający nawet rzekotki, oraz widać tysiące kijanek. pan urzędnik z RDOŚ podtrzymał swoją opinię, że płazów na strzelnicy nie ma. A cytując kolejną bzdurę tegoż urzędnika:"w obrębie północnej kwatery strzelnicy wykonano wyrobisko C ( tzn. ten dół ze zdjecia), a obok niego znajduje się hałda nadwyżek mas ziemnych. W ten sposób przekształcono analizowany teren podczas prowadzenia prac polegających na zabezpieczeniu wałów ziemnych przed ich dalszym rozjezdzaniem i degradacją "- koniec cytatu.
Dla nie wtajemniczonych napiszę , że wały na tej strzelnicy mają tak około 70 stopni nachylenia przy około 4 metrach wysokości i nikt nigdy na nie nie wjeżdzał bowiem nawet quady nie wjadą.
No i mógłbym jeszcze kilka przykładów, bo całe pismo jest "takimi" argumentami usiane, ale za długo by pisać.
Co do zarzutu o moją niewiedzę dotyczącą przyrody, a przykład- motyle- tu sie zgodzę. O motylach nie wiem wiele- dopiero 2 miesiące temu kupiłem książkę i zaczynam poznawać, ale już co do krajowych płazów i gadów to moja wiedza jest wystarczająca, żeby określić na pierwszy rzut, różnicę między skrzekiem grzebiuszki ziemnej, a np. ropuchy szarej.
Co do zarzutu nierozumienia przeze mnie słów "kompensacja" i "rewitalizacja", to sa to tylko nazwy, które przecież nie wykluczają się wzajemnie, a użyte zostały przez urzędników naprzemiennie, więc również je tak użyłem.
W przypadku kolejnych pytań do mnie pisz śmiało- na wszystkie postaram się odpowiedzieć |
|
|
|
 |
calamita
|
Wysłany: 2010-11-17, 12:17
|
|
|
zapomniałem o zdjęciach-przepraszam-i zamieszczam-wykonane wiosną 2010
na pierwszym: widać cały dołek kompensacyjny dookoła oblany wiosennymi rozlewiskami, gdyz został wykopany na podmokłej łące i 1/5 oczka naturalnego. Te hałdy piachu z tyłu dołka to wg urzednika nadwyzki ziemi mające chronić wały- niestety niewidoczne w tym ujęciu ponieważ stałem na jednym z nich robiąc to zdjecie.(jak taka hałda piachu może ochronic wał oddalony o 30 metrów przed rozjeżdżaniem to do dzisiaj nie wiem!!!) Po lewej stronie zdjecia- jest kolejna hałda i nastepnie byłoby widoczne naturalne oczko wodne.
na drugim zdjęciu widoczne są skrzek i kijanki z tego rozlewiska przed dołkiem, a sam dołek na wiosnę 2010 miał co najmniej 2 metry głębokości.
zdjęcie trzecie- widać masę skrzeku żab trawnych i moczarowych. Kijanek i skrzeku z tych zdjęć pan urzędnik z RDOŚ nie widział, mimo, iż jedno ze zdjęć wykonałem w dniu wizji lokalnej przeprowadzanej przez pana urzędnika na terenie strzelnicy
jjjj.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9543 raz(y) 50,78 KB |
kkk.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 143 raz(y) 90,73 KB |
ggg.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 151 raz(y) 83,61 KB |
|
|
|
|
 |
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2010-11-17, 22:40
|
|
|
| calamita napisał/a: | | a ten dół, to oczko kompensacyjne wykonany dla płazów. |
no dobra - czyli rozumiem była zrobiona ocena oddziaływania na środowisko bo kompensacji nie robi się ot tak.? Była ? nie była?
| calamita napisał/a: | | Spieszę poinformowac, że w 1/5 już jest zasypane |
jeśli tak jest to taki projekt i wykonanie ma kierownika projektu i budowy - jeśli wiec jest jak twierdzisz to twoim obowiązkiem jest zawiadomić PINB i i radę gminy o prowadzeniu prac niezgodnie z projektem
| calamita napisał/a: | | a dalsze prace zostały zatrzymane z powodu braku pieniędzy przez urząd. | conajmniej dziwne że brak środków - bo nieby jak zapłacili wykonawcy, rozliczyli no ale dobra mniejsza o większość
| calamita napisał/a: | | że podczas 4-ech(czterech) wizji lokalnych stwierdził na całym terenie strzelnicy-uwaga- 10 osobników młodocianych żaby trawnej |
kwestia kiedy był... przy pokrywie śnieżnej w styczniu mógł mieć problemy
| calamita napisał/a: | | dopiero 2 miesiące temu kupiłem książkę i zaczynam poznawać, |
no to super - gdyby coś służę pomocą w sumie siedzę w tym 18 lat
| calamita napisał/a: | | które przecież nie wykluczają się wzajemnie, |
w teorii tak w praktyce z punktu widzenia przepisów to niebo i ziemia dwie różne kwestie.
| calamita napisał/a: | | a użyte zostały przez urzędników naprzemiennie, więc również je tak użyłem. | idąć tą ścieżką - urzędnik gada głupoty to ja też...
| calamita napisał/a: | wykonane wiosną 2010
na pierwszym: | a jak to wygląda teraz? bo pacjent w trakcie operacji zawsze brzydko wygląda... |
|
|
|
 |
calamita
|
Wysłany: 2010-11-18, 08:11
|
|
|
| obiekt wygląda tak samo jak został pozostawiony w grudniu 2009- rozwalisko-zapewne wykonawca nie dostawszy pieniędzy "zwinął" maszyny i zakończył interes. Co do skarg na kierownika inwestycji, to zażalenie na RDOŚ Lublin czeka od 2 miesięcy w GDOŚ Warszawa. I jeszcze poczeka cos mi się zdaje, bowiem jedna miła pani z GDOŚ poinformowała mnie, że trudniejsze sprawy muszą trwać i nie obowiązuje ich 30 dniowy tryb rozpatrzenia. A więc czekam. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|