|
Czas na straszki (Odonata: Lestidae: Sympecma spp.) |
| Autor |
Wiadomość |
Paweł Buczyński
Paweł Buczyński

|
Wysłany: 2006-04-06, 18:10 Czas na straszki (Odonata: Lestidae: Sympecma spp.)
|
|
|
Dla osób zainteresowanych ważkami zaczyna się czas żniw. Już zaczynają latać (wczoraj widział je na Bagnie Bubnów w Polskim P.N. dr Krzysztof Pałka), i będą jedynymi dorosłymi ważkami w terenie jeszcze przez co najmniej trzy tygodnie, straszki - przedstawiciele rodziny pałątkowatych. Mamy w Polsce dwa gatunki: straszkę pospolitą (Sympecma fusca) i straszkę północną (Sympecma paedisca).
Straszki mają bardzo ciekawą biologię: jako jedyne ważki w naszej strefie klimatycznej zimują jako imagines, siedząc na roślinności zielnej w pobliżu zbiornika i "obrastając" szronem i lodem. Dlatego ruszają do lotu bardzo wcześnie, w ciepłych sezonach już w marcu (inne gatunki pojawiają się najwcześniej w ostatnich dniach kwietnia). Po krótkim okresie intensywnego żerowania zabierają się do rozrodu. Rozwój jaj i larw trwa bardzo krótko - drugie pokolenie pojawia się już w lipcu. Różni się od "przezimków" brązowymi oczami (tamte mają niebieskie). Pierwsze pokolenie lata do II połowy czerwca, rzadko spotyka się je jeszcze w pierwszych dniach lipca.
Straszka północna jest chroniona prawnie. Jest to gatunek syberyjski, lokalnie stosunkowo częsty w Polsce wschodniej, lecz zwykle rzadki i występujący w dużym rozproszeniu w innych regionach kraju. Na południowym zachodzie niemal nieobecny. Straszka pospolita to gatunek śródziemnomorski, dosyć pospolity w Polsce południowej i centralnej, coraz rzadszy ku północy. O obydwu gatunkach mamy wciąż za mało danych faunistycznych, można też na nich prowadzić bardzo ciekawe badania biologiczne. Polecam!
Nie wieszam swoich zdjęć, bo ładniejsze można znaleźć bez problemu w Sieci - np. na stronie http://www.ausgabe.natur-lexikon.com/libellen.php
Straszki wyglądają niepozornie w porównaniu z innymi ważkami, a to dlatego że dużą część życia spędzają między uschłymi częściami roślin nadwodnych. Są więc ubarwione maskująco. Ale mimo to są pięknymi zwierzętami. |
_________________ Paweł Buczyński |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-04-06, 18:36
|
|
|
Odczytałeś moje myśli - a już miałem do Ciebie napisać na pw, abyś podkręcił atmosferę ważkową...
A w ogóle nad jakiego typu zbiornikami można spotkać te straszki - na stawach rybnych mogą być?! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Paweł Buczyński
Paweł Buczyński

|
Wysłany: 2006-04-06, 20:03
|
|
|
| Straszki są w zasadzie eurytopowe, o ile w danym zbiorniku/cieku jest płytkie pobrzeże z roślinnością. Akurat stawy kochają nad wyraz, kilka największych populacji jakie mam, stwierdziłem w tym środowisku (niektóre szacunkowo do kilkunastu tysięcy jednocześnie latających imagines). Tak więc to dobry punkt wyjścia do poszukiwań. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-05-05, 15:27
|
|
|
Czy te straszki jeszcze moga latać? A coś nowego?! Paweł mobilizuj |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Paweł Buczyński
Paweł Buczyński

|
Wysłany: 2006-05-05, 21:50
|
|
|
Spokojnie Mirku, właśnie zaczyna się wylot aspektu wiosennego - będą liczniejsze obserwacje, to i posty się sypną.
Właśnie dostałem e-maila od Bogusia Daraża, że u niego się zaczęło: jest już początek przeobrażeń (na razie bardzo nielicznych) - zalotki czerwonawej Leucorrhinia rubicunda, szklarki zwyczajnej Cordulia aenea i łunicy czerwonej Pyrrhosoma nymphula. To Pogórze Przemyskie, więc teren ciepły. Ale i u nas drgnie lada dzień.
Co zaś do straszek, to przezimki latają zwykle do ostatnich tygodni czerwca, niekiedy nawet do początku lutego. Wtedy też pojawia się nowe pokolenie. Tak więc w zasadzie można je spotkać cały rok. |
|
|
|
 |
|
|