Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Żubr na sprzedaż
Autor Wiadomość
ptasiarz
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-08, 19:59   Żubr na sprzedaż

Słyszałem w teleekspesie o tym, że w Białowieży jest za dużo żubrów i dyrekcja parku postanowiły sprzedać kilka z nich za zgodą władz. Trafią do prywatnych hodowli. Co o tym myślicie ?

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-11-08, 21:56   

Ja sobie kupię jednego na działkę. Przez zimę będzie pilnował terenu i trawę wygryzie.

Batman 

Wysłany: 2007-11-08, 22:09   

ptasiarz napisał/a:
Trafią do prywatnych hodowli. Co o tym myślicie ?

Niech sprzedadza Lepperowi, moze mu sie bardziej spodobaja od hamerykanskich :twisted:

aix.sponsa 
Kochajmy ptaki!

Wysłany: 2007-11-09, 11:10   

Ja też chcę jednego! Takie krowy fajne :green:

Dla przyjaciół po prostu aix :)

Weles 

Wysłany: 2007-11-09, 11:54   Re: Żubr na sprzedarz

Gdyby przesiedlili je do innych kompleksów leśnych to OK. Jednak sprzedaż prywatnym hodowcom może nieść pewne zagrożenia: pomysł hodowli żubrów dla mięsa (jakoś kłóci mi się to z koncepcją dzikiego zwierza uratowanego przed wyginięciem), krzyżówki z krowami (niech jeszcze ktoś wpadnie na pomysł wypuszczania takich hybryd w teren, samice są płodne), polowania w prywatnych łowiskach.

ptasiarz
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-10, 19:59   

Teraz powiem co ja o tym sądzę. Myślę podobnie jak Weles. Powinno się sprowadzić żubry do innych kompleksów leśnych, zamiast sprzedawać je bogatym hodowcom. :???:

Marinho Chagas 

Wysłany: 2007-11-10, 20:20   

Skoro Dyrekcja Parku tak sądzi to zapewne ma ku temu podstawy. Pomysł sprowadzenia żubrów do innych kompleksów jest mało realny. Niewiele jest w Polsce takich kompleksów leśnych gdzie mógłby sobie normalnie żyć. Nie mam nic przeciwko sprzedawaniu żubrów prywatnym hodowcom o ile są w stanie zapewnić im dobre warunki. Pomysł krzyżówki z krowami już był praktykowany i chyba nie ma do niego powrotu...

Weles 

Wysłany: 2007-11-10, 20:30   

Marinho Chagas napisał/a:
Skoro Dyrekcja Parku tak sądzi to zapewne ma ku temu podstawy.

Czy dyrekcja parku ma uzasadnione podstawy do ingerowania w rezerwaty PB, które polegają na wycince starych drzew (dębów, klonów) i ogromnych ilości świerków? Dyrekcja BPN wielokrotnie udowadniała, że w jej mniemaniu pieniądze mają priorytet nad ochroną przyrody.

Marinho Chagas napisał/a:
Pomysł sprowadzenia żubrów do innych kompleksów jest mało realny. Niewiele jest w Polsce takich kompleksów leśnych gdzie mógłby sobie normalnie żyć.

Praktycznie nie ma miejsca w Polsce gdzie mogą normalnie żyć. Wszędzie się dokarmiane i monitorowane.
Ogólnie w tej sprawie nie chodzi o przegęszczenie żubrów w PB (na co wcale nie ma dowodów), ale o pieniądze, które można "skręcić" przy tego typu operacjach.

Marinho Chagas 

Wysłany: 2007-11-10, 20:37   

Żubr jak na razie nie jest zagrożony. Wycinka starych drzewostanów to zupełnie inny temat i tu akurat z Tobą zgadzam się w 100%.
Pieniądze "można skręcić" przy każdej okazji - osobnym tematem jest sposób kontrolowania tego procederu.
Ptasiarz zapytał co o tym sądzimy - więc napisałem co o tym sądze...

PiotrS 

Wysłany: 2007-11-10, 21:38   Zapraszam na http://zielonegodziny.blogspot.com/

Zapraszam na adres:

http://zielonegodziny.blogspot.com/

Pozdrawiam

Piotr Skucha

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2007-11-10, 23:43   

PiotrS napisał/a:
Zapraszam na adres:
dzięki za zaproszenie, ale jaki ma to związek z tematem żubra?

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

Weles 

Wysłany: 2007-11-11, 09:33   

green power napisał/a:
dzięki za zaproszenie, ale jaki ma to związek z tematem żubra?

Niektórzy zwiększają ranking swojej strony na różne sposoby. Pozycjonowanie witryny to ważna sprawa, jednak kolega PiotrS, trochę nieładnie się zachował. Można wstawić odnośnik w bardziej dyskretny sposób.

PiotrS 

Wysłany: 2007-11-11, 19:34   

Pragnę bardzo przeprosić wszystkich dotkniętych moim postem. Zamieszczenie informacji o blogu "Zielone godziny" w temacie "Żubr na sprzedaż" było przypadkowe. Chciałem poświęcić temu nowy temat. Błąd wynika z mojej niedostatecznej umiejętności posługiwania się internetem i ogólnym roztargnieniem. Później nawet przez chwilę szukałem postu w temacie ssaki, ot stwierdziłem, że nie udało mi się go wysłać. Info o Zielonych godzinach chciałem zamieścić w temacie ptaki i ssaki, ponieważ uważałem, że są one najbardziej zbliżone tematycznie.
Oświadczam przy okazji, że nie monitoruje ilości wejść na mój blog i nie zależy mi na tym aby ta ilość biła rekordy. Licznik próbowałem sobie założyć, niestety nie działa.
Najchętniej załozyłbym stronę, ale brak umiejętności mi na to nie pozwala. Jeśli to możliwe proszę w takim razie usunąć mój post, lub ewentualnie doradzic mi gdzie i w jaki sposób moge go umieścić. Zielone godziny ze sprzedażą żubrów rzeczywiście nie maja nic wspólnego.
Postaram się już nie popełniać podobnych wykroczeń.

Jeszcze raz bardzo przepraszam, równocześnie zapewniając, że nie zrobiłem tego ani złośliwie ani z natrętnej chęci sprowokowania internautów do wejścia na moją "stronę".
Zależało mi jedynie na powiadomieniu Szanownego grona Koleżanek i Kolegów o jej istnieniu.

Z wyrazami szacunku.

Piotr Skucha

Weles 

Wysłany: 2007-11-12, 09:25   

PiotrS napisał/a:
Pragnę bardzo przeprosić wszystkich dotkniętych moim postem.

Żadna tragedia się nie stała. Na przyszłość po prostu nie wrzucaj spamu.

PiotrS napisał/a:
nie monitoruje ilości wejść na mój blog i nie zależy mi na tym aby ta ilość biła rekordy

Nie chodzi o monitorowanie wejść na stronę, ale o jej wyniki w wyszukiwarkach po wpisaniu określonego słowa.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2007-11-12, 09:52   

Weles napisał/a:
Gdyby przesiedlili je do innych kompleksów leśnych to OK

to znaczy do jakich konkretnie innych????
widzę że wylazleś z norki :green: no to dawaj znów bedzie ubaw :green:

Odpowiedz do tematu