|
Lisy |
| Autor |
Wiadomość |
xhardcorex
|
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-01-20, 19:26
|
|
|
| A może byc ktoś kto zajmuje sie robalami (płazińce, nicienie) wymienionych ssaczków? Bym mógł podać... |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
xhardcorex
|
Wysłany: 2007-01-22, 14:27
|
|
|
| Wujek Kryzys napisał/a: | | A może byc ktoś kto zajmuje sie robalami (płazińce, nicienie) wymienionych ssaczków? Bym mógł podać... | myślę, że tak bo to jest na pewno czynnik wpływający na liczebność ww gatunków.
Może znacie jakieś badania, w których testowano traperskie metody odłowu np lisów |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-01-24, 22:07
|
|
|
Sory, że jakos nie odpowiadam, ale mam teraz głowy (i byc może jeszcze innych części ciała) urwanie. No duzo sie dzieje stale w niedoczasie - podam namiary na rózne konkretne artykuły o lisich robakach (ale niewiem czy to będzie dokładnie to o co chodzi). Może jutro lub w piatek z wieczora?
Pozdrawy |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Logan

|
Wysłany: 2007-01-25, 08:54
|
|
|
| xhardcorex napisał/a: | | Możecie podać mi przesłać nazwiska osób zajmujących się lisem (jenotem, norką amerykańską lub szopem) w Polsce. Interesuje mnie głównie ich wpływ na populacje ofiar. Przykłady eksperymentów, w których opisana jest zmiana dynamiki populacji ofiar w obecności i przy braku drapieżnika. |
pewnie ktos na Lesnym AR w Krakowie, zdaje sie ze dr hab Tomek bada teraz liski w Kraku, o szczegoly trzeba pytac np. green powera |
_________________ Łukasz Kajtoch
PRZYRODA ZIEM WIELICKO-LIMANOWSKICH
|
|
|
|
 |
lis22

|
Wysłany: 2007-01-28, 19:49
|
|
|
| xhardcorex napisał/a: | | traperskie metody odłowu np lisów | Takowe metody są chyba dozwolone w Niemczech. | xhardcorex napisał/a: | | jest on super fajnym zwierzątkiem | zapewniam,że są ludzie,którzy tak uważają. |
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2007-01-29, 23:14
|
|
|
| Cytat: | | pewnie ktos na Lesnym AR w Krakowie, zdaje sie ze dr hab Tomek bada teraz liski w Kraku, o szczegoly trzeba pytac np. green powera |
no tak:
mój Zakład obecnie realizuje badania nad populacją lisa miejskiego w Krakowie, kieruje nimi wlaśnie dr hab. inż. Andrzej Tomek, a kilku kolegów pisze na ten temat magisterki, poza tym na UJ prowadzą też badania nad dieta krakowskich lisów |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-04-21, 21:44
|
|
|
Chyba tutaj powinienem napisać. Chciałem dowiedzieć się od bardziej wykwalifikowanych osób w jakiej odległości od siebie mogą znajdować się nory odrębnych rodzin lisich.
Dzisiaj na niewielkiej powierzchni zlokalizowaliśmy nory w 3 miejscach, tj. 1 świeża nora w śródpolnym lasku sosnowym, 100 m dalej 1 świeża nora w tym samym lasku i w innym system kilku nor (chyba 3) w innym lasku. Czy mam sądzić, że to 3 rodziny? |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
foxtrot23
|
Wysłany: 2007-04-29, 12:35
|
|
|
| Cześć.Mam pytanko. Pisze prace o miejskich populacjach lisów. Wiecie może coś o literaturze-jakieś książki w necie lub ciekawe artykuły na ten temat (polskie lub zagraniczne), które moga mi sie przydać? dzięki. pozdr. |
|
|
|
 |
lis22

|
Wysłany: 2007-04-29, 18:12
|
|
|
Witam!.Niestety,w Polsce nie ma żadnej lisiej literatury - sam bym chętnie poczytał.Jeżeli interesuje Cię zagraniczna literatura,"
to mogę podac parę tytułów: "Unearthing the Urban Fox" by Trevor Williams & Andrew Wilson (The Fox Project, Kent - 2000)
"Urban Foxes" by Stephen Harris & Phil Baker (Whittet Books - 2001)
Te tytuły są w miarę nowe. A może pomogą też te strony: http://www.foxes.org/urbanfox/ i http://www.thefoxproject.fsnet.co.uk/ Życzę powodzenia. |
|
|
|
 |
lis22

|
|
|
|
 |
pójdźka111
pójdźka111
|
Wysłany: 2007-05-09, 16:03
|
|
|
| xhardcorex napisał/a: | coraz więcej i więcej |
W mojej okolicy jest ich zdecydowanie zadużo. Kilka lat temu były zające, bażanty i kuropatwy na polach , ateraz nie ma nic i w dodatku ludziom łapią kury!!!!!!!!
Z tym więcej i więcej to bez przesady! |
_________________ Chrońmy pójdźke (Athene noctua)
www.pojdzka.14.pl |
|
|
|
 |
orlik06

|
Wysłany: 2007-05-09, 16:14
|
|
|
| pójdźka111 napisał/a: | W mojej okolicy jest ich zdecydowanie zadużo. Kilka lat temu były zające, bażanty i kuropatwy na polach , ateraz nie ma nic i w dodatku ludziom łapią kury!!!!!!!!
Z tym więcej i więcej to bez przesady! |
Z tym się zgadzam. |
_________________ Towarzystwo Badań i Ochrony Przyrody
www.tbop.org.pl
świętokrzyska Grupa Ornitologiczna
www.tbop.org.pl/sgo/sgo.html
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-09, 20:13
|
|
|
| Wczoraj rozmawiałem z szefem Zarządu Okregowego PZŁ w Siedlcach nt. lisów. Wg niego myśliwi szacują, że od czasu wprowadzenia szczepionek przeciwko wściekliźnie liczebność lisów wzrosła 5-8 razy. Nic dodać nic ująć! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
lis22

|
Wysłany: 2007-05-09, 20:40
|
|
|
| tyle tylko,że za mniejszą ilość zajęcy,bażantów i kuropatw odpowiada w durzej mierze człowiek i jego działalność - rolnicy i myśliwi.Ci pierwsi doprowadzili do zmiany środowiska i zaniku naturalnych siedlisk tych zwierząt,a ci drudzy nadal na nie polują - pomimo niskiej ich liczebności...Do tego,zające podobno chorują teraz na jakąś grożną chorobę.Lisów jest durzo,ale ich śmiertelnośc tez jest b.wysoka - wiele zwierząt giniew pierwszym roku swojego życia - od kul,pod kołami samochodów i w wyniku licznych chorób,gdyż to nieprawda,że tylko wścieklizna regulowała liczebność tych zwierząt. |
|
|
|
 |
|
|