|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
Liczenie nietoperzy na FFOWB, dla "laików" w MRU : |
| Autor |
Wiadomość |
bunkrowiec?
|
Wysłany: 2008-01-13, 23:30 Liczenie nietoperzy na FFOWB, dla "laików" w MRU :
|
|
|
Witam po raz pierwszy na tak szanownym forum .
Mam takie pytanie: jak donosi dzisiejsza
Gazeta Lubuska zakończyło się liczenie nietoperzy.
I tutaj mam zapytanie: byłem sobie kiedyś na takim spotkanku o gackach w P. I tam jeden miły pan (chiropterolog - zna się te języki obce ) stwierdził, że jeśli chce się fotografować zwierzęta będące pod ochroną, to trzeba mieć na to jakąś zgodę.
Przepraszam, ze nie słuchałem tego wykładu za dokładnie, ale ciężko było...
Tak więc mam prośbę: czy ktoś może mi pomóc w tym temacie? |
_________________ Ósmego dnia Bóg stworzył bunkry i bunkrowców |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2008-01-13, 23:53
|
|
|
Nie bardzo sprecyzowales czy chodzi Ci czy to faktycznie tak jest, czy jak sobie wyrobic zezwolenie.
Proponuje przeczytac swietny artykul na ten temat: http://www.salamandra.org...df_19/Prawo.pdf
Co zas do prawa (rowniez w tym artykule jest, ale dla przejrzystosci wstawiam tutaj):
Obecnie obowiązujące przepisy:
Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody
Art. 52. 1. W stosunku do dziko występujących zwierząt objętych ochroną gatunkową mogą być wprowadzone następujące zakazy: <...>
12) fotografowania, filmowania i obserwacji, mogących powodować ich płoszenie lub niepokojenie; <...>
Art. 56. 1. Minister właściwy do spraw środowiska może zezwolić <...> na inne czynności podlegające zakazom lub ograniczeniom w stosunku do gatunków:
1) objętych ochroną ścisłą; <...>
2. Wojewoda na obszarze swojego działania może zezwolić: <...>
2) w stosunku do gatunków objętych ochroną ścisłą - <...> na fotografowanie i filmowanie mogące powodować niepokojenie lub płoszenie.
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną
§ 6. W stosunku do dziko występujących zwierząt należących do gatunków, o których mowa w § 2 – 4, wprowadza się następujące zakazy: <...>
12) fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie ptaków, przy nazwach których w załączniku nr 1 do rozporządzenia zamieszczono symbol „(1)”, oraz nietoperzy;
Gatunki zwierząt objęte obecnie zakazem fotografowania, filmowania i obserwacji, mogących powodować płoszenie lub niepokojenie
Ptaki: ślepowron, bocian czarny, szlachar, bielik, gadożer, orlik krzykliwy, orlik grubodzioby, orzeł przedni, orzełek, kania czarna, kania ruda, rybołów, raróg, sokół wędrowny, cietrzew, głuszec, mornel, biegus zmienny, puchacz, uszatka błotna.
Ssaki: wszystkie nietoperze. |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
bunkrowiec?
|
Wysłany: 2008-01-14, 00:03
|
|
|
Serdecznie dziękuje za odpowiedż .
Chodziło mi to, czy potrzeba takiego zezwolenia czy nie. |
_________________ Ósmego dnia Bóg stworzył bunkry i bunkrowców |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2008-01-14, 00:49
|
|
|
| bunkrowiec? napisał/a: | | Chodziło mi to, czy potrzeba takiego zezwolenia czy nie. |
Jak najbardziej tak |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|